Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Milyen "szinonímákkal" említse...

Milyen "szinonímákkal" említsek egy kvázi "gendersemleges" karaktert? Vagy szükségszerűségből egyszerűbb lenne, ha lenne neme a karakternek?

Figyelt kérdés

Fantasy regényt írok. Van egy fontosabb szereplője a történetemnek, aki tulajdonképpen nemtelen. Ez a szereplő egyébként nem ember, hanem egy emberi tulajdonságokkal rendelkező pikkelyes szárnyas lény, ami egy olyan fajból származik, ami abban a világban a természetben már kihalt, maguktól nem is szaporodnak, hanem egy varázsló készíti tojásokat, amiből kikelnek a kis földalatti műhelyében.

A narráció szövegében hogy említsem ezt a karaktert, amikor nem a nevét, e/3-as névmást, a faja megnevezését, más szereplőhöz való viszonyát, vagy a lény kifejezést szeretném használni a szóismétlés elkerülésére? A szörny kifejezés nem lenne helytálló, mert a történet szereplői nem tekintik szörnynek a különböző lényeket. Ha ez a karakterem kifejezetten férfi vagy nő lenne az több szinonima használatára adna lehetőséget, viszont totál indokolatlan, elhanyagolható tényező a karakternél, hogy legyen neme, mert egy kvázi mesterségesen létrehozott, szaporodásképtelen fajba tartozik.

Mit gondoltok?

márc. 30. 17:24
 1/5 anonim ***** válasza:

Szerintem itt teljesen felesleges lenne nemet adni neki, talán még értelmetlen is lenne olvasói szemszögből is.

Ilyen esetben használd azt a megnevezést, amit a legelőször használtál. Csak akkor szóismétlés valami, ha rögtön egymás után írod le, vagyis ha 6-7 sorral/mondattal arrébb, akkor nem az. Vagy a személyes névmást belecsempészheted úgy is, hogy nem írod le:

Ő elment vadászni.

Elment vadászni.

Ugyanazt jelenti, csak az alany rejtett.

márc. 30. 19:27
 2/5 anonim ***** válasza:
49%

A magyar nyelv alapvetően gendersemleges, úgyhogy nem értem a problémát.

[link]

márc. 30. 19:49
 3/5 A kérdező kommentje:

#1 Tehát ezek szerint elégnek kellene lennie a felsorolt opciónak+rejtett alanynak a szóismétlés elkerüléséhez..?

#2 A kérdésben nem a grammatikai nemekről beszélek, hanem olyanokról, hogy egy nemtelen karakternél nincs olyan alternatíva a név helyett, hogy "a lány", csak kb amiket felsoroltam+a jó öreg rejtett alany a mondatban.

Tehát mit tudom én, egy lány esetében ugyanazt többféle megnevezéssel le tudom írni.

Tehát "Elment a boltba." vagy "Kati elment a boltba." vagy "Ő elment a boltba." vagy "A fiatal elment a boltba." vagy "A lány elment a boltba." vagy "A hölgy elment a boltba." és stb. Míg a nemtelen lény esetében egy csomó opció instant kiesik, mert nem tudok az alanynál olyan szót használni, ami a nemre utal és van sok szinonimája, ami passzolna.

márc. 30. 21:04
 4/5 anonim ***** válasza:

3# Igen, amiket felsoroltál és a rejtett alany elég.

Én is sokszor vagyok úgy, hogy szóismétlésnek érzem, mert már egyszer használtam a fejezetben, de nem szóismétlés, mert a kettő között van 10-12 sor. De annak érzem, pedig nem az.

De amit én szoktam, hogy átfogalmazom a mondatot ilyenkor. Vagy úgy, hogy rejtett alany legyen benne, vagy úgy, hogy "ők" legyen a helyettesítő névmás. Pl. barátok, a két barát, stb.

márc. 30. 21:40
 5/5 anonim ***** válasza:

Amíg a karakter fiatal, hivatkozhatsz rá fiókaként. Illetve az egyed szó is alkalmas lehet, különösen ha társul hozzá valamilyen leírás.

Pl "a barlang rejtekében alvó egyed nagyobb és izmosabb volt, mint a korábban látottak" vagy "egy tojásból egyszerre sosem kel ki több fióka"

márc. 31. 20:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!