Milyen lépésekben írsz könyvet?
Először is kell egy vázlat. Röviden leírom, hogy honnan hová szeretnék eljutni.
Aztán csinálok egy szinopszist, a történet leírását, ezt már fejezetekre osztom. Nem muszáj, de lehet készíteni a szereplőkről egy listát, megjelölve a legfontosabb tulajdonságaikat.
Én szeretem a történeteimet valós környezetbe és valós korba helyezni, így én azokról előre kigyűjtök infókat.
Aztán belevágok.
Van egy nagyvonalas vázlatom, de azt legtöbbször úgyis átírom, szóval az tényleg csupán nagyvonalakban létező dolog.
Zenét nem hallgatok közben!, mert elvonja a figyelmemet, de amikor hallgatok, sokszor beugrik rá egy-egy jelenet, amit leírok (akár wordbe, akár csak egy post-it-re), és utóbb beillesztem a történetbe.
Egyébként a könyv gyakorlatilag írja magát, viszont egy-egy átjavításnál - mielőtt leadnám a szerkesztőnek - van pár dolog, amit kiveszek, mert úgy vélem, nem viszi előre a történetet.
- Először megszületik a történet a fejemben (mármint az alap, amiből kiindul).
- Utána leírom az előhangot/első fejezetet miközben zenét hallgatok. (A zenehallgatás, azért mert ha a könyv/fejezet hangulatához illő zene listát hallgatok akkor közben is jönnek az ihletek.)
- A többi fejezetet is ugyanígy írom le, csak nem egyből aznap. Először úgy próbáltam, meg is látszott rajta. Nem hiába várunk hónapokat/éveket a híres írók könyveire, az írás időbe telik. Szóval amikor jön az ihlet, akkor leírom. Így van hogy egy fejezetet se fejezek be egy nap, míg van hogy kettőt is.
- Közben van hogy egy teljes hónapig semmi ihlet nem jön, olyankor többször is átolvasom hátha jön valami ötlet. Ilyenkor szoktam egyben javítgatni is benne, esetleg törölni.
- Alaptörténet
- Piszkozat szerű vázlat (Nekem nagyon fontos az hogy a gondolataim ne csakúgy tomboljanak a könyveimben.)
-Első fejezetek (iszonyatosan fontos az hogy át olvasd az első 2-3 fejezetet hogy rendezett magadban a történetet és a szereplőket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!