Márai Sándor könyvei közül melyikeket ajánlanátok a legjobban? A gyertyák csonkig égnek c. könyvétől félek 19 évesen.
A Naplóit és a E. p. Vallomásait.
(A többi gyenge.)
A gyertyák csonkig égnek c. regény Márai egyik legjobb alkotása, stílusművészetének igazi remekműve. De nem igazán 19 évesen kell ezt elolvasni. Ebben a korban még könnyedebb olvasmányokkal töltsd az idődet.
A Füveskönyv tulajdonképpen rövidke bölcselkedések füzére, nem folytatólagos olvasásra való, hanem adott szituációkban, élethelyzetekben találhatsz benne oda illő elmélkedést, vagy tanácsot.
19 évesen felnőtt, választójoggal rendelkező, esetleg már egyetemre járó, férfiként hadköteles emberről van szó, nem értem miért kell ebben a korban még könnyedebb olvasmányokkal foglalkozni. 3, mit javasolsz, mit olvasson? Nem kötekedni akarok, meglepett amit írtál, és kíváncsi vagyok.
Máraitól nekem az Egy polgár vallomásai és a Vendégjáték Bolzