A Harry Potter c. könyvekben egy félvérnek és egy muglinak (varázs képtelen) a gyereke félvér lesz vagy mugli?
Elvileg pl. Hermione szülei mindketten muglik, szóval szerintem bármi lehet.
Két aranyvérű gyereke is lehet kvibli, ami ugye majdnem mugli...
"varázsképes mugli"= VARÁZSLÓ/BOSZORKÁNY! :D
Hermione mugliszármazású, de mivel tud varázsolni és felvették a Roxfortba, ezért ő boszorkány.
A muglik a varázstalan emberektől származó varázstalan emberek. A kviblik a varázslóktól származó varázstalan emberek.
A fő kérdésedre válaszolva: szerintem lehet félvér(tud varázsolni) vagy kvibli(nem tud). Mugli nem, mert az egyik szülője ugye tud varázsolni. :)
Utolsó: nincs statisztika a mugliszármazásúak arányára a teljes populációt figyelembe véve. Simán lehet a mutációs rátán belül. Mivel sem a gén, sem a génkörnyezet nem defíniált, szerintem dom.-neg. mutációról van szó, azaz el kell romolnia egy szabályozó faktornak, hogy a varázsló (normál esetben elnyomott) fenotípus a felszínre törjön, vagyis egy nagyobb kromoszómarégiót feltételezve (és mondjuk a cikkben taglalt insulatorokkal és enhanszerekkel operálva) bőven-bőven mutációs rátán beül van még az is, hogy csupa mugliszármazásúval töltsük meg a Roxfortot.
(Igen, mikor először olvastam az első részt, felállítottam rá egy modellt. Aztán tanultam biológiát, és fejlesztettem a modellt. Szeretem a science fantasyt, érdekes a fantasy kérdéseket valódi magyarázattal megtámogatni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!