Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Titeket ez zavar egy regényben?

Titeket ez zavar egy regényben?

Figyelt kérdés

regényt írok, de nagyon sok párbeszéd van benne

ha ti lennétek az olvasó köröm mit szeretnétek jobban? a leírásokat és full of szöveg, vagy a szellős párbeszédes részeket?

2012. júl. 31. 15:53
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

A kettő kombinációját. Csak a párbeszédekből nem lehet megítélni a szereplők jellemét, körülményeit, személyiségét, motivációját. A leíró részek nagyon fontosak a környezet és a körülmények megismerése szempontjából. Rengeteg háttérinformációt tudsz adni az olvasónak. Ha tele van a könyved párbeszédekkel, akkor "üres" marad a történet.

Találd meg a helyes egyensúlyt.

2012. júl. 31. 15:58
 2/9 A kérdező kommentje:

persze vannak benne leíró részek, E/1-ben írom ezért a főszereplő gondolatai előtérben vannak nagyon

csak vmiért mindenhez párbeszéd kell, mert amúgy is elég beszédes vagyok és ez a regényemben is meglátszik mert mindig beszéltetek vkit :/

köszönöm az ötletet

próbálkozom :)

2012. júl. 31. 16:00
 3/9 anonim ***** válasza:

Mindkettőt, ezek nélkül nem lenne könyv.

Viszont borzalmasan unom, amikor 20-30 oldalon keresztül leíró rész, ellenben a párbeszédet hosszabban is szívesen olvasom.

El kell találni a helyes arányt.

2012. júl. 31. 16:06
 4/9 A kérdező kommentje:

én is jobban szeretem ha olvasom a párbeszédet

olyan életteltelibb számomra amikor a szereplők beszélnek

de én is úgy gondolom h fontos a leírás is

2012. júl. 31. 16:11
 5/9 anonim ***** válasza:

Ez leginkább a kivitelezéstől függ, valaki nagyon jól meg él szinte csak párbeszédekből, valaki meg ha meg gebed sem tesz bele dialógust. Én spec nem szerettem ezt az Egri Csillagokban rettenetesen untam, lehet leginkább azért mert kötelező volt, ha nem lett volna az, tlaán jobban tetszik, ellenben a Kőszívűt szerettem, abban is sok a leírás. De ne csak kötelezőt mondjak Merle mestere a leírásoknak és nagyon jó dialógusokat is ír, igaz ő viszonylag rövideket.

Azzal viszont vitatkoznék hogy ha nincs leírás nem tud a karakter jelleme kibontakozni. Valami Shakespear nevű angol úriember egész jól rajzolt jellemeket alkotott, semmi leírás, csak a párbeszéd, igaz hogy az egy másik műfaj de az eszköz ugyan az. És persze még sokan mások is.

2012. júl. 31. 17:56
 6/9 anonim ***** válasza:
Szerintem nem gond az. Annyi, hogy ha már párbeszéd sok van benne, akkor azt javaslom, hogy sűrűn tüntesd fel benne, hogy közben mikre gondol ténylegesen a szereplő, mi a véleménye dolgokról, vagy a beszélgetés miket juttat eszébe, attól mindjárt nem lesz olyan egyhangú.
2012. júl. 31. 20:43
 7/9 anonim ***** válasza:
van Meg Cabotnak egy Fiú a házból című könyve. Szerintem ha annyira sok benne a párbeszéd, írd meg így. :) Sokkal izgalmasabb szerintem amúgy a párbeszéd.
2012. júl. 31. 22:39
 8/9 anonim ***** válasza:
Ezerszer inkább választanék egy 500 oldalas párbeszédet, mint egy ugyanilyen hosszú leírást.
2012. aug. 2. 18:49
 9/9 anonim ***** válasza:

Nekem az tetszik, ha felváltva vannak párbeszédek és leírások egy regényben. Az sem zavar, ha sok a leírás, de jobban szeretem, ha ezt több rövidebb bekezdésben írja le az író.

Például itt új bekezdést kezd. Szellős lesz, de nem zökkenti ki az olvasót az, ha új bekezdésbe kezded a mondatod. Mint ahogy az sem, ha új fejezetet kezdesz, feltéve, hogy érdekes a mű.

Mondjuk Jókai Kőszívű ember fiai regényében sok oldalon keresztül 1-2 soros bekezdések vannak, ami számomra érdekes, bár nem zavart az sem. Csak többször kezdődött a sor bentebb, mint kintebb.

2013. dec. 9. 18:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!