A Harry Potter-könyvekben a bolgárok miért "észak büszke bajnokai", amikor Bulgária egy délkelet-európai ország?
ezen már én is gondolkodtam...de érdelekne...
Bár van ahol magyaro. fővárosa bukarest...
igen, de miért lenne a bolgár iskola Oroszországban???
és a Roxfort az Nagy-Britannián belül (szóval egy országon belül) van!
Én mindig úgy gondoltam, hogy ezek az iskolák területileg fogják össze a mágusképzést. A filmben szét voltak szedve nemileg is, a Beauxbatons-ban lányok, a Durmstrangos fiúk, de a könyvben nincs ez ennyire megjelölve.
Talán úgy értelmezhetnénk, hogy akik kelet-európaiak, a Durmstrangba járatják a gyerekeiket, az szláv nyelvterület. A bulgár csapat inkább csak egy egzotikusan hangzó név, hogy meg legyen jelölve valami keleti ország. Erdély, ahol Charlie sárkányokkal foglalkozik, az is inkább csak a vámpírokról ismert, vagyis van valami mágikus felhangja a nevének.
A Beauxbatons-t meg Franciaországba tette, francia nyelvterületre, Dél-Európába, és Fleur-ban véleményezi a franciákat általánosságban, a piperkőcségüket, mert tényleg szterotípizál :)
A Roxfort pedig angol nyelvterület, valahol észak-Skóciában, ez egyértelmű, hogy az írónőnek a sajátja a legkedvesebb.
Valahogy ezekben a csapatokban a faji kérdésekről mond véleményt, egy kicsit olyan politikai jellege is van a dolognak a kemény keleti komcsi srácokkal, a nyálas feminin, külsőségeket hangsúlyozó franciákkal és a bátor, lánglelkű angol hazafiakkal, akik megmentik a világot. Hogy össze kell fogni, ugyanakkor a Durmstrangosok vezetője a rossz oldalt támogatta, a Beauxbatons-osok vezetője megtagadja a gyökereit, az angolok meg nem szívesen haverkodnak senkivel, és nem szívesen fogadnak el segítséget, jóllehet, lenyűgözi őket az idegenek mássága, és egy kicsit talán el is bűvöli őket ez.
A hetedik kötetben, amikor a lagziban beszélget Harry és Krum, és kiderül, hogy Krum nagyapja a Grindelwald-féle börtönben halt meg, az olyan kisértetiesen emlékeztet a kommunizmusban elpusztult sok emberre, és arra, hogy a vörös csillag minek a jelképe...visszaköszön, hogy eredetileg jó céllal indult a kommunizmus, és mi lett belőle.
Az észak büszke fiai pedig csak egy kifejezés a keménység hangsúlyozására, ami jobban kihozza a francicák lenge öltözetével és nyilvánvalóan dél-francia származásával való ellentétet. :) Erre fekszik rá még jobban a film a nemi elkülönüléssel is. Szerintem. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!