Csak én vagyok ilyen feledékeny vagy más is? (Könyvolvasás)
2 éve olvastam egy könyvet egy híres ember életrajzáról, de akárhogy próbálok emlékezni, nem sikerül felidéznem majdnem az egész könyvet. Mondhatni ha a 10% megmaradt akkor jó.
Több könyvvel is vagyok így.
Nálam számít mennyi ideig olvasom a könyvet, minél gyorsabban olvasom ki annál jobban megmarad a tartalma.pl 2-3 hét alatt megolvasom vagy húzom 1-2 hónapig
Ha sok részes könyv sorozatról van szó, ott meg azt vettem észre, hogy ha egybe darálom meg őket úgy eléggé megmaradt a tartalma, viszont ha szünetet tartok köztük, vagy szimplán kiégtem és megolvasok egy nem a szériában való, hanem külön álló könyvet, akkor rosszabbul megy az emlékezés mik is történtek.
Ha nem ragad meg valamilyen lényeges okból, mert pl. nagyon tetszett vagy más érzelmet hozott ki, akkor könnyen felejt az ember. Ha nem használod aktívan, akkor kikerül, hogy más jöjjön a helyére; ez az agykapacitással való takarékoskodás.
Nyilván az iskolai tananyag 90%-át is elfelejtetted, csak azok az ismeretek maradtak meg, amiket most is használsz. Hány pun háború volt? Mi a szinkópa? Mikor született Arany János? Mi az a SER és DER? Mik az alkáli földfémek? Mi az ellipszis területének képlete? stb. Akkor tudtad ezeket, de mostanra kétlem, hogy a többsége menne.
Ez teljesen normális. Ha valaki sokat olvas, akkor az aktuális könyv cselekménye a rövid távú, ún. munkamemóriába kerül, és ha nincs vele tovább dolgod, akkor félreteszi az agy. Kivéve, ahogy fent írták, ha valami nagy érzelmi élmény kapcsolódik hozzá, vagy nagyon élvezetes volt, megváltoztatta valami miatt az életedet stb.
Nekem sok olyan könyv van, amiről csak azt tudom, hogy olvastam, másokról csak azt, hogy kb. miről szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!