Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mennyi kerülhet fel blogra a...

Mennyi kerülhet fel blogra a regényemből, hogy kiadóhoz még el lehessen küldeni?

Figyelt kérdés
2011. máj. 26. 03:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Ne felejtsd el, hogy ha internetre kerül egy mű, akkor onnantól nem védi a szerzői jog!!
2011. máj. 26. 10:34
 2/5 A kérdező kommentje:
De én levédettem egy jogvédő irodánál
2011. máj. 26. 17:53
 3/5 Vree ***** válasza:

^Mi? ಠ_ಠ

Hogy a bánatba ne védené. Ne beszélj baromságokat.

Olvasgasd ezeket:

[link]

Te döntesz arról hogy hogy publikálod a könyvedet, de ha átadod a kizárólagos terjesztés jogát egy kiadónak, akkor nyilván utána le kell venned a blogodról. + Lehet hogy nem nézik jó szemmel ha nélkülük már terjesztésbe fogtál (egyrészt mert nekik is megvan a saját piaci stratégiájuk, másrészt mert csökkentheted vele az eladott példányszámot). Ezen túl viszont azt csinálsz amit akarsz. Ha az egész könyvet felrakod és csak azután veszed le hogy leszerződtél, az is törvényes. Csak ha azt látják hogy már mindenki letöltötte ingyen akkor max nem szerződnek veled.

De nem vagyok jogász, úgyhogy ne vedd készpénznek ezt utánanézés nélkül. Pl. szerintem számonkérhető rajtad, hogy beszámolj róla ha már előzőleg valamilyen formában publikáltad a könyvet.

Egyébként elég sokat látom azt hogy egy-egy szerző felrakja valahova a könyv első 1-2 fejezetét. De konkrét tapasztalatom kiadóval nincs.

2011. máj. 26. 17:54
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem számonkérhető, de megkérdezik. Ennek függvényében szerződnek. Ha előzetesen publikáltad a neten, általában leszedetik, és figyelmeztetnek, hogy minden virtuális verziótól szabadulj meg. (Ha máshogy nem megy, a kiadó beszáll, mert egyesek szeretnek "forrásmegjelölés nélkül tartalmat megjeleníteni", magyarán lopni.) Gyakran azonban a kiadó biztosít fórumot, ahol megjelentetheted a regény egy részét (pl. a legtöbb magánkiadó ezt támogatja), de ha szerződtél egy kiadóval, mindig rá kell kérdezni, hogy mit engednek, és mit nem, nehogy később szerződésszegéssel vádoljanak.

Ez mind utólagos, az előzetes dolgok változóak. Ha ismered, hogy a kiadó mereven elhatárolódik a netes megjelentetésből, jobb azelőtt lekapni mindent, hogy egyáltalán beszédbe elegyednél velük. A többség azért toleráns.

2011. máj. 26. 22:37
 5/5 A kérdező kommentje:

Ahha... mi arra gondoltunk, hogy egyáltalán nem lehet fent, de ezek jobban hangzanak. Mert nem akartam ennyit felrakni, csak pár fejezetet, aztán tetszett nekik, és raktam. De azt hiszem, leállok vele.

Nagyon köszönöm a válaszokat :)

Várok még, aki tud erről valamit, jelentkezzen :)

2011. máj. 26. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!