Miért van az összes Weaslynek tipikus angol neve, míg másoknak olyan neveik vannak, hogy Minerva, Albus, Remus, Sirius vagy Hermione?
Figyelt kérdés
tegnap 12:14
1/7 anonim válasza:
Mert a szüleiknek ez tetszett. Ahogy most is vannak családok, akik Máriának, Erzsébetnek vagy Lászlónak nevezik a gyerekeiket, mások meg Kevinnek, Benettnek vagy Dzsennifernek, megint mások Emesének, Bánknak vagy Tasnak. Ízlés kérdése.
2/7 anonim válasza:
Minerva római tudásisten, Albus fehéret jelent latinul, Remus a farkasok által nevelt Rómaalapító ikerrtestvére, Sirius családjában csillagképekről kapják a nevüket a gyerekek, ő a Nagy Kutyának a legfényesebb csillagáról, Hermione ókori görög név, Shakespeare is használta, direkt különleges név.
Szóval ezek beszélő nevek a regényekben.
3/7 anonim válasza:
Szerintem sokkal nehezebben védhető az, hogy mi a francnak kell egy brit iskolában több tanár nevét is magyar módra írni és ejteni (beleértve az "ó" betűt is, mint Mógus esetén).
4/7 anonim válasza:
3, Mert ez egy gyerekkönyv, és mert a beszélő neveket hagyományosan szokás (volt) magyarítani fordításnál.
Manapság sajnos egyre kevésbé jellemző ez a terjedő anglicizmus miatt, ezzel pedig egy gyönyörű szakma veszik el.
5/7 anonim válasza:
Ahogy az előző is írta, ez egy beszélő név. Eredetiben Quirrel a tanár neve, ami a squirrel (mókus) szóból jön, tehát magyarul Mógus a mókusból. Ami magyarban még a mágus szóra is emlékeztet. Azért még ma sincs a legtöbb tíz éves gyereknek akkora angol szókincse, hogy egy ilyen szójátékot megértsen, ha nem fordítják le neki.
6/7 anonim válasza:
#4 #5 Jó, persze nyilván én is tudom, csak arra célzok, hogy sokkal furcsább elnevezési dolgok is vannak a könyvben annál, mint hogy néhány szereplőnek latinos a keresztneve.
7/7 anonim válasza:
Amúgy nekem nem is az a furcsa, hogy a HP egy gyerekkönyv, ennek megfelelő elemekkel, hanem hogy sok felnőtt mennyire komolyan veszi, próbálja logikusan felépített, konzisztens univerzumként kezelni (miközben marhára nem az).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!