Hogyan kezdjek el úgy könyvet olvasni, hogy végül be is fejezem, és nem ugrálok vég nélkül össze-vissza, hátrahagyva a sok megkezdett, be nem fejezett könyvet? Mit tegyek?
Azt ne mondjátok, hogy találj egy olyan könyvet, ami érdekel, ugyanis honnan tudjam, mi érdekel, amíg el nem olvasom?
A problémám az, hogy sok könyv van, ami érdekelne, de amint belekezdek egyikbe, az az érzésem, hogy lemaradok a többiről. Ha pedig párhuzamosan olvasok 2-3 könyvet, akkor hamar besokallok tőle. Mindkét eset szerintem a bőség zavara kategória.
Mit tehetek, hogy végre egy normális könyvet (tehát nem napilapot, ponyvaregényt, stb.) becsületesen végigolvassak?
Sajnos már kudarcként élem meg, hogy szeretnék könyveket olvasni rendszeresen, de nem jutok egyik végére sem.
Ezek után, Restartot nyomva, hogyan kezdjek neki a könyvek olvasásának? Szabadidőm az van rá. Lehet, az is probléma, hogy napi X órában szellemi munkát végzek, így lefáradok agyilag, mire olvashatnék? Mit tegyek?
szerintem erre nincs trükk. a kérdésed sacc olyan mintha azt kérdeznéd, hogy mit csinálj hogy a sarkon ne balra menj hanem jobbra. azon túl, hogy menj jobbra nem nagyon lehet mit mondani. esetleg azt, hogy gondolkozz el mit is akarsz. szóval vedd azt a könyvet vedd a kezedbe amit be akarsz fejezni és ne egy másikat.
amúgy én általában akkor hagyok abba egy könyvet ha kiderül, hogy nem érdekel. vagy pedig ha kihagyok hosszabb időt az olvasásban egyéb elfoglaltság miatt és már valahogy nem akarok visszazökkenni hetekkel az után. szóval ha napi szinten ugyanazt olvassa az ember és érdekli is, akkor azért szerintem kicsi az esély hogy ne érjen a végére, főleg mert a legtöbb könyvet azért nem valami hűde hosszú idő befejezni.
Azt kezdd el, amelyik a leírása alapján elsőre megfog, amelyikre a legkíváncsibb vagy, és addig a többit tedd félre. Megvárnak azok is, és szerintem sokkal jobb a végére járni a könyveknek, megtudni, mi történik a szereplőkkel, mint összevissza ugrálni több cselekményben, és félbehagyni, mert belezavarodsz.
A szellemi munka mellett meg ki lehet kapcsolódni pl egy óra futással, aerobikkal, vagy nem tudom, kertes házban laksz-e, kint lehet ezt-azt csinálni még, töklámpást faragni, úgyis most van az ideje. Vagy hát a házimunka sem szellemi, és azt meg meg is kell csinálni. Aztán utána megint leülhetsz olvasni.
Köszönöm az eddigi válaszokat!
A második válaszban sok használható tanácsot, meglátást kaptam, ezért külön köszönet!
Még arra is gondoltam, hogy lehet, nagyon erőltetem ezt az olvasást, "rágörcsölve", ahogy egyesek ezt kifejezik, ha valamit túlságosan erőltetnek. Éppen ezért talán jót tehet az is, ha azt mondom, 1-2 hétig semmit (se napilapot, se híreket, még könyvet sem) nem olvasok, nem is foglalkozva ezzel az olvasás témával, így talán kitisztulna a fejem. Nem tudom másképpen kifejezni most ezt. :)
Várok még további segítő válaszokat. Kérdésekre is válaszolok, ha nem érthető a problémám lényege. :)
Szerintem parancsolj magadra, mert valamennyire ez is akaraterő és kitartás kérdése. Bár bennem felmerül, hogy nem nagyon érdekelhet az adott könyv, ha nem vagy kíváncsi a végére. Ha nekem valami tetszik, le nem tudnám tenni, amíg végig nem érek rajta.
Lehet, hogy nem jó könyveket választasz? Mi alapján döntesz? Esetleg ne a divatkönyveket vagy a "kötelezőket" olvasd, hanem keresd meg, ami téged érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!