Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit gondoltok az irodalmi...

Mit gondoltok az irodalmi Nobel-díjról?

Figyelt kérdés
Van jelentősége? Mennyire értetek egyet a díjazottakkal? Szerintetek ki volt a legjobb szerző, aki soha nem kapta meg?

nov. 4. 07:24
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően nem érdekelnek a díjak. Egyrészt annyira nem érdekel a literary fiction, mint olyan, másrészt mint minden ilyen díjnál, erősen beleszól a politika, bizonyos emberek késztetése, hogy uralják .

Ishiguro lönyveire már rég kíváncsi vagyok, a díjtól függetlenül, de még nem jutottam oda, hogy bármelyiket is elolvassam.

nov. 4. 09:18
 2/7 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem nagyon kilóg a sorból, mert az irodalmi művek megítélése teljesen szubjektív. Egy technikai találmány vagy orvosi felfedezés jelentőségét lehet bizonyítani, de egy irodalmi mű egyik ember szerint unalmas vacak, más szerint meg egy korszakalkotó remekmű.

Azzal, hogy az irodalmi műveket díjazzák, egyetértek, de hogy a tudományos Nobel díjakkal egy kalap alá veszik, az nekem nagyon furcsa.

nov. 4. 09:24
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

„a tudományos Nobel díjakkal egy kalap alá veszik, az nekem nagyon furcsa”

Ott is sűrűn előfordul, hogy nem az kapja, aki megérdemelte volna a kutatásai alapján – gusztustalan ez az egész, el kellene végre felejteni.

nov. 4. 11:47
 4/7 anonim ***** válasza:
83%

Szerintem kell az is. Már így is nagyon kallódnak a művészetek, a technikai remekműveknek a csodálatára járunk, művészetből meg a szennyet fogyasztjuk. Az irodalmi művek értékének megállapításában is vannak objektív szempontok, a jelentőségük megállapításában úgyszintén, illetve többnyire életművet díjaznak vele, nem egy konkrét művet. Inkább az a baj, hogy sokkal jobban kultúrához kötött, nagy az esélye, hogy például csak egy bizonyos kultúrkörben értelmezhető a maga mélységében.

De egyébként mindegy, ki mit gondol: maga Nobel rendelkezett így, hogy legyen irodalmi díj is.

nov. 4. 13:49
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
Én nem értem az egészet! Ha valaki feltalál valamit, akkor abban az évben vagy a következőbe díjazzák! Akkor az irodalmit hány év késéssel adják oda? Hogyan van ez?
nov. 5. 16:42
 6/7 anonim ***** válasza:

"Ha valaki feltalál valamit, akkor abban az évben vagy a következőbe díjazzák!"

Mi van? Ez sohasem volt így. A tudományos áttörések mögött legtöbbször hosszú évek munkája van, és gyakran további évek-évtizedek telnek el, mire bebizonyosodik a jelentősége. Másrészt a természettudományos Nobel-díjak esetén sem ritka, hogy nem egy-egy konkrét felfedezésre, hanem életműre adják, például hozzájárulás egy nagy jelentőségű tudományterület megszületéséhez és kibontakozásához.

nov. 5. 18:34
 7/7 anonim ***** válasza:
#5 Alexander Fleming 1928-ban fedezte fel a penicillint, és 1945-ben kapott érte orvostudományi Nobel-díjat.
nov. 5. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!