Könyvet írok de valaki segítene pár dologban? (lent kérdés)
Nos a könyvkiadáshoz nem értek, nem tudom hogyan működik a dolog, de a mesebeli lényeget nem védi szerzői jog. Talán csak akkor, ha valamely más könyvből kölcsönzöl olyan lényeket, amit annak a könyvnek az írója találta ki és eddig még más nem használta. Nem igazán bírom jól megfogalmazni most a gondolatom, remélem azért érhető. Nem tudom egyébként, hogy az ilyenekre lehet e szerzői jogot kérni. :)
Ezt viszont ajánlom figyelmedbe, hátha segít valami. :)
Sok kérdés van a kiadatatással kapcsolatban, nézz küröl a könyvek témakörben, vagy írd be a keresőbe, de azért megpróbálok röviden válaszolni. Szóval ami kell.
1-jó történet/regény
2-sok pénz, idő, türelem, kitartás (!) és nagy adag szerencse
Ez nem úgy megy, mint sokak gondolják, hogy elküldöd egy kiadóhoz, és azonnal megveszik. Nem, ez úgy megy, hogy végigjársz 5-6 kiadót mire valamelyik esetleg kiadja. Manapság sokak próbálkoznak (főleg tinik), és a kiadónak nagy a felelőssége, hogy miről gondolják hogy siker lehet és miről nem. De pénz akkor kell hozzá; nem is kevés. No meg a kapcsolatok se ártanak.
De a legfontosabb az a jó fantázia (akkor is ha krimi, akkor is ha romantikus), és a kitartás. Ha már van egy kész műved, megmutattad hozzáértőknek és azt mondták hogy szalonképes, akkor se állj le az első nem után. A második, és a harmadik után se.
Magában az írásban sok oldal segítségedre lehet (ahol hozzáértőbbek segítenek mint itt ;) ), ilyen az első válaszoló által belinkelt oldal, én sok hasznosat olvastam, de más ehhez hasonlókat is találhatsz.
Sok szerencsét!
Sok pénz akkor nem kell, ha tényleg zseniálisat írtál. Akkor szerződést kötnek veled a regényre, neked fizetnek a szellemi termékedért, nem fordítva. Pénz akkor kell, ha egy ún. PoD kiadóhoz kerültél, vagy ami rosszabb, vanity press-hez. Előbbi (print on demand - megrendelés esetén nyomtatás) hajlandó ellenérték fejében szerkesztői gondozást vállalni a könyvre, pl. a Novum Verlag egy ilyenért annó 60ezret kért, a Lilli vállalta 40ezerért is. Ma már más az ár (infláció...), rég nem néztem. A jogok nálad maradnak, de pénzt csak akkor kapsz, ha valaki rendelt a könyedből, mivel csak ekkor nyomtatnak. Nem tudom, mennyi a szerzői bevétel, valamennyit természetesen a nyomdára ki kell fizetni (van, ahol egyben kérik, előre, hogy 300 nyomtatásig te álld, van, ahol minden rendelésnél adott százalékot levesznek).
A vanity press arra alapoz, hogy te ki akarod adatni a könyvedet. Azt mondják, oké, fizess be ennyit és ennyit (százezertől háromszázezerig), cserébe tied a könyv, nálad vannak a jogok, és ők kinyomják neked adott példányszámban, amit oda is adnak, csinálja vele azt, amit akarsz. Ha kell szerkesztés, utgondozás, reklám, borító, akkor még plusz párezer. A pénzt előre kérik, de részletben (szinte mindig), az értékesítésbe besegítenek.
Egyik sem járható út, ha vissza akarod kapni a pénzed. Mindkettő ráfizetéses, hiszen a nagyterjesztésbe nem lehet ilyen módon hatásosan beprotezsálni semmit, mert ahhoz bődületes reklámhadjárat is kéne, ami meg... nem kevés újabb pénz.
Magyarországon a könyvkiadás majdnem minden esetben ráfizetés. Magánszemélynek biztosan. Ritka kivétel, hogy valakinek sikerül és szerződést kötnek vele. De ahhoz kell egy jó regény (és ígéret a folytatásra, mert egykönyves szerzőre senki sem tart igényt - kell, hogy írj még! te befektetés vagy). A kapcsolati tőke sem árt.
Törpöket és tündéket nem védi szerzői jog, ritka, hogy egy lényre ilyet rakjanak, bár ha kivételesen egyedi, akkor a könyvvel együtt lehetséges, de az ilyesmi alól a legegyszerűbb kibúvót találni (ti. "nem olyan, csak hasonlít, ez nem az a lény, nézd, még a neve is más"). Mivel mitológiai alakok, nehéz is lenne védetni... ;)
Minden fantasy "GyU koppintás", erre fel kell készülni lelkileg. Még Martint is ezzel húzták annak idején. Ha heroikus fantasy, akkor Tolkien az első, mindenkit egyből hozzá hasonlítanak. Ha kiderül, hogy másra jobban hajaz, akkor jön a következő lépcső, hogy pl. "Martin koppintás". (Most a Trónok harca miatt úgyis népszerű.)
Ha a világ nem kellően egyedi, a karakterek nem élőek, úgysem emelkedik ki a többi tucatfantasy közül, ha meg igen, csak jót tehet neki, ha a nagyokhoz hasonlítják (mert akkor napvilágra kerülnek a különbségek is).
Igen ez egy jó meglátás amin még nem igazán gondolkoztam el.
De hát ezt nem lehet kikerülni...ha egyszer kiadásra kerül a könyv...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!