Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ezt az írási stílust tényleg...

Balasa Bence kérdése:

Ezt az írási stílust tényleg "gesztai stílusnak" lehetne nevezni?

Figyelt kérdés

A geszta fogalmából az ide vonatkozó rész:

" A krónikákkal szemben nem időrendben, hanem oksági összefüggések szerint épül fel a történet."

A kérdésem bővebben kifejtve:

Írok egy történetet egy vagy több helyszínen és szereplőkkel, a szövegek végére leírom a készítés pontos dátumát, DE a mappában összegyűjtött szövegek nem feltétlenül időrendben, hanem az események alakulásának sorrendjében követik egymást.

Az első történet szövegének aljára ezt írták:

"Keletkezett 2022. május 17-én."

Viszont a cselekményben következő jelenet leírásának végén ez áll:

2024. december 1.

A szövegek nem időrendben, hanem a cselekmény szerint követik egymást.

Ez lehetne a 'gesztai stílus'?

#irodalom #krónika #regény, novella, napló #levél, vers,
tegnap 13:32
 1/4 Kedves Vezető ***** válasza:
Lehetne.
tegnap 13:38
 2/4 anonim ***** válasza:

"A geszta a középkor egyházi, illetve udvari, epikus műalkotása. Általában latin nyelven íródott, de a középkor közepétől anyanyelvi geszták is íródtak. Általában az uralkodó vagy uralkodó család, esetleg egy egész nép történetét ismertető írás."

.

Tehát: uralkodó család, vagy a nép története.

tegnap 15:24
 3/4 anonim ***** válasza:

"esta – [geszta] ‘középkori történetírói mű, amely az eseményeket némi írói igényességgel és koncepcióban adja elő’: Anonymus gestája.

Az ilyen írások latin címének első eleméből: Gesta Hungarorum, Gesta Romanorum (‘a magyarok, a rómaiak tettei’); ez a gestum (‘cselekedet, viselt dolog’) többes alakja a gerere, gestum (‘véghezvisz, visel, viselkedik’) igéből. Lásd még gesztikulál, gesztus."

Nyilván, amit te írsz, az nem gesta.

tegnap 15:25
 4/4 A kérdező kommentje:
2 - 3 tudom én, csak a szerkezet miatt gondoltam úgy.
tegnap 17:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!