Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Milyen személyben írott...

Milyen személyben írott történetet szerettek jobban olvasni?

Figyelt kérdés

E/1-est, vagy E/3-ast?

Esetleg mit gondoltok arról ha keverve van. Azaz, hogy például a főszereplő szemszöge mindig E/1, viszont mikor nincs benne a "felvonásban", a mellékszereplőkről csak E/3-ban lehet olvasni.

És melyik igeidőben szerettek olvasni? Jelen vagy múlt?

Válaszaitokat előre is köszönöm! :)

2013. márc. 14. 17:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
mindegy, a lényeg a nyelvezet, hogyan bánik az író a szavakkal és milyen a stílusa
2013. márc. 14. 17:07
 2/11 anonim ***** válasza:
Múlt időben írt E/1. A jelen idő zavaró.
2013. márc. 14. 17:27
 3/11 anonim ***** válasza:
nekem mindegy, csak a könyv legyen jó
2013. márc. 14. 18:06
 4/11 anonim ***** válasza:
Szerencsésebb az E/3-as, a karakterek jellemábrázolása miatt.
2013. márc. 14. 18:15
 5/11 anonim ***** válasza:

E/3 és múlt idő.

Az E/1 engem nagyon tud zavarni. Lehet egy mindentudó mesélő, de nem akarok egyik szereplővel sem közvetlen kapcsolatba kerülni, hogy aztán elkezdjen nekem beszélni saját magáról. Ez biztos nagyon furán hangzik, de én szeretem őket távolról figyelni. Persze néha kerülhet bele egy-két mondat vagy bekezdés E/1-ben, amikor valamelyik szereplő magában gondolkodik, az még meg is fűszerezi a történetet. Jelen időben pedig egyszerűen csak elveszti a könyv a kellemes jellegét.

2013. márc. 14. 19:55
 6/11 anonim válasza:
Nagyon szeretem, ha a könyv olyan, mintha naplót olvasnék, úgyhogy E/1 és múlt idő.
2013. márc. 14. 20:46
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
E/3
2013. márc. 15. 11:49
 8/11 anonim ***** válasza:
E/3. egyrészt csak így lehet rendesen megismerni minden karaktert, másrészt így érhet össze a végén több cselekményszál. Persze van kivétel, az olyan könyvek mint a Virágot Algernonnak nem is íródhatnának máshogy mint E/1-ben, de ez nagyon ritka. Általában a jó képzelőerővel megáldott, de kevésbé tehetséges írók írnak így (pl. Twilight)
2013. márc. 15. 12:18
 9/11 anonim ***** válasza:

9., nem értem, miért így reklámozod a blogodat, ennek nem itt van a helye.

Én pedig az E/3.-hoz ragaszkodom, mindig is úgy írtam. Sosem sikerült túl jól ábrázolni az elbeszélő karaktert se, a többiek pedig nem kaptak hiteles jellemzést, mivel tartani kell az írónak magát az elbeszélő szemszögéhez. Azt hiszem, egy írásom volt E/1.-ben, az is ilyen közös alkotás volt, és muszáj volt úgy írnom. Talán annyiban jobb, hogy mivel rendszerint a főszereplő az orra hegyéig sem lát, olyan ostoba, ezért könnyebben lehet meglepetést szerezni.

És a jelen idő nagyon zavaró tud lenni, jobb szeretek megtörtént, és nem megtörténő dolgokról olvasni. De biztos megszokás kérdése.

A nézőpontok váltogatása pedig iszonyat nagy katyvaszt fog eredményezni, amit egy olvasó sem fog érteni, ezt előre megjövendölöm neked.

2013. márc. 15. 17:31
 10/11 anonim ***** válasza:
Mindenképpen E/1. (bár nem olvastam még túl sok könyvet) így jobban átérzem a a főszereplő érzéseit. Igeidőben inkább jelen, de ha jó a könyv, a múlt idő sem zavar.
2013. márc. 16. 20:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!