Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A Tűz és vér-ben nevek megjegy...

A Tűz és vér-ben nevek megjegyzése?

Figyelt kérdés

Nemrég kezdtem olvasni George R.R. Martin Tűz és vér c. könyvét.

A sárkányok háza sorozat hatására kezdtem el, mert nem tudok éveket várni még mire kiderül hogy végződik ( na jó, ezt azért nagyjából tudom a Trónok harca és egy kis utánaolvasás alapján )

A sorozatban is nehezen jegyzem meg a neveket, de ott legalább van egy kis segítség, arcokhoz tudok valamennyit kötni. Vagy ha a név nem is marad meg bennem, akkor látom és tudom ki az illető.

Na de a könyvben... kb. a 60. oldalnál tartok és annyi név, annyi szereplő van benne és egy csomó hasonló név , hogy nem tudom megjegyezni.

Lehet én vagyok csak ennyire szivacs agyú, de akik olvastátok már a könyvet,nektek hogy sikerült ezt a rengeteg nevet az agyatokba vésni és megjegyezni ki kinek a kicsodája?

Most tudom ez nagyon hülye kérdés, de szeretném végig olvasni a könyvet, érdekel nagyon, de így elég nehezen haladok, hogy a szereplők neve teljes káosz a fejemben :))

júl. 4. 20:12
 1/7 A kérdező kommentje:
Ja azt elfelejtettem hozzátenni, hogy kicsit figyelemhiányos vagyok és ez sem segít a nevek megjegyzésében.
júl. 4. 20:21
 2/7 anonim ***** válasza:

Első olvasásra tényleg nehéz. De ha többször átfutsz rajta, akkor egy idő után már nem lesz annyira bonyolult, mert az agyad elkezdi rendszerezni a dolgokat. Kevés ember tudja memorizálni azért ezt elsőre, de azért is jó, mert tudod vele fejleszteni ezt a képességed.

Én azt javaslom, hogy kisebb adagokban próbáld meg emészteni. Olvass el csak egy fejezetet egy nap és gondold át, hogy mi történt benne. Aztán a következőt megint ugyanígy másnap.

júl. 4. 20:52
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm, ez jó ötlet, meg is próbálom így.

Annyit még megírnál, hogy a sorozat mennyire követi a könyvet pontosan? Csak nehogy az is bezavarjon, ha eltér valamennyire, mert ugye most hetente párhuzamosan nézem a könyvvel a sorozat 1-1 újabb részét is.

júl. 4. 20:58
 4/7 anonim ***** válasza:

Hát...eléggé eltér. Eleinte apróságnak tűnnek, de az apróságokból egyre nagyobb dolgok következnek, ami végül megváltoztatja a sztorit.

A legnagyobb változtatás szerintem az, hogy a könyvekben Rhaenyra és Alicent nem barátok. Nem is lehetnének, mert elég nagy köztük a korkülönbség (kb. 11 év) és Rhaenyra még nagyon kicsi lány, amikor Alicent a mostohaanyja lesz.

A sorozat ezt eléggé megváltoztatta és Rhaenyrát megöregítették. Megváltoztatták a két karakter közt a kapcsolatot, ami kihat a sorozat sztorijára.

Illetve sok esetben a halálok sem stimmelnek. Criston Cole pl. nem valószínű, hogy szándékosan öli meg Joffreyt, mert egy lovagi tornán üti meg a fején.

Aztán ott van Daemon és az első felesége. Elvileg a könyvben nem tudta volna kivitelezni a halálát, mert éppen akkor a Lépőköveken volt. Viszont a sorozatban ő öli meg.

Laena nem égeti el magát, hanem a szülés utáni komplikációkba hal bele, gondolom valami fertőzés.

Laenort a szeretője öli meg és nem kamuzzák a halálát.

Helaena nem autista.

De úgy nagy általánosságban szerintem sok karaktert nagyon átírtak, átformáltak. És nem biztos, hogy a jobb irányba. Sokszor felesleges dolgokat adnak hozzá, mint a Larys-Alicent lábfétist, II. Aegon szexuális zaklató viselkedését, Daemon feleségbántalmazó és lányait ignoráló személyiségét, Aemond Homelander-szindrómáját az anyatejjel.

Néha úgy érződik, hogy túl sok dark romance fantasyt olvasnak a sorozat készítői.

júl. 4. 21:17
 5/7 anonim ***** válasza:

*Ja, azt még kihagytam, hogy szerintem az egyik legrosszabb változtatás az Lady Mysaria. George R. R. Martin egy kedvenc fogása, hogy mindig szerepelnek a hétköznapitól eltérő genetikai adottságokkal rendelkező szereplők a sztorikban. Az egyik ilyen nagy kedvence az albinizmus, ami a Moorcock-féle Elrices fantasykból jön. A Targaryenek is ezen alapszanak. A lényeg, hogy mindig van valamiféle albínó személy a sztoriban, pl. a Trónok harcában/A tűz és jég dalában a Boltonoknak egy spéci szem albinizmusuk van (Roose Boltonnak ezért ijesztő a tekintete) vagy Folyami Brynden.

Lady Mysaria is albínó a könyvekben, amit a sorozat teljesen ignorál és valami ázsiai csajt castingoltak a szerepére.

Habár már a Trónok harca is ignorálta, hogy Roose Bolton, Ramsay vagy Folyami Brynden (aki a sorozatban talán nem is létezik) albínók.

júl. 4. 21:28
 6/7 A kérdező kommentje:

Huu ezek tényleg hasznos információk, azt hiszem, "kissé" be is kavar majd némelyik dolog.

Sajnálom, hogy először nem a könyvet olvastam és csak utána néztem volna meg a sorozatot.

Tényleg érdekes dolgokat írtál, köszönöm!

júl. 4. 21:45
 7/7 anonim ***** válasza:

Végső soron mindegy. Élvezhető sorozat. Csak elveszik így egy kicsit az a mesés (Hófehérke - gonosz mostoha) dinamika, ami szerintem a cél lett volna velük, mert mindegyik karakter és sztori valamelyik mese vagy legenda vagy mítosz újragondolása. A mesés elemek Alicent és Rhaenyra esetében így sajna kiesnek, de a jó hír, hogy az Artúr-legendákat még nem szúrták el. Pl. Arryk és Erryk sorsa ugyanaz, mint Balinnak és Balannak (még egy sírba is kerültek). Folyami Alys esetében úgy látszik maradnak a Morgana/Morgan le Fay-féle boszorkány karakternél. Ezek jók.

A többi meg majd a jövő zenéje.

júl. 4. 21:59

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!