Milyen könyvet/könyveket ajánlanátok?
Sziasztok.
13 éves lány vagyok. Eddig nem ragaszkodtam ennyire az olvasáshoz, könyvekhez, csak azóta, mióta elolvastam Leiner Laurától a Szent Johanna Gimit. Az nagyon tetszett. ezelőtt olvastam már a Harry Pottert, (Az is tetszett) és a Twilight-sorozatot. Lovas könyvekből is vannak kedvenceim (nagyjából 3). régebben (talán 1-2éve)
olvastam a Lassie hazatér c. könyvet amit szintén a szívembe zártam, aranyos kis történet.:) . Kötelező olvasmányokból ami eddig legjobban tetszett az a Robinson Crusoe kalandjai volt. Most hirtelen nem ugranak be könyvek amik még emlékezetesek voltak, de ezek alapján tudnátok könyveket ajánlani?
A vöröspöttyös, történelmi fantasy-k nem jönnek be. Szeretem a "modernebb nyelvű" könyveket, de nyitott vagyok bármire. Tudtok az SzJG-hez hasonló iskolában játszodó könyveket? (A Hűvösvölgyi Sulit ismerem)
Meg lenne még egy kérdésem. A Zabhegyező és a Legyek Ura olvasása még az én korosztályomnak nem ajánlott? Esetleg leírnátok hogy miért nem?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Catherine Jinks: Nina és az Anonim Vámpírok Klubja
Oláh Gábor: Holnap más leszek
Victoria Forester: A lány aki tud repülni
Delphine De Vigan: No és Én
Jessica Day George: Éjféli Bál
Julia Kagawa: The Iron King- Vaskirály
Jackie French: Hekja
Aprilynne Pike: Wings- Szárnyak
Aprilynne Pike: Spells- Varázsigék
Sarah Blakey-Cartwright: A lány és a farkas
Alyson Noel: Lúzerek és Bálkirálynők
Lauren Conrad: L. A. Candy- Los Angeles üdvöskéi
Kerstin Gier: Rubinvörös, Zafírkék, Smaragdzöld
Stephen Mayer: A Burok
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
Lisa Jane Smith: Vámpírnaplók
Simone Elkeles:Tökéletes kémia meg A vonzás szabályai
Jennifer Armentrout:Obszidián
Joss Stirling:Lélektársak
Cynthia Hand:Angyalsors
Angyalfény
Na hát a kérdésed óta eltelt már jó pár év, így lesz pár "lassabb" könyv is a listában. Nem olvastam a szent johanna gimit, úgyhogy az évek során pár személyes kedvencemmé vált címeket írok. Még a lista előtt megjegyezném, hogy mindenevő vagyok, és nagyon falom a könyveket (bár mostanában egyetem mellett hihetetlenül kevés időm jut olvasásra):
- Először is ajánlom, hogy olvasd el a Harry Potter sorozatot angolul is, egész más élmény, de így is szuper, és fejlődik mellette az angolod.
- Ha könnyedebb történet érdekel, akkor a Hobbit/Babó (Tolkien) ideális, ha magával ragad a világ, akkor pedig folytathatod a Gyűrűk urával. Utóbbit még nem olvastam, jelenleg Robert Jordan munkásságán rágom át magam, utána jöhet csak az szóba, szóval nem tudom, hogy mennyire "vándorlás vándorlás, vándorlás" az egész. A Hobbit fordítása (meg igazából az eredeti szöveg is) hasonló a Harry Potterhez, és ezáltal letehetetlen.
- Nem rangsorban írom a címeket, hanem ahogy eszembe jutnak, viszont fenn áll a veszélye annak, hogy elszalad velem a ló, és baromi sok könyvet felsorolok, úgyhogy rögtön ki is emelném a nagyon nagyon must-read Battle Royalet (Takami Koushun). Gondolom, már olvastad az Éhezők viadala regényciklust, így ehhez hasonlítanám. Az alapfelvetés ugyanaz: vannak gyerekek, akiket bezárnak egy helyre és meg kell gyilkolniuk egymást. Nos, az utóbbival ellenben, itt ezek a gyerekek nem ismeretlenek, hanem egy osztályba járnak, ebből kifolyólag drámaibb, és morálisan komolyabb, egész más politikai nézetek vannak benne, illetve nem csak egy személyt követ nyomon.
(Ha te szeretted az éhezőket, akkor ne vedd sértésnek a következő véleményem: Mivel jóval előbb olvastam a Battle Royalet, mint az éhezőket, így az utóbbit ha nem is gyenge kópiának, de sokkal komolytalanabbnak érzem, ami nagyon túl lett hypeolva, és csak azért ilyen népszerű, mert a fiatalok között sokan nem olvasták Koushun könyvét, és hú de nagyon eredeti ötletnek tartják. Nem mondom, hogy borzalmas, inkább olyan, amire az utolsó könyv után csak azt lehet mondani, hogy "hmm-hmm... meh". Hozzátenném, az első könyv nem volt rossz, a színvonal a további kettővel azonban nagyot esett, és így csak egészben tudom értékelni.)
- Írtad, hogy nem igazán fogtak meg a vörös pöttyös könyvek, meg a történelmi fantasyk, de attól még ajánlanék két könyvet: az egyik az aranypöttyös Legnagyobb lovag (Elizabeth Chadwick), amiben felnő és lovaggá lesz a főhősünk, a másik pedig a Hyperversum (Cecilia Randall), amit egy nyaraláson olvastunk ki ketten egyszerre, kb összesen 3 nap alatt. Rövid összefoglalva arról szól, hogy pár fiatal egy szerencsétlen véletlen következtében bennragad egy játékban, ami a kb középkori Angliában játszódik, de ne ijedj meg, nem olyan mint a SAO (nem tudom, mennyire vagy otthon az animék világában). Sajnos -mint most egy gyors guglizás után megtudtam- van 2 folytatása is, amelyek magyarul nem jelentek meg, de a történet még így is lezártnak tekinthető.
