Szeretnék írni egy szakácskönyvet. Hogyan induljak el a kiadásban? Hogyan juttassam el a kiadókhoz?
Írd meg. Első lépés. Utána pedig két lehetőséged van:
1. böngészed a netet. Google, "szakácskönyv kiadó", mindjárt ad hat tippet és csak az első oldalt nézed.
2. gasztroblogok, vagy mai magyar szakácskönyv-szerzők könyveit nézegeted, ők hol adták ki, vagy megkérdezed, mit ajánlanak.
Ha azt akarod, hogy mire kiadod, legyen valami közönséged is, inkább nyiss blogot, ahol megtalálhatják a receptjeidet, később így a kiadásnál nem azon fogsz görcsölni, hogy lesz egyáltalán vevő. Szakácskönyvből nagyon sok van, miért pont a tiedet akarná valaki, ha bemegy a boltba? Ezért jobb, ha előtte megismerhetik az emberek a stílusod, a receptjeid egy részét, hogy lássák, érdemes ezt megvenni, és nem a másikat.
Ez persze nem kötelező. Ha megvan a kézirat (sima Wordben, nem kell sok formázás sem, az a tördelő dolga lesz), keresd meg az egyik kiadó weblapját, nézd meg a kapcsolattartási címet és juttasd el nekik emailben csatolva a Word dokumentumodat, mondván nézzék meg. (Persze csak akkor, ha tudod, hogy fogadnak kéziratot. Ezért nem árt először rákérdezni egy emaillel, hogy fogadnak-e, és szakácskönyvet tudnál-e küldeni. Néha van, hogy be vannak táblázva, és nincs lehetőség ilyenre.) Vagy válaszolnak, vagy nem. Ha nem, akkor valószínű az elutasítás, keress fel egy másik kiadót ugyanezzel a módszerrel.
Ha csak ismerősi körben terveznéd a terjesztést, akkor megoldás lehet a magánkiadás, de az nagyon drága, csak akkor éri meg, ha tényleg van kereslet (és valós kereslet - a netes kérdőívek alapján azok közül, akik biztosra mondják, hogy megveszik a könyvet, ha kijön, nagyjából 10%-uk állja is a szavát). Ez komolyan a vgéső megoldás legyen.
Ha csak korlátozott, mondjuk max. ötven példányt szeretnél kinyomtatni belőle, aztán odaadnád valakinek emlékbe, akkor pedig magánnyomda, offset nyomtatás, ami annyira nem drága, de ehhez is jobb a netet böngészni, mert sok nyomda van különböző árakkal. Mindenhol kell kérni árajánlatot.
De tényleg az első lépés az, hogy megvan a teljes szakácskönyv receptekkel, praktikákkal, ötletekkel, tippekkel, bevezetővel, előszóval, utószóval, lehetőség szerint képekkel együtt. Formázatlanul. Mert addig szóba sem állnak veled, amíg ezt nem tudod felmutatni. (A képek a legkevesebb, azon utólag lehet retusálni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!