A SzentJohanna Gimi egyik lány főszereplőjének, Kingának szerintetek is van valamilyen fajta mentális betegsége?
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy van, értem én, hogy a sorozatban mindenki eltúlzott, de akkor sem normális számomra a viselkedése, megnyilvánulásai (Renáta is számtalanszor hívja pszichopatának, bár szerintem nem az.)
Mit gondoltok?
Hát van, az a kérdés, hogy mi...
Simán el tudom képzelni azt is, hogy autista, ezek utalhatnak rá:
- szociális interakciós nehézségek
Kinga nehezen illeszkedik be a közösségbe, sokszor rideg, távolságtartó és nehezen talál közös hangot az osztálytársaival.(ha belegondoltok, annak ellenére, hogy népszerűnek van titulálva, pár osztálytársán kívül nem nagyon vannak barátai)
- Rendkívüli szabálykövetés
Kinga szigorúan ragaszkodik a szabályokhoz, és másoktól is elvárja azok betartását. Ez kapcsolódhat a rigid gondolkodási mintákhoz, amelyek szintén az autizmus jellemzői lehetnek. (És hisztis lesz nagyon, ha nem úgy történik vmi ahogy akarja)
- Érzelmek kifejezésének nehézségei
Sok esetben Kinga nem mutatja ki nyíltan az érzelmeit, és mások érzelmeit sem feltétlenül érti meg könnyen. (Az világos, hogy vannak érzései, csak szerintem ő maga se tud velük mit kezdeni)Az empátia hiánya vagy nehézsége is gyakran megjelenik az autistáknál
- Különleges érdeklődési kör
Kinga gyakran tűnik eltökéltnek egy-egy konkrét téma iránt, ami időnként szélsőséges mértékben koncentrált lehet. (Adománygyűjtésnél pl amikor vkinek a tévéjét akarta elvinni)
- Kommunikációs stílus
Kinga kommunikációja gyakran formálisabb és kevésbé érzelmes, mint a többieké, kevésbé természetes, néha mintha tényleg betanult szöveget mondana hétköznapi beszélgetéseknél is.
De persze ez csak az én gondolatmemetem, érthető, hogy az írónő nem bonyolódott bele.
Még mindig van, aki olvassa ezt a Gilmore koppintást? :D
Kinga Paris II.
Reni meg Rory II. Még az anyjuk is pont úgy nem tud főzni...
Kinga nehezen illeszkedik be a közösségbe, sokszor rideg, távolságtartó
Mert neki van esze, a többinek meg a magánsuliban kb csak pénze. Mégis mit haverkodjon olyanokkal, akikkel semmi közös nincs benne? Okos, szeret tanulni, egészen más neki a szórakozás, mint a többieknek.
Hűha... Kérdező, nem tudom, hogy te érintett vagy-e, de autistaként bennem sosem merült fel, hogy Kinga esetleg autista lenne. Azonnal részletesen ki is fejtem, miért nem értek egyet ezzel a teóriával:
- Szociális interakciós nehézségek: Szerintem ebben az esetben félreérted Kinga karakterét (vagy ezt a szimptómát az autizmus kontextusában). Amíg sok autistának, talán akaratuk ellenére is, nehezére esik neurotipikus közösségekbe könnyedén beilleszkedni, ha visszaemlékszel, Kingát már az első nap keresték az a-s lányok, akikkel a gólyatáborban ismerkedett meg. Tehát ő igazából azonnal könnyedén talált magának társaságot, még akkor is, ha később rájön, hogy Edina viselkedése miatt nem szeretett volna többé közéjük tartozni. Ahogy már az előző válaszoló is említette, szerintem is azért távolságtartó, mert egyszerűen sok szempontból sokkal érettebb, mint az osztálytársai, és nem azért, mert nehezére esne mások viselkedését értelmezni vagy alkalmazkodni.
- Rendkívüli szabálykövetés: Talán ez lehetne a „leggyanúsabb,” de szerintem Kinga csak általában nagyon szeret dirigálni, és ehhez hozzátartozik, hogy tisztában legyen bizonyos szabályokkal. Szerintem az autisták nagy részének sokkal nagyobb probléma, ha az ő saját, akár le nem írt szabályaikat megszegi valaki, mint az, ha valaki pl. megszeg egy házirendben álló szabályt. Ez főleg azért van, mert mi komfortot találunk a kiszámíthatóságban és az ismétlődésben.
