Az túl nagy problémát jelenthet a jövőre nézve, hogy 18 éves vagyok de még egy könyvet se olvastam el?
ennek oka,h túlságosan a gép rabja vagyok és egyszerűen képtelen vagyok elszökni a "cellából" Valami javaslatok?
szókincsemet szeretném fejleszteni... milyen könyveket vegyek kézbe?
Az már jó jel, hogy ez neked is feltűnt. Szókincs bővítésére Jókai Mór, Gárdonyi Géza és Ráth-Végh István könyveit ajánlom.
De a legegyszerűbb, ha bemész a könyvtárba, sőt a gyermekkönyvtárba - nem, nem ciki, én is oda járok, pedig idősebb vagyok nálad -, és leemelsz pár könyvet a polcról. Szerintem kezdetnek elég két könyvet kölcsönöznöd. Azért kettőt, mert ha az egyik nem tetszik, még mindig ott a másik. Próbáld meg, hogy egyáltalán nem kapcsolod be a gépet!
itt egy pár,ami megszerettette velem az olvasást:
No és én(végigbőgtem,az örök kedvencem marad♥)
Csitt,csitt(ill.a második része,a Crescendo)
Éhezők viadala trilógia
Beastly
Battle Royal
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Éjszakai Cirkusz
Pokoli szerkezetek-Az angyal
(próbáltam kicsit "felkapottabb",ismertebb könyveket írni,hátha megjön hozzá a kedved.Hidd el,egyet elkezdesz,és nincs megállás,azt veszed észre,hogy sorra olvasod a könyveket.Amúgy a gép nem mentség:én is szoktam rajta olvasni,ha nincs pénzem könyvet venni.)
A kötelezőket se?
Én ezekkel kezdtem, 12 évesen:
Salinger: Zabhegyező
Orwell:Állatfarm
Robin Cook:
-Halálcsapda
-Mutáció
-Ragály
-Műhiba
-Halálfélelem
-Fertőzés
-Invázió
-Méreg
Orwell:1984
-Slaughter: A frontsebész
-Dallos Sándor:- A nap szerelmese
-Aranyecset (két kötet, Munkácsy élete)
Szókincsfejlesztésre meg Jókai Mór és Gárdonyi Géza.
Jókai: A kőszívű ember fiai
Fekete gyémántok
Gárdonyi: Egri Csillagok
Sok sikert, majd remélem rájössz, hogy olvasni az egyik legszebb dolog a világon. :)
Mindenképpen ajánlom az olvasást, mivel vannak olyan alap művek, amiknek az ismerete nélkül egy csomó mindent ( politika, történelem vagy akár film) nem fogsz tudni megérteni vagy értelmezni.
A szókincs fejlesztése is nagyon fontos, amit gyakorlatilag szinte bármelyik könyvvel elkezdhetsz. Későbbiekben a finomításhoz viszont mindenképpen szépirodalmi művek ajánlottak.
Most szerintem inkább a könnyebb műfajjal kezdj, mivel azzal talán hamarabb megszereted az olvasást és kedvet kapsz a komolyabb művekhez is.
Ha A kőszívű ember fiai esetleg nem a te műfajod lenne, ajánlom A lőcsei fehér asszonyt és a Sárga rózsát. Szintén Jókai Mór, és letehetetlenek.
Gárdonyitól az Ida regényét, Fekete Istvántól a Tarka rétet és a Zselléreket olvasd el! Ajánlom még Szabó Magdát, Rideg Sándort, Mikszáth Kálmánt és Móricz Zsigmondot.
Sőt, szerintem szókincs fejlesztésére még jók a külföldi szerzők művei is.
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita
Sir Walter Scott: Ivanhoe
Alexandre Dumas: A három testőr
Charlotte Brontë: Villette
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Gerlad Durrell: Családom és egyéb állatfajták
Nagyon jó ötleteket kaptál, a gyerekkönyvtár is egy jó lehetőség, én is sokszor megfordulok ott. (Bár az anyukáktól kapok ferde pillantásokat, de mit csináljak, olyan jó néha nézni a mesét a kicsikkel!) SK az nincs, máshol tartják, ha van fantasztikus polc, ott keresd, más javasolt műveket is megtalálsz ott, azok is jók, vagy a kalandregények, szórakoztató irodalom - az olvasást megkedveltetik, csak meg ne ragadj ezen a "szinten".
Egyébként ilyen háttér mellett még lehetsz író is, van valami svéd krimim, aminek a szerzője büszkén vallja, hogy huszonéves koráig egy könyvet nem fogott a kezébe. (De képregényt igen. Ebből tanult mindent.) Szerény véleményem szerint ez látszik is a regényén. De a tényen nem változtat, hogy sikeres író.
Leginkább a 74%-os válaszadó javaslataival értek egyet, illetve egy próbát a Harry Potter is megérhet. Bár ez nem igazán szoktat olvasásra (tapasztalat szerint az ember nem mozdul ki utána ebből a "körből"), meg a nyelvezete sem olyan, hogy a földhöz ver, de mivel könnyen olvasható és gördülékeny a cselekménye, sikerélményt ad, hogy "na, már x kötetet elolvastam". De ezt szerintem csak akkor, ha már előtte olvastál más műveket, és valami könnyebbre vágysz, vagy túl nehéznek bizonyultak, és feladtad. Szókincs-fejlesztéshez változatlanul az eddig javallottak jobbak, ez csak fellelkesít(het).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!