Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szerintetek mi a besorolása...

Répási Vendel kérdése:

Szerintetek mi a besorolása ennek a novellának?

Figyelt kérdés

Az én szerzeményem, úgyhogy az is érdekel hogy tetszik-e nektek?:)

Madárdal

A férfi minden éjjel kint ült a teraszon, és kottákat írogatott. Három fehér lap telt meg lassan napfelkeltéig a rögzített dallamokkal.

A férfihoz minden reggel eljött egy madár. Fejét félrehajtva nézte a papírosokat, majd néhány hajszálat köpött ki az asztalra. Most hajszálat. Néha körmöket. Csőrével lecsapott a feléje nyújtott lapokra, és vissza se nézve elszállt a park lombjai közé. Fején sárga tűz táncol a nap sugaraiban, egy kólás kupaknyi ékszer, csillogó diadém.

A férfi a teraszról mindig rálátott a parkra. Este csendes volt, és nem szóltak benne madárhangok, szende angyalok világaként tört át a fák levelei közt a lámpák fénye. A város zajai uralkodtak, de zöld sziget nyugodalmas pontként feküdt el benne.

A férfi mindig az elérhetetlenség érzése, düh, és sóvárgás kerítette hatalmába, amikor csak ránézett. Lassan fölemésztették érzelmei, és a maradék jó emlékeit is beleírta a kottába, mert követelik, „olyan vagyok, mint a boltban a medveformás méztartó. Sárga színben pompázik, amíg belsejét kitölti a méz, minden gyerek csodálva nézi, és ellopja a konyhából, hogy vele játsszon, aztán ahogy kifogy belőle, eldobják, mert rájönnek, hogy nem több mint egy színtelen, ronda műanyag váz.”

A férfi a következő éjjel is írta a kottákat, reggel eljött a madár, letette a hajat, és elvitte a lapokat. Úgy érezte, hogy a szívében egyre kevésbé érez bármit is, csak az elérhetetlenséget, dühöt, és sóvárgást.

Eljött az est, írta a dallamokat, a madár jött, letette a körmöt, és elszállt a lapokkal.

A parkban minden nap rengeteg ember jött, mert a madarak gyönyörű hangon csiripeltek, sőt, mintha tényleg daloltak volna, állandó ének járta át a parkot, és az emberek jöttek, hogy megnyugodjanak, és békét leljenek, közben azt mondták magukban, bizony ilyen lehet a mennyországban is.

Eljött az est, készültek a kották, a madár jött, letette a tejfogat, és elvitte a papírokat.

A férfinak volt egy öreg töltőtolla. Minden este hozzáérintette a tarkójához, és így szólt: Ne, lelkem, érzelmeim, ki a tollba, onnan a papírra, majd a szájra! És a toll magához szívta a lelke darabjait, a szerelmét, gyerekkori örömeit, bús szép rezdüléseit, közben magától megtelt tintával, és a férfi tudata eggyé vált vele, ahogy a violinkulcsot fölrajzolta. De érezte, hogy lassan kiürül a szépből, mint a mézes bödön, és csak salak marad az alján, gyűlölet és szenvedés.

A madár pedig minden reggel jött. Végül nem maradt benne semmi, csak az elérhetetlenség, düh, és sóvárgás érzése. S megtöltötte vele a tollát, és írni kezdet. A madár reggel eljött, és letett egy hajszálat. A férfi emlékezett, hogy ez jelentett valamikor neki valamit, de elérhetetlen távolságra volt tőle a megértés, egy kottára fűzve. Üres volt, egy ronda műanyag váz. A madár elrepült a lapokkal.

Az emberek a parkban ijedten hallgatták a madarakat, akik eddig szépen daloltak, most dühös kiáltásokat hallatnak, és egymást tépik, egy kottákat cipelő madarat üldözve, akinek a fején ékszer csillog. A férfi pedig lesétált, és eljött a parkba, maga se tudná megmondani, miért. Végigment a ricsajtól zsongó ösvényein, és megállt egy öreg, odvas fánál. Az öreg, odvas fán volt egy fészek, benne egy tojás. Kinyújtotta érte a kezét, és az a tenyerében azon nyomban széjjeltört. És kigurult belőle egy gyermek. Kinyitotta nyálkától összeragadt szemét, és úgy suttogta: Apám. Az apja egy kézmozdulatával letörte róla a már kinőni készülő tollkezdeményezéseket, pihéket, és érezte, hogy újra megtöltődik a lelke, és érzések öntik ki. Lehajolt a gyermek füléhez, elmosolyodott, és egy dalt kezdet dúdolni neki.

2013. dec. 15. 01:10
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Őszintén a madárig jutottam és lesokkolódtam... Mi az Isten ez a madár?!???! Körmöt és hajszálakat köp és ráadásul minden nap??! Embert eszik, vagycsak manikűr és fodrásszalonban dolgozik. Minden esetre én biztos nem várnám meg míg minden nap felbukkan.

