Szerintetek mik azok a könyvek amit MINDENIKÉPP elkellene olvasni mielőtt meghalunk?
Egyetértek az előttem szólókkal. Viszont én inkább úgy fogalmaznám meg a kérdést, hogy mik azok a könyvek, amiket érdemes elolvasni, ameddig élsz? Azért teszem ezt az árnyalatnyi kiigazítást, mert nagyon sok olyan alapmű van, amiknek az ismerete nélkül nagyon sok mást nem érthetsz(egyéb művészeti ágak, történelem, politika), mert ezekre tesz utalásokat.
Ilyen alapmű(szerintem) pl. a Biblia (akár hívő vagy akár nem), hiszen nagyon sok festmény, más irodalmi alkotás vagy film tesz rá utalásokat, sőt ismerete nélkül sok esetben a történelmi és politikai összefüggéseket sem lehet értelmezni.
jójó, tudom hogy nem úgy van :D
ja ezt a listát ismerem, de személyen tapasztalatokra vágytam :D de köszi azért :D
Vannak könyvek, amelyeket azért "kell" (nagyon-nagyon érdemes) elolvasni az életed során valamikor, mert valami egyedülállót adnak. Ilyen számomra a Bűn és bűnhődés, a Háború és béke, Rejtő könyveiből legalább az ismertebbek (bár ha azokat elolvasod, tapasztalatom szerint úgy rákattansz Rejtőre, hogy elolvasod a kevésbé ismerteket is), a Monte Cristo grófja, a Candide, a Biblia, a Mester és Margarita, A munkásosztály helyzete Angliában Engelstől (nem regény, és politikai állásfoglalástól függetlenül alapmű), Orwelltől az Állatfarm (gyakorlatilag A munkásosztály helyzetének a regényesített változata), és Szerb Antaltól A Pendragon legenda és az Utas és holdvilág (ugyanaz az effektus, amit Rejtőnél említettem: ha Szerb Antal egy könyvét elolvasod, úgy beleszeretsz, hogy nem tudsz egynél megállni).
Azért pont ezeket a könyveket emeltem ki, mert ezek adtak - legalábbis nekem - valami olyan élményt, amely egyedülálló, amelyben semmilyen más forrásból, soha nem részesültem. Rengeteg könyvet olvastam életemben, nem tudom, hányat, de az biztos, hogy több százat. Van még sok, ami tetszett. Számos könyvet imádtam, remekül szórakoztam rajtuk. De a fent leírtak azok, amelyeknek az elolvasása nélkül ma nem lennék ugyanaz, aki ma vagyok, amelyek nélkül kevesebb lennék, amelyek valami pótolhatatlannal gazdagították a személyiségemet, a világszemléletemet, amelyek valami egyedülállót adtak.
Na, néhány a listámból:
Peter Marshall - Nincs helyed a temetöben
Camus - Közöny
Orvell -1984
Paul Auster - New York trilógia
Móricz Zs. - Édes Anna
Emily Bronte - Üvöltö szelek
Robert Merle - Mesterségem a halál
Ken Kesey - Szálla a kakukk fészkére
Dosztojevszkij - Bün és bünhödés
William Golding - Legyek ura
Sánta Ferenc - Az ötödik pecsét
Émile zola - A patkányfogó
Bulgakov - Mester és Margarita
Na ennyi röviden meg szubjektíven, bár szerintem ezek közül sok olyat találsz, ami mások top könyvei között is ott van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!