- Érzelmek kifejezésének nehézségei: Én azt azért nem mondanám, hogy „az empátia hiánya vagy nehézsége gyakran megjelenik az autistáknál.” Igazából itt az a helyzet, hogy mi nem mindig vagyunk tisztában az emberi viselkedés „íratlan szabályaival.” Például, ha valaki megkérdezi, hogy tetszik-e az új cipője, elképzelhető, hogy egy autista személy megmondaná, ha nem tetszik neki. Nem azért, mert meg akarta a másik személyt sérteni, hanem épp ellenkezőleg, úgy vélte, hogy egy normális kérdésre válaszolt őszintén, és emiatt nem érti, hogy a másikat ez miért zavarta. Kinga viszont tudja, hogy a szavai néha fájnak, de ő ezt sokszor konstruktív kritikának szánja. Amikor viszont túllő a célon, azzal is pontosan tisztában szokott lenni – például amikor kibeszéli Zsoltit az a-s lányoknak, és rájön, hogy hallotta. Nyilván azt okkal nem mondta a szemébe. Az érzelmei kimutatását sokszor gyengeségnek veszi, ezért nem nyílik meg olyan könnyen. Meg amúgy sem lenne egy nagyon érzelgős típus. Rajtam speciel azonnal látszik, hogy mit érzek (ami amúgy érdekes módon sok autistára jellemző).
- Különleges érdeklődési kör: Amit te leírtál, az nem ugyanaz, mint a különleges érdeklődési kör. A „special interest,” habár szintén nagyon intenzív, nem egy olyan dolog, ami csak max. pár hétig tart, hanem több hónapig, vagy akár örökké. Kinga ugyan néha tényleg nagyon rá tud szállni egy témára, de nekem az tűnt fel, hogy ez nála szinte mindig egy bizonyos cél elérése érdekében történik. Leginkább, ha egy verseny megnyerése a tét, mint pl. az adománygyűjtésnél. A special interestnek viszont nincs igazából célja; ez „csak” egy bizonyos témakör, amiről az autista személy minél több információt szeretne, merő érdeklődésből, megtudni.
- Kommunikációs stílus: A „kevésbé érzelmes” kommunikációt lényegében már kifejtettem. Amúgy a szövegek nála nem érződnek betanultnak, hanem ő egyszerűen tényleg így kommunikál. Talán azért tűnik így, mert sokszor monologizál és hosszú szavakat használ. Viszont azt azért tudni kell, hogy ő azért sok szavalóversenyen vett részt, és valószínűleg ezért ilyen szofisztikált a szóhasználata.
Bocsi, ez hosszú lett, de remélem, azért tudsz vele kezdeni valamit. Viszont azt elmondom neked, hogy én speciel Virágot sokkal inkább gondolnám esetleges autistának, de ebbe itt inkább nem megyek már bele :D
Leginkább a nárcisztikus személyiségzavar illik rá.
Feltűnési viszketegségben szenvedő, nagyképű liba.
Éles kontraszt, hogy emellé még okos is, ezért jogosan helyezi magát a pozíciójába, de ez még nem mentség arra, ahogy bánik a diáktársaival.
Ő van lefestve a szabálykövetés, az etikusság szószólójaként, miközben sportot űz abból, hogy megaláz és verbálisan bántalmaz mindenkit, aki nem elég “menő” a köreihez.
Egy autistára nem jellemző, hogy már az első naptól körberajongják, és azonnal haverkodni kezdenek vele, meg mindenki a csatlósa akar lenni. Kivéve persze, ha már egy szülők és média által agyontömjénezett kis “indigógyerekről” van szó, se ez 10-15 évvel ezelőtt még nem volt jellemző.
Az a baj hogy nem nézem ki az írónőből hogy azért írta a karaktereket olyanokra amilyenek, hogy egy mentális rendellenességet reprezentáljanak hanem azért hogy viccesek legyenek.
Ha egy más író hasonló karaktert írt volna, lehet mindenki tisztában lenne vele hogy autista vagy ilyesmi.
Egyébként én Virágon gondolkodtam, hogy ADHD jegyeit hordozza magán de ezen okok miatt őt se "diagnosztizálnám"
#9: Na igen, Virág tökéletes példa az ADHD-re.
Autistának, Aspergeresnek inkább Arnoldot mondanám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!