Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit jelent ez az idézet az...

Mit jelent ez az idézet az Árvácskában?

Figyelt kérdés

"A régi szalmakazal is ott volt, nagyon messze. Arra nem is szeretett menni, mert arra van a

kukorica, és mikor a kedvesapám kint volt a kukoricába kapálni, mindig oda kellett menni, s ő

bevitte a régi szűrre."

szept. 9. 17:32
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
Azt tudom, hogy a Kedvesapám fogdosta Árvácskát, de az, ha jól vettem ki a szövegből, otthon történt a háznál. Mit jelenthet az, hogy bevitte a régi szűrre? Netán más is történt ott a kukoricásban?
szept. 9. 17:34
 2/13 anonim ***** válasza:
Valószínűleg igen történt
szept. 9. 17:56
 3/13 A kérdező kommentje:
Mondjuk állítólag amikor Kadarcs István karóba vágja, az is megerőszakolás akarna lenni, de nekem valahogy nem áll össze.
szept. 9. 18:10
 4/13 anonim ***** válasza:
26%

Szegény kislánnyal mindent csináltak, amit csak lehetett.

Én nagyon szeretem a könyveket, szeretek olvasni, de ezt a könyvet el kéne égetni, az összes példányt.

Film is készült belőle, de minek...

Nem tudom elképzelni Móricz mit érzett miközben írta a regényt

Kényszerzubbonyban kellett volna elszállítani őt a gumi szobába.

szept. 9. 20:29
 5/13 A kérdező kommentje:

4

Hamar ítélkezel. Móric a nevelt lányáról mintázta Árvácskát, aki hasonló körülmények közt nőtt fel, és nyilván elmondta az írónak az életét, amiben valószínű ilyenek is megtörténtek. Nem kellene rögtön az író felett pálcát törni csak mert megírt egy történetet, ami hasonló módon meg is történt, és sajnos történik is a mai napig, a valóságban.

szept. 9. 20:44
 6/13 A kérdező kommentje:
Ja, és hidd el, nem ez az egyetlen ilyen könyv amiben ilyen borzalmak történnek. Akkor égessük el az összes olyan könyvet amiben gyerekeket ölnek meg vagy rabolnak el, meg pláne a filmeket is. Van jópár.
szept. 9. 20:50
 7/13 anonim ***** válasza:
26%

Ez a könyv volt az egyetlen amit ilyen témában elolvastam.

Mióta anya vagyok nem vagyok hajlandó ilyeneket olvasni

Filmeket meg nem nézek nagyon főleg nem ilyeneket.

Nem kell kioktatnod, nagyon jól tudom, hogy miről írt Móricz.

Ettől függetlenül még elég beteg, ahogy a többi ilyen könyv is.

Ha annyira bele vagy szerelmesedve az Árvácskába, nézd, olvasd, ez csakis a te dolgod.

De hagyd, hogy másnak ne tetszen, hogy meg legyen róla a véleménye.

Az enyém ez, a tiéd az

szept. 9. 21:47
 8/13 A kérdező kommentje:
Te nemcsak anya vagy, hanem anyatigris is :-). Nyugi, nem kioktatás volt a célom, de a válaszoddal el is tértünk a fő kérdéstől, bocsi
szept. 9. 22:02
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

#4 Megrázó dolgok vannak az Árvácskában, de amikor Móricz írta ez egy nagyon bátor mű volt, mert felhívta olyan dolgokra a figyelmet, amiről senki nem akart tudni. Rávilágított az árvák kiszolgáltatott helyzetére és arra, hogy az ilyen gyerekeket abban az időben kvázi megvették és házicselédnek használtak, méltatlan és kegyetlen körülmények között tartottak és efelett mindenki szemet hunyt, hiszen csak egy árváról van szó. Nem kellett ehhez perverznek lennie, csak realistának. Az irodalom lehet eszköz is a társadalmi problémák feltárására, nem mindig szép, nem mindig megnyugtató, sokszor az a dolga, hogy kinyissa az emberek szemét és elméjét, akár azzal is, hogy sokkol.

Az általad említett könyvégetés pedig nagyon rossz asszociációkat indít el emberekben, többek között bennem is. Ennyi erővel elégethetnénk minden könyvet, amelyik valakinek sérti az érzékenységét vagy ideológiai meggyőződését. Mi maradna utána?

Jogod van, hogy véleményed legyen, de azt hiszem ezt meg lehet fogalmazni kevésbé sarkosan, indulatosan és szélsőségesen is.

"Mit jelenthet az, hogy bevitte a régi szűrre?"

Bevitte a gyereket a régi (leterített) szűrre (felsőkabát) és molesztálta.

szept. 10. 05:35
 10/13 A kérdező kommentje:

9

Na és ez a karóba vágás? Azt olvastam, ez is megerőszakolás akar lenni, de nekem nem áll össze. Mert, ha jól értelmezem, és az erőszakot vesszük alapul, análisan történt. Azt be lehet kötni? Mert Kedvesanyám beköti a kislány sebét. A másik, ami szerintem az erőszak ellen szól, de valószínű félre értelmezem: Móricz azt írja, hogy úgy dobálta mint egy labdát, illetve csavargatta mintha vesszőből volna. Nyilván így az én értelmezésemben amúgy semmi értelme az egész jelenetnek, de akkor valaki magyarázza el, hogy mit takarnak ezek az utalások.

szept. 10. 07:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!