Melyik ez a sci-fi novella?
Valamelyik sci-fi novelláskötetben olvastam kb. 40-45 éve (60-as évek végén, 70-es évek elején). Az a lényege a történetnek, hogy egy földi ember (talán egy amatőr idegen-civilizáció-kutató) kapcsolatba lépett egy másik civilizáció tagjával. Hosszas tervezés után megbeszélik, hogy mikor érkezik az idegen a Földre. Közben folyamatosan tartják is a kapcsolatot, és az idegen közvetíti, hogy mi van körülötte.
Az idegen közli, hogy már belépett a légkörbe, hogy már egész közel kell lennie ahhoz a helyhez, ahol a földi embernek kellene lenni, de a földi ember csak nem lát semmit, és az idegen sem tudja beazonosítani a helyet. A nagy hibakeresés közben egyszercsak csodálkozva kérdezi az idegen, hogy "nálatok ilyen sűrű a légkör?", majd kétségbeesetten közli, hogy menthetetlenül süllyed ebben a trutyiban, és nem lát semmit. Aztán megszakad a kapcsolat. A földi ember megissza a kávéját (vagy csak ránéz a kávéscsészéjére, nem emlékszem pontosan), majd hirtelen rádöbben, hogy valószínűleg a kávéjába szállt le és pusztult el az idegen, merthogy azt nem tisztázták előre, hogy mekkora lesz az idegen űrhajója.
A poén, hogy egy értelmes űrlény és űrhajója mikroszkopikus méretű is lehet, nagyon ütős volt (legalábbis nekem, akkor, tinédzserként). Nagyon szívesen elolvasnám újra, ha tudnám, mit keressek és hol.
#1-es szerintem Szentmihályi Szabó Péter egyik egypercesére gondol, ami a 101 Mini sci-fiben jelent meg, de ott szerintem egy kutya nyalja fel az inváziós sereget.
A kérdező által keresett novellát szerintem Tőke Péter írta, én az ő köteteit (főleg a Nyevigákat és az Óriásvilágot) nézném meg közelebbről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!