Az írásodrol pedig... Nem tetszik ahogy fogalmazol. Bocsi de ez az igazság, és tudod ha az embernek egy ilyen kicsi résztől elmegy a kedve az egésztől ... Egy tanácsal zárok: Néha a kevesebb több, hisz az olvasó fantáziájára bizod a te kereteid között, és kinek ne tetszenének a saját gondolatai. Úgy játszd a lapokat hogy az ne legyen se túl kevés se túl sok.NEM KEL TÚL CIKORNYÁRNI! :-)

2013. dec. 15. 07:53
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszodat, sajnálom, hogy csak most tudok válaszolni.( Már ha egyáltalán figyeled ezt a kérdést.)

Igazából tudom, hogy enyhén szólva is furcsa történet, de a végére a madár is értelmet kap.:)

Ezért is érdekelne, hogy mi a műfaja, mert magamban nem tudtam besorolni, pedig az eddig megírt novelláim közül ez áll hozzám a legközelebb...

2013. dec. 29. 02:23
 3/6 anonim ***** válasza:

Én vagyok az első kommentelő. Szóval végigolvastam...

Azt mondtad a végére kiderül miért cipeli a madàr a furcs furcs emberi maradványokat (?) Nem tudtam meg. De a vége.. hát... nem is tudom mit mondjak. Mire megszoktam ezt a tuldiszített írásmódot és nagyjából még azt is megértettem miért áll olyan közel hozzád... tragikusan fura lett az egész.

L3tszíves válaazolj néhány kérdésemre

1. Miért is cipelte a madár azokat az izéket?

2. Hány éves vagy? Mert ez más meglátásba helyeszheti az egész storryt

3. Akkor egy embergyerek volt a tojásban, vagy egy fejletlen beszélő kismadarat fogadott örökbe? Nem igazán jött le.

Létszíves válaszolj mert néha ha elmagyarázzák még tetszik is egy olyan dolog ami általában nem tetszene. Elöre is köszönöm. :-)

2013. dec. 30. 22:36
 4/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm hogy visszaírtál.

Tizenhét éves vagyok, és tény, hogy nem ez a legjobban sikerült írásom. (Közben a kérdést újra fölraktam, azt hittem, hogy már nem fogok újabb választ kapni.)

A történet egy szürreális mese akármi, a műfajára még én is kíváncsi lennék, arról, hogy a park énekesmadarainak királya elrabolták a dalszerző fiát, hogy nekik írjon dalokat. A haj, a köröm, ezeket azért hozták a dalszövegekért cserébe, hogy mutassák, hogy még él a fia.(Tudom, hogy ez logikailag nem áll biztos talpakon.) Ám a dalszerző azért ír olyan szép dalokat, és azért figyeltek föl rá az énekesmadarak, mert van egy varázstolla, amivel a magát az érzelmeit, szóval igazából a lelkét tudja lekottázni, ami a tintával együtt viszont egyre fogy, hiszen egyszerűen nem talál az életben semmit, amivel új érzéseket ismerne meg, csak a kisfia iránt érzett aggodalom hálózza be egyre jobban. Majd mikor a lelkéből az összes szépet kiírta, végül csak a negatívakkal tudja megtölteni a tollat, és a madarak énekét így elrontja. A madarak ezt látva letaszítják trónjáról a királyt, és a apa miután fásultságba süppedt, és az érzelmei emlékeibe, megtalálja a fiát egy madártojásban, akiből majdnem olyan énekesmadárrá vált, mint amilyenek a parkban élnek, újra képes lesz érezni, és most már a toll nélkül megszületik a fejében egy dal.

Hát ennyi lenne asszem röviden.

2014. jan. 1. 15:19
 5/6 anonim ***** válasza:
Óóóóó!!!!!!! Tudod ha az ember tudja miről szól, nagyon j9 történet! Tényleg tetszik! Csak miután elolvastam a storryt ennek a tartalomnak nagyjából a fele ha lejött. Konkrétan hogy q madarak zsaronják a kottákért a kisfiával és hogy ő az ugynevezett királyuk. Viszont az szépen átjött ahogy a férfi elveszíti a boldog emlékeket és teljesenkiürül a lelke ész csak a fájdalom marad. Így hogy már tudom a teljes történetet nagyon tetszik. És csak így tovább! :-)
2014. jan. 2. 22:39
 6/6 A kérdező kommentje:

Örülök hogy tetszik! :) (sőt akkora mosoly, amit nem tudok leírni)

Lehet, hogy majd átdolgozom a történetet, hogy érthetőbb legyen, mindenesetre köszönöm, hogy időt szakítottál rá.

2014. jan. 3. 17:53

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!