Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Több illetve egy szálon futó...

Több illetve egy szálon futó iromány?

Figyelt kérdés

Tudom hogy a kérdés elég baromság, de nem értettem meg hogy a tanárunk mire gondol amkior azt mondta hogy egy regénynek több szálon is kell futnia. Ezt úgy értette hogy a regényben legyen 2 főszereplő akiknek párhuzamosan futó történeteik vannak majd összetalálkoznak a szálak? (De láttam már olyan regényt is amiben végig egy szereplővel foglalkozott az író.) vagy hirtelen váltás kell valamelyik cselekményből?

Kérlek válaszoljatok!

Előre is köszönöm az értelmes válaszokat!! :)

2012. szept. 5. 21:53
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Nem feltétlenül kell több főszereplő, bár úgy a legegyszerűbb kivitelezni. Találkozniuk sosem kell, a szálaknak nem kötelességük összefutni. Egyszerűen párhuzamosan futnak egymás mellett. A hirtelen váltás sem szükséges. Ha egy szereplőre koncentrál a regény, akkor a több szálat meg lehet oldani pl. "visszatekintéssel" (vagyis egy időben futó cselekményt mesél lineárisan, majd vált és "ugrik" egy másik időbe, ott is mesél valamit, aztán megint vált - igen bonyolult technika, mikor ennyire egymásra rétegződnek az idők).

De a legegyszerűbb: van két vagy több kiemelt szereplő (ezek között lehet egy főszereplő), és az ő szemszögükből játszódnak egyes részek. (Bizonyos részeknél nincs egy kiemelt karakter, hanem eltávolodik a nézőpont, de ebbe már ne menjünk bele, iszonyú sok technika van.) Tehát a cselekményszál szerteágazó, és ezek az "ágak" ama több szálon futó cselekmény (szemben a novellával, ami korlátozott helyre-időre-szereplőkre koncentrál, egy szálon fut, azaz nincs leágazás).

2012. szept. 5. 23:55
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm szèpen sokat segítettél! :)
2012. szept. 6. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!