Ki ír? Te írsz?
Ti írtok? Kíváncsi vagyok, hogy napjainkban mennyi ember próbálkozik vele... Ha igen, megosztanátok a gondolataitokat a kortárs költészetről? Hogyha van már egy kis "múltatok", hogyan kezdtétek? Miért kezdtétek?
(Aki bátor, nagyon szívesen olvasnék kortárs költeményeket... Nincsenek elvárásaim, csak kíváncsi vagyok és nyitott, jó látni, mikor az emberek alkotnak:)
Hogyan születik meg nálatok egy vers? Hogyan javítgatjátok? Mik az érzéseitek a saját verseitekről esetleg novelláitokról(ha inkább utóbbiban vagytok érdekeltek, kíváncsi vagyok a novellákra is, ha van kedvetek esetleg)?
Ha csak most kezdtétek, amatőrök, vagy már régóta gyakorlók vagytok... Egyszerűen érdekel, hogy áll a mai világunk az irodalom talaján :]
Elég fiatalon kezdtem verseket írni, akkoriban hosszú, szellemesebb tartalommal, viszont aztán abbahagytam nagyon sok évig.
Aztán amikor felvettem egyetemen egy haikus órát, újból elkezdtem és azóta is írogatok verseket, de már inkább a lelki gondjaimat fogalmazom meg haiku formában, általában jól ki tudom így fejezni az érzéseimet, anélkül, hogy nagyon belegabalyodnék:)
Ha jön egy gondolat, amit le szeretnék írni, akkor azt magam elé helyezem és utána addig szűkítem-bővítem-marcangolom, amíg meg nem lesz a kellő szótagszám mindegyik sorban.
Novellákat és regényeket nagyon sok ideje írok már, több mint másfél évtizede, ezt jobban szeretem, és szabadabban, korlátok nélkül tudom kifejezni magam, a világnézetemet és az érzelmeimet mindig új lencsén keresztül tudom közvetíteni és ezt a folyamatot nagyon élvezem.
Én mini novellákat szoktam, egyetlenegy verset írtam eddig életemben a lányomnak 9.születésnapjára.
Elég nagy sikere lett, mert feltettem Facebookra, aztán több ismerősöm ugyanúgy feltette a saját lányának.
Mivel nem írtam oda, hogy a saját versem, gondolom azt hitték internetről szedtem le. 😄
Mostanában nem írtam a valós életem problémái, családi tragédiák miatt. DE régebben, (legutóljára pár hónapja) írtam rövidebb történeteket.
Verset már nagyon régen (Talán 30 éve?) írtam. A legutolsót egy osztálytársamnak - azt hiszem - amikor levelezőre jártunk, és a pasijának kellett a szülinapjára. Amikor azt mondta: kicsit átírta, és úgy adta elő, mintha ő írta volna, az baromira nem esett jól, és ettől kezdve nem éreztem indíttatást verset írni.
A történetek írása még érdekel, de amíg nem rendeződnek az életkörülményeim, addig nem jön az ihlet.
Egyébként már fiatalon (általános iskolában) próbálkoztam írással, mivel nagyon szerettem olvasni, emiatt gondoltam, hogy megpróbálom.
Több műfajban is kipróbáltam magam - mindig akkor, amikor valami szenvedélyesen érdekelt, és kötődött az adott témához -, de ezeket mindig félbehagytam, amikor valami tragédia történt a családomban, és soha nem tértem vissza az akkori témához.
Mivel a legutolsó műfajban száz feletti történetem van, nem akartam abbahagyni, de szüneteltetnem kell.
Amikor ihletem van, akkor nagyon jó érzés, amikor kész van egy mű, sőt, ha tetszik másnak is, az hab a tortán. Sajnálom, hogy pillanatnyilag olyan a helyzetem, hogy ez lehetetlen.
Én jórészt verseket írok, néha novellát. Fejben már van egy kész regényem is, csak le kellene ülni dolgozni rajta :D
Változó a folyamat, van amikor egy gondolat addig piszkál, amíg formát nem ölt, van amikor egy sorból lesz végül valami. Van, amikor a telefonomba pötyögöm a buszon a hirtelen ötletet, aztán vagy lesz belőle valami vagy nem.
Én könyvekkel próbálkoztam, de mindig belebuktam. Volt egy ötletem, ami jónak tűnt, el is kezdtem, aztán 5-10-20 oldal után jött a "hogy is folytassam?". Ott valahogy mindig elakadtam és van egy rakat félkész (negyedkész?) irományom :D Versekkel még gyerekkoromban próbálkoztam, de azokat egy idő után hanyagoltam, mikor belebolondultam a könyvekbe.
Van pl egy regény-kezdemény, amit anno a 20. szülinapom előtt kezdtem el két héttel. Amolyan 'adok magamnak valami különlegeset'. Akkor írtam vagy jó 10 oldalt, aztán abba maradt. A szülinapom körül mindig eszembe jut és írok még hozzá pár oldalt (ennek már 12 éve XD). Nagyon látszik rajta az évek múlása. A történetvezetésen, meg úgy magán a történeten is. Azért egy év alatt rengeteg könyvet olvasok, ami azért csak hatással van rám. Szóval erősen látszik rajat, hogy nem együltő helyemben írtam. Remélem, azért nem leszek nyugdíjas, mire befejezem :D
Sokszor eszembe jutott, hogy le kéne ülni és újraírni az egészet aztán folytatni, de akkor a nagy munka lenne, hogy mindig elmegy tőle a kedvem :D De majd talán idén...
Szoktam írogatni, mostanában inkább verseket, de van egy-két befejezett novellám is, és számtalan félbemaradt alkotás 😀
Még borzasztó kezdő vagyok, lassan is írok, de hova siessek? Én élvezem, és ez a lényeg
Én 11 évesen írtam az első kis novellámat, egy iskolai feladat volt, hogy írjunk egy mesét. Aztán 13 évesen egy másikat is írtam, ez is iskolai dolog volt, ez egy ember és egy űrlény találkozásáról és ennek következményeiről szólt. A következő pedig egy családi dráma lett. Majd jobban rákaptam ahogy idősebb lettem. 38 vagyok. Van 2 kisregényem és talán 20 novellám azt hiszem. Többnyire horror, természetfeletti műfajban íródtak. Egy ideje nem csinálom már, amúgy is csak hobbi. Anno a férjemet érdekelte így elolvasta mindet. Tetszettek neki, csak annyi kritika ért, hogy néha furcsa neveket adok a szereplőimnek😂
Most már jobban leköt az online sorozatnézés és a könyvek olvasása:) Idővel ha lesznek még ötleteim, kedvem, biztosan visszatérek rá.
A Wattpad felületén szerintem több amatőr íróval találkoznál, mint ezen az oldalon.
Például itt vannak ezek: [link]
Én eddig csak regényt írtam, illetve tervben van pár novella. A regényhez van egy vámpíros dalom, de cseszettül megszenvedtem vele, és még így sem lett teljesen olyan, mint szerettem volna.
Én 10 évesen kezdtem el írni egy kis mesekönyvet azóta írtam már 12 novellát 29 verset és dolgozom egy regényen is! Először azért kezdtem el írni azt a mesekönyvet mert mindenkinek nagyon tetszett a fogalmazás házi feladatom utána meg már csak azért írtam mert rájöttem, hogy szeretek írni!
17/l
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!