Író szeretnék lenni. Lehet ezt valahol tanulni?
Egyetemre, főiskolára, vagy tanfolyamra gondolok. Egyáltalán érdemes tanulni? Vagy ez végképp olyan, amihez vagy van érzéke az embernek, vagy nincs?
Köszi a válaszokat.
Van a Magyar Íróakadémia, ami itthon kreatív írást tanít, de az fizetős. Lényegében azok a könyvek, amikből tanítanak mind elérhetőek ingyenesen is (a Kezdő írók kézikönyve is, amit az előző válaszoló említett), továbbá egészen sok magyar nyelvű írástechnikai oldal is (onsai cikkei régen jók voltak, egy részük megtalálható szétszórva a neten, illetve ott van a Boncnok írástechnikai blog is). Egy-két tanár is megkereshető informális keretek között. De ahogy a beszámolókat olvastam, a többség nincs elájulva az ottani munkától, sokak szerint pénzkidobás az egész, de van, aki dicséri. Én azért szkeptikus vagyok, hallottam már megbízható emberektől súlyos kritikát.
Viszont King Az írásról c. művében említi az amerikai írótanfolyamokat, és ennek kapcsán igen röviden megfogalmazta azt, amit én is gondolok: ezek nem tesznek csodát. Egy rossz íróból tudnak egy közepest csinálni, egy közepesből jót, egy jóból viszont kiemelkedőt nem. A tehetség nem adható át, ha az nincs, elfelejtheted, de nem végleg. Olyan időket élünk, hogy a könyvnyomtatás olcsó (kvázi...), és széles tömegek tudnak olvasni. A net nagyon sokak számára elérhető. Ha fejleszted magad, akkor jó "iparos" lehetsz. Nem remekíró, de azt az igényt kielégíthetik a könyveid, amire a mindennapokban szüksége van nagyon sokaknak. Nevezzük nevén: ponyva. Ezt ma (és régebben is) az "irodalmi iparosok" szállítják akár tonnaszámra. Más kérdés, hogy a magyar piac túltelített ezen a téren is, noha LLL sem él örökké, de tudod, hányan várnak arra, hogy letegye a lantot? És akkor még nem is vettem számba a többi szerzőt.
A net jó ötlet. Ingyenes, ami itt van, azért nem kell fizetni, és ad annyit, mint egy tanfolyam. Sok írókör is van, önkéntes alapon szerveződő amatőr portálok, ahol kedvedre olvasgathatsz, és nagyon sok helyen az írók/olvasók véleményezik a műveket, így a kritikákból is sokat tanulhatsz. Lényegében az Íróakadémián is ez megy.
Nem elvenni akartam a kedvedet, ha ez jött le, bocsánat, csak ilyen a helyzet. Mesélhetek még, hogy én mit ajánlok, de nem ismerlek, nem ismerem az érdeklődési körödet sem, ezért nem mondanék látatlanban butaságot.
Kedves utolsó válaszadó! Igazán köszönöm ezt a részletes véleményt, rendkívül sokat segítettél vele!! :)
Egyébként nem érzem magam valami tehetségesnek, ezért is kérdeztem, de lehet, hogy később, ha lelkileg is érettebb leszek, stb. akkor írok valamit. :)
Ahhoz, hogy író legyél két elég fontos dolog kell:
1, Olvass sokat. Látod kell, hogy mások hogyan írnak, miként használják a szavakat és hogyan építenek fel egy történetet.
2, Írj sokat. Kezd prózával vagy novellákkal. Nem kell hosszú történeteket írni, egyszerűen csak gyakorolnod kell az írást.
Fontos, hogy tudj helyesen írni, ne véts sok stilisztikai hibát, ami élvezhetetlenné teszi az írásod. manapság már számos internetes honlapra feltöltheted a saját írásaid, és ott kaphatsz róluk véleményt. Ajánlom ezeket is a figyelmedbe. Ezek mellett vezess bátran blogot, mert ott is írni kell, ami ugyancsak segíthet a fejlődésben.
Próbáld ki ezt a honlapot: [link]
Azzal a céllal hozták létre ezt a honlapot, hogy segítsenek az amatőröknek. tedd magad próbára ott!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!