Egyébként megértem, hogy nem nagyon jönnek be a vörös pöttyös könyvek, a beindulásukkor sokat olvastam, és eléggé egy kaptafára mennek, ugyanolyan felépítésük van. Amit viszont ajánlok közülük az a Rubinvörös-trilógia (Kirsten Gier), illetve a Csontváros (Cassandra Clare, az első 3 után már lezártnak tekinthető, az írónő először nem is tervezett többet, de az utolsó 3 is jó, ahogy hallottam, hozzátenném, egy fiútól, lol).
- Egy időben NAGYON rá voltam kattanva az Ulpius-ház tini könyveire (mint például a Bad Girl sorozat, ami a Gossip Girl alapja volt), és ezek közül kiemelném a szingli fejvadász sorozatot (Janet Evanovich), amely szintén nyomozós.
- Büszkeség és balítélet: erős és nem nyavalygós női központi karakter, alap mű. Nagyon jó bevezetés Austen világába. Ha tetszett, jó folytatás lehet az Üvöltő szelek (E. Bronte)
- A könyvtolvaj (Zusak) (amiből azóta film is készült, bár nem láttam) a második világháború alatt játszódik egy kislány szemszögéből, amit nem más, mint maga a halál mesél el. Nem gondoltam, hogy annyira kifejezetten jó lesz, de hát hatalmas akció volt az ulpiusnál (régen, amikor még értékelhető könyveket adtak ki, no meg amikor még egyáltalán létezett a kiadó), és bespájzoltam. Eléggé magával ragadó, már ha nem ódzkodsz nagyon nagyon a témától.
- 13 évesnek még nem ajánlottam volna, de most már simán olvasható a True Blood (Charlaine Harris) sorozat, amiben szintén vannak vámpírok, meg vérfarkasok, meg egyéb lények, de egész más megközelítéssel, mint az Alkonyat.
- Figyelem, unpopular opinion incoming: Vannak olyan kötelező olvasmányok, amelyeket tényleg érdemes elolvasni, és nem kell elalibizni: például nekem a végére eléggé megtetszett az Egri csillagok illetve az Abigél sem volt olyan vészes. Valószínűleg még nem adták fel nektek a Mester és Margaritát Bulgakovtól, amit nagyon nagyon ajánlok, illetve a Bűn és bűnhődést, ami háát...eléggé határeset.
- Magyar írók közül én nagyon szeretem Rejtő Jenőt, akinek hihetetlenül jó és igen egyedi stílusa van. Egy hangoskönyvvel kezdtem, méghozzá A Piszkos Fred, a kapitánnyal, melyet Bodrogi Gyula olvas fel, méghozzá tökéletesen, neked is ezt a módszert javaslom.
Ízelítőnek három regényének emlékezetes bevezetőjét bemásolom, ebből nagyjából megláthatod, hogy milyen stílusban írt:
"- Uram! A késemért jöttem!
- Hol hagyta?
- Valami matrózban.
- Milyen kés volt?
- Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
- Várjunk... Csak lassan, kérem... Milyen volt a nyele?
- Kagyló.
- Hány részből?
- Egy darabból készült.
- Akkor nincs baj. Megvan a kés!
- Hol?
- A hátamban." - Piszkos Fred, a kapitány
"A Török Szultán már két napja nem ment ki az utcára, mert valaki ellopta a nadrágját. Ezt a ruhadarabot nehéz nélkülözni, ha valaki sétálni megy." - Az elátkozott part
"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban." - A három testőr Afrikában
- Stephen King egy kimagaslóan jó könyve a Ragyogás. Ijesztő, mégis letehetetlen regény, félelem esetén a hűtőben tárolandó. Hihetetlenül ajánlom.
- Jóféle még az Elfújta a szél, mélyebb szintű Steinbeck Egerek és emberekje, amit érdemes a virágot Algernonnakkal folytatni.
Gépnarancs (Burgess)
Kincsessziget (Stevenson)
Szép remények (Dickens), eléggé alapmű
Godotra várva (Beckett), hát ezt is rég el kellett volna olvasnom
Double or Nothing (Federman)
Az Alapítvány-"trilógia" (Asimov)
Az ember a fellegvárban
Nézd, ki van itt
Hemingway
Sok fentebb felsorolt regényből készült film, és sajnos a legtöbb, amit láttam, nem adja vissza megfelelően a történetet. Tehát ha mondjuk láttad a filmet és nem tetszett, attól még lehet, hogy megéri elolvasni a könyvet, mert sokkal jobb lehet a sztori.
Vegyük például a Ragyogást, amely filmváltozatát Kubrick rendezte. Híres rendező, híres színészek, híres film, még híresebb, kultikus jelenetek. Viszont jelentősen különbözik a könyvtől. Elég megnézni a főszereplőt: a könyv elmeséli hogyan őrül meg lassan a normális apa, míg a filmben (hiába szeretem imádom Jack Nicholsont), egy olyan férfit láthatunk, aki már a kezdetektől fogva háborodott a felszín alatt.
Vannak szerencsére remek ellenpéldák is: A keresztapa (Puzo) könyvben jó, filmben pedig zseniális. Ezt egyébként szintén ajánlom olvasásra.
Remélem sikerült olyan könyvet említenem, ami érdekel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!