Mi az eredeti címe Selma Lagerlöf "Helga" "Marianna" c. 1914-es regényének, vagy mi a cselekménye?
Eddig csak a "Nils Holgersson csodálatos utazása" volt számomra ismert a svéd írónőtől, viszont a mai napon a Kossuth rádióban (amit autóvezetés közben kapcsoltam be) véletlenül meghallottam egy ezzel a könyvvel kapcsolatos rádiójátékot (amiket amúgy szeretek hallgatni, akárcsak a hangoskönyveket - mert amíg ezeket hallgatom, tudok mással is foglalkozni).
A sztori úgy kezdődik hogy van egy "nemesi" vagy "jómódú, polgári" családból származó fiatalember, aki éppen megnősülni készül, feleségül akar venni egy másik hasonló rangú családból származó lányt. Azonban a házasság nem jöhet létre, mert a fiatalember bevallja az apjának hogy meggyilkolt egy embert. Ő arra emlékszik hogy akkor annyira berúgott hogy nem emlékezett a részletekre, csak arra hogy nagy verekedés volt amiben ő is részt vett. A gyilkosság az ő késével történt, aminek a pengéje letörött. A holttestet az fiú egy mocsárba dobta, ő pedig elmenekült a helyszínről, utána pedig hosszú ideig nem mert senkinek se mondani semmit, abban reménykedve hogy talán megússza a dolgot. Aztán a fiatalúr később színt vall az apjának - aki utóbb bevallotta, hogy megtalálta a fia késének pengéjét és azt eltette - így hát tudott a gyilkosságról, csak arra várt hogy a fia legalább neki őszintén bevallja. Egy Helga nevű lány kedves szavainak hatására tette a fiú a vallomást az apjának, akibe a fiatalember (a neve valami Egmund, de nem vagyok benne biztos) őszintén szerelmes volt, és aki odajött hozzá elbúcsúzni, amikor a fiú el akart utazni valahová. Aztán apja unszolására elment a másik család főjéhez hogy őszintén, becsületesen bevalljon mindent, mielőtt az esküvő megtörténne - mert ha utána derül ki a dolog, abból mégnagyobb bonyodalom lesz. A családfő persze ezért visszavonta a lányával való házasságot. A másik házból való lány - aki a fiút szerette - később beszélt Helgával - akinek a fiú utólag mindent bevallott, és akiről kiderült, hogy nem a fiút, hanem egy másik embert szeret, a fiúra csak barátként tekint - és Helga meggyőzte a lányt hogy ha megmondja őszintén az apjának hogy ő csak a fiút szereti és senki máshoz nem fog hozzámenni, akkor talán az apja is megenyhül, és utólag rábólint a házasságra még akkor is, ha a fiúnak esetleg börtönbe kell mennie.
Eddig tudtam hallgatni a sztorit. De annyira megtetszett a történet, hogy kíváncsi lettem volna a folytatásra. Ha más nem, legalább érdekelt volna a szereplők kiléte vagy az eredeti cím, mert sehogy sem tudtam megtalálni ezt a regényt, mivel akárhogy próbálkoztam, sehogy nem tudtam kideríteni az eredeti címet. Csak ez a "Helga" meg "Marianna" - Benedek Marcell fordításában.
Sajnos maga a könyv se nagyon érhető el, még antikváriumba se.
Ha valaki tudna felvilágosítással szolgálni, annak őszintén hálás lennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!