Mikor kell elolvasni a Gyűrűk Ura függelékeit?
Gondolom a trilógia befejezése után, de mivel tudtommal az előzményeket tartalmazza, így nem lehetséges, hogy előtte?
Kérlek spoilerek nélkül válaszoljatok.
Valamint muszáj/érdemes elolvasni A Hatalom Gyűrűi sorozat előtt a Szilmarilokat? Vagy az csak a Gyűrűk Urából merít? Ha megnézem a sorozat első (és hamarosan második) évadát, az mennyire spoilerezné el nekem a könyvet? (Itt se mondjatok konkrétumokat, spoilereket, kérlek.)
Nem vagyok biztos benne, hogy érdemes egyáltalán elolvasni. Az Tolkien világépítésének része, de megáll nélkülük is a könyv.
A Hatalom Gyűrűi sorozat konkrétan a Gyűrűk Ura könyvek széljegyzeiből, lábjegyzeteiből és függelékeiből készült, mert Tolkien más könyveinek filmes jogait nem szerezte meg a studio.
A szirmarillok egy önálló könyv, ami messze sokkal a gyűrűk ura előtt játszódik, a teremtéstől kb Sauronig. Azzal nem nagyon tudod elspoilerezni sem a sorozatot, sem a gyűrűk ura könyvet.
A Gyűrűk Ura függelékeit a trilógia befejezése után ajánlom, mert spoileres. Amúgy bizonyos részei elég szárazak, ezért én inkább csak szemezgettem belőlük.
A haralom gyűrűit nem láttam de a Szilmarilokat olvastam. A sorozat alkotói, ahogy tudom merítenek is Tolkien írásaiból és változtatnak is dolgokon, hogy melyiket milyen mértékben, azt nem tudom. Neked kell döntened róla, hogy inkább a könyvet vagy a sorozatot olvasod/nézed előbb, de biztosan lesznek köztük átfedések.
A sorozat csak a függelékekből dolgozik, a Szilmarilokra vagy más könyvekre nem kaptak jogot.
A függelékekben is sokminden említésre kerül egy-két mondatban a múltból, de a sorozat nagyobb része így puszta fikció - ezért rühelli sok hardcore rajongó. Szerintem tökéletesen élvezhető önállóan is, bőven elég háttérismeret, ha láttad anno a trilógiát.
A könyvet én szimplán sorban javaslom olvasni, azaz a függeléket olvashatod a három könyv befejezése után. Én szerettem, szerintem érdekes, és sok apróságra derül fény pluszban. De ha előtte olvasnád, az egyrészt spoileres (pl. leírja az egyik függelékben, mi történt a szereplőkkel a könyvek után, vagy egy másikban teljes kronologikus zanzát kapsz dátumokkal a könyv eseményeiről, és mindenről, ami azzal kapcsolatos), másrészt az életedet is elunnád, a könyv előtt bőven elég megküzdeni az előszóval és a hobbittörténelemmel. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!