Tulajdonképpen mi az a zsánerregény?
Figyelt kérdés
Fantasy, ill. sci-fi műfajú könyvek leírásában, kritikájában találkozom egyre többször ezzel a kifejezéssel, de a jelentésének sehol nem tudtam uánanézni. Az irodalmi zsánerra (életkép, efféle) kell gondolni, vagy valami másra?2013. nov. 14. 12:06
1/4 anonim válasza:
Heló!
A zsáner ebben a környezetben műfajt jelent. Ez azt jelenti, hogy az adott mű xy zsánerbe (műfajba) tartozik, annak jellegzetességeit viseli magán, az azt kedvelőknek kedvez...
Egy példával élve, a Warhammer filmek zsánerregények, mert alap fantasy elemekre épülnek, oylanok ,mint a közönségfilmek a filmek esetében. Míg mondjuk egy Ulysess sokrétűbb, egyedibb - mint a filmeknél a szerzői filmek.
2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm. :) Tehát ha ott van a szűkebb műfaji meghatározás, pl. "cyberpunk zsánerregény", akkor ennek egy karakteres képviselőjére kell gondolni? Ha pedig nics, akkor klasszikus fantasyra? (Egyéb közegben még nem találkoztam a szóval.)
2013. nov. 14. 16:03
3/4 anonim válasza:
A fantasyra is lehet használni, nyugodtan. Főleg akkor, ha egyértelmáen az adott zsáner jegyeit viseli, és nem igen akar kitörni belőle.
Nyugodtan mondhatod, hogy szereted a fantasy zsánert, vagy hasonlókat. Vagy hogy a könyv több zsűnerből merít...
4/4 A kérdező kommentje:
Értem. Köszönöm szépen :)
2013. nov. 14. 17:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!