Szerinted mi az a 10 könyv, amit mindenképpen el kell olvasni?
Nagyon jó kérdés, és persze nehéz is.
1. Biblia - én sem vagyok vallásos, de mint irodalmi mű, csodás és tanulságos, ráadásul az alapműveltség része.
2. Mikszáth Kálmán: A Sipsirica - igazából bármit írhattam volna tőle, de ez egy térdcsapkodóan vicces könyv. :)
3. Jókai Mór: Szegény gazdagok - gyönyörű történet, remek stílus, nyelvezet.
4. Khaled Hosseini: Ezeregy tündöklő nap - nagyon szomorú, nagyon felkavaró, mégis alap olvasmány, megváltoztatja az ember életszemléletét.
5. Wass Albert: A funtineli boszorkány - a határon túli magyar irodalom legszebb darabja.
6. Szabó Magda: Mondják meg Zsófikának - Szabó Magdát nem szabad kihagyni, minden könyve tömény érzelem, bölcsesség és báj.
7. Shakespeare: Rómeó és Júlia - nincs még egy olyan mű (talán csak a már említett Biblia), amely ekkora inspirációt ad mindenkinek, ennyiszer dolgozzák fel, ennyire ismeri mindenki, kihagyhatatlan.
8. Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány - ha néhány óra tömény röhögésre van szükséged. :)
9. Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek - szerintem jobb, mint a Bűn és bűnhődés, mindenesetre fantasztikus az író lélekábrázolásban nyújtott teljesítménye, egy könyvében sem lehet csalódni.
10. Carlos Ruiz Zafon: A szél árnyéka - mert ez a könyv fogott meg utoljára annyira, hogy fél éven belül háromszor is elolvassam. Nagyon izgalmas.
Köszönöm, pontosan ilyen válaszban reménykedtem...néhány könyvet már olvastam ezek közül, de igyekszem pótolni a többit is =)
Várom más válaszait is.
Hát én még hozzátenném: Coelho - Az alkimista. --> Nagyon megéri végigolvasni, sokkal lelkesebben állsz majd az élethez és bátorságot ad.
Meg talán a Gyűrűk Urát kellene és az ember életéből Stephen King sem maradhat ki! :D
Jostein Gaarder: Sofie világa
Elég hosszú, de megéri elolvasni!
1. Móricz Zsigmond: A két koldusdiák - rendkívül vicces, egyszerű a nyelvezete, fantasztikus a stílusa, rengeteg meglepő cselekmény és fordulat várja az olvasót, utána az érzelmi hatás sem marad el a végén.
2. Móricz Zsigmond: A hét krajcár, a Barbárok és a Szegény emberek című novellája - annyira megragadja az embert, hogy hiába nem regény mégis érzi mit akar közölni az író, pontosan lefesti az akkori környezet képét amit akár át is vetíthetünk a mostani világra.
3. Francine Pascal: Az Édesvölgyi suli sorozat - a tipikus ellentétpárokat igazolja. Van két testvér, ikrek. Az egyikük jó és okos, a másik egy szeleburdi természetű, pasifogó. Mégis minden mű végén kapnak a lányok egy kis leckét, ami örökre a fejükbe vésődik.
4. Dan Brown: Az elveszett jelkép - sok sok év alatt kidolgozott regény, ami több kalandon ível át, újabbnál újabb tudást adva a főszereplőknek. Kicsit misztikus, kicsit tudományos. :)
5. Gogol: A köpönyeg - egy kisember életének vergődése a "senki földjén", azaz az orosz realista irodalom időszakában. Tanulságos.
6. Ajánlanék neked még egy művet, ez nem regény, mégis fantasztkus. A rajongói továbbírás - vagy ahogyan mi nevezzük fanfiction - számtalan kedves és magával ragadó történetet adott. Nekem mégis a kedvencem a Bellatrix Black története, RekaDeLaCool írása. Az emberi/szerelmi naivságot mutatja be, hatalmas fordulattal a végén, amitől az olvasó szíve egyszerre lágyul és szomorodik el, mégsem érez olyat, hogy sírni támad kedve.. Ha érted mire gondolok.
17/L.
1.J.R.R.Tolkien: A gyűrűk ura:Nagyon jó és izgalmas, jobb mint a film(de a film is jó)
2.T.H.White:Üdv néked Artur nagy király:Ha szereted a történelmet akkor biztos, hogy tetszeni fog
3.Karinthy Frigyes:Tanár úr kérem:Nagyon vicces, humoros
4.A kötelezőket azért mindenképpen el kell olvasni :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!