A szolgálólány meséje könyvben vagy sorozatban jobb?
Általában minden történet jobb könyvben. Nagyon ritka az olyan könyv, amiből jobb filmet tudnak készíteni, mint az eredeti volt. Előfordul néhány ilyen, de nem sűrű.
Többnyire a könyvek gondolatokat, emlékeket, érzéseket is jobban le tudnak írni, mint a filmek/sorozatok. Egészen máshogyan tud működni a történet vezetésük. Nem kell annyira a látványnak és hangzásnak alárendelniük a történetmesélést. Pláne nem kell semmit megmutatniuk, mert a képzeletedre bízzák, hogyan néz ki, mi a látvány.
Na meg a könyveknél általában nagyobb az író szabadsága a történet alakításában is. Az író megírja olyanra, ahogy jónak tartja és vagy siker lesz vagy nem.
Előfordul, hogy a könyveknél is beleszól a kiadó, hogyan alakuljon a történet, de ezt az olvasó közönségre szabva teszik.
A filmeknél általában a kasszasiker a cél. Meg kell térülnie a filmre költött rengeteg pénznek, ezért a filmeket általában erre optimalizálják és sok esetben ezen el is csúsznak. Megváltoztatnak karaktereket, történet szálakat összevonnak, hozzátesznek, kihúznak, átírják a végét, vagy az egészet...
Sorozatban. A könyvnek csak halvány nyomokban van hozzá köze, sokkal rövidebb, töredékesebb. A sorozat egy sokkal teljesebb történetet mesél el, mint a könyv.
Illetve nem is mondanám, hogy jobb a sorozat... szerintem nem lehet összehasonlítani. Más a célja, mások emiatt az eszközei is.
Én személy szerint a sorozatot szerettem (amíg nem kezdték túlnyújtani az utolsó évadoknál), a könyvet nem, hiányérzetem maradt. A folytatást már el sem olvastam, mert az egyértelműen egy plusz lehúzott bőr a sorozat sikere miatt.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!