Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Trónok Harca teória. Lehet...

Trónok Harca teória. Lehet Martin soha nem is akarta/akarja befejezni? Másnak is fordult meg már ez a fejében?

Figyelt kérdés

• Esze ágában nincs befejezni a könyveket, csak húzza, halogatja?

> Ha véget csinál neki,

vagy a jók győznek, vagy a

rosszak, és egyiket sem

akarja?

• Azért nem vett már részt az utolsó évadok munkáiban, mert ő nem szeretne neki véget?

> Soha nem is voltak

állítólagos jegyzetei,

amiket felhasználtak az

utolsó két évadhoz? Vagy

legalábbis nem az ő ötlete

volt?

2024. jún. 23. 14:38
 1/5 anonim ***** válasza:
88%

Ha űznél valamilyen művészeti ágat, különösképpen az írást, akkor pontosan tudnád, hogy néha az ember egyszerűen nem tud alkotni. Elfogy a lelkesedés és/vagy inspiráció. (Érdemes rákeresni a "writer's block" kifejezésre.) Szerintem nála ez ütött be, ami miatt nem tudom igazán hibáztatni.

Az előbbire az is rátesz, hogy a sorozat sikere miatt az ő munkája háttérbe kerülne, illetve az utolsó évad rossz fogadtatása miatt aggódik, hogy talán benne is elvesztették a hitüket az emberek. Az sose érdekelte, hogyha nem tetszik mindenkinek a cselekmény alakulása, hiszen nem lehet olyan írni, ami mindenkinek tetszik.

2024. jún. 23. 14:46
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Sokkal prózaibb oka van: nem tudta feldolgozni, hogy a rajongók egy része már 24 évvel ezelőtt rájött a végére. (Én ott voltam, láttam.)

Ezért akadt el a negyedik könyv írása közben, mert olyan nincs, hogy a fejedben 10+ éve létező sorozatot teljesen más irányba tudod elvinni.

Pedig csak arra kellett volna rájönnie, hogy a fórumokra az olvasók töredékének a töredéke jár... + ha millió elmélet van feldobva, akkor bizony több meg fog egyezni az általa elképzeltekkel...

2024. jún. 23. 15:16
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
2, Pedig szerintem pont ez volt a got igazi varázsa. A rengeteg elejtett utalás, nyom, a rengeteg elmélet, és látni, hogy melyik válik valóra később.
2024. jún. 23. 15:27
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

„2, Pedig szerintem pont ez volt a got igazi varázsa. A rengeteg elejtett utalás, nyom, a rengeteg elmélet, és látni, hogy melyik válik valóra később.”

Sajnos Martin nem egyedi eset, nagyon sok (fantasy) író szeretné meglepni az olvasókat (a tóbbségüket meg is lepné), de ez persze lehetetlen, például az általad is említettek miatt.

(Kicsit hasonlít ez ahhoz, amikor egy író kap 1000 levelet/üzenetet, ebből 999 pozitív, egy pedig negatív, és az írók tűlnyomó részének az az egy darab negatív vélemény marad meg fontosként az ezerből.)

Kérdező: termésuetesen rengeteg olyan író is van, aki bevallja interjúkban/saját oldalán üzenetben, hogy bizony elfogyott az ötletroham, és vagy befejezetlen marad a sorozat, vagy összecsap valamit 10-15-20 évvel később, de abban sincs sok köszönet.

2024. jún. 23. 16:03
 5/5 anonim ***** válasza:

Szerintem anyagilag jobban jár, ha a rajongók csámcsognak rajta, megy a találgatás meg a teóriák.

Ha van egy lezárt vége, akkor meg ugye elkezdik elemezni, több a kritika, meg van az esélye, hogy itt is leszólják az egészet. Szerintem is ez az oka az anyagi indok mellett.

Ha nagyon be akarná fejezni, de alkotói válság lenne csak, az megoldható lenne. Nagyon sok könyvet ír ghostwriter, nem ez lenne az első, és nem, nem mondanád meg, mert ügyesen felveszik a stílust.

Vannak emberek akiknek ez a munkája, mások helyett írnak. Akár titokban akár vállaltan (pl "ön"életrajzok).Nem lepne meg ha lenne benne segítség már most, mert ez egy hosszú széria.

"Ha véget csinál neki,

vagy a jók győznek, vagy a

rosszak, és egyiket sem

akarja?"

Hát itt eleve ki a jó meg ki a rossz, mert a legtöbb karakter sxürke. Mi alapján tartunk valakit annak? Kompetencia? Jó szándék? Ténylegesen jó tettek? Szükséges rossz, ami hosszú távon békét jelentene?

És milyen szempontból győznek? Hogy elértek egy helyzetet, ami a jó a karaktereknek? Vagy az országnak? Vagy hogy a karakterek elérik a céljaikat (még akkori is, ha ezek hosszú távon nem kedveznek nekik)? Vagy hogy az adott dinasztria erősödik, bár a karakterek mem boldogok? Megnyerik a csatát, de elvesztik a háborút, azaz az ország kormányozhatatlan lesz?

2024. jún. 25. 01:32

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!