Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » De hogyan használnád ezt a szót?

De hogyan használnád ezt a szót?

Figyelt kérdés

Épp egy történeten törtem a fejem, amikor beugrott egy ötlet: egy süket szereplő. Végül a történetből nem lett semmi, de a szereplőn annál inkább elkezdtem gondolkodni. Hogy konkrétabban fogalmazzak: ti egy könyvben süketet vagy siketet használnátok? Az utóbbi a hivatalos, az előbbi csak a köznyelvben terjedt el, és sokak szerint ez sértő is.

Ha süketet írok, az szerintem mindenki számára világos és normális, viszont ha siketet, az olyan, mintha megmondanám a tutit, kicsit taszítónak és beképzeltnek hatna, pedig tudom, hogy ez a helyes kifejezés.

Az pedig már túl erőltetett lenne, ha a történeten keresztül "világosítanám fel" a karaktereket és az olvasókat, hogy hoppá, ez siket és nem süket. Ráadásul ezt csak akkor lehetne használni, ha magyar szereplőkkel dolgoznék, ami nem igazán szokásom. Inkább az angolszász nevekhez vonzódom, az angolban pedig tudtommal csak egy szó van rá, a deaf.

Szóval ez a "nagy dilemmám". =) Ti mit tennétek ilyen helyzetben? Kíváncsi vagyok a véleményetekre =)

2011. júl. 28. 21:02
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Én a hallássérült szót használnám
2011. júl. 28. 21:07
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
ha nagyon lírai akarsz lenni, a szereplő bemutatásánal mondhatod úgy; hangok nélküli világban él. Ebből azért emberek rájönnek, hogy süket, de mégis olyan szép megfogalmazás, viszont nem lehet őt íly módon sokszor emlegetni. Mint a vakoknál a világtalan szó. :)
2011. júl. 28. 21:40
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, mindkettőtöket felpontoztam. =)

Első: A hallássérült nem egyenlő a sikettel/sükettel, lehet egy szimpla nagyothalló ember is, de köszönöm az ötletet.

Második: igen, ez egy leírásban jó, párbeszédben már nem annyira, és ha sokszor használom, nagyon elcsépelt. De köszi neked is =)

Jöhetnek még válaszok!

2011. júl. 28. 22:32
 4/8 A kérdező kommentje:

Upsz, most veszem észre, hogy elírtam a kérdést. =/

Te helyett De-t írtam, bocsi =D

2011. júl. 28. 22:34
 5/8 anonim ***** válasza:

siket....

így kell használni... :)

2011. júl. 28. 22:37
 6/8 anonim ***** válasza:
2011. júl. 28. 22:39
 7/8 anonim ***** válasza:
Illetve volt egy másik kérdés is a témában, ott írta valaki, hogy a siketek nem szeretik, ha "lesüketezik" őket - számukra azért sértő, mert a szájról olvasás miatt olyan, mintha a "hülye" szót használnák rájuk. (Nem azonos, de hasonlít.)
2011. júl. 28. 22:56
 8/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, megy a zöld kezecske =)

Akkor végül is mégis csak a siket a megfelelő szó.

2011. júl. 29. 11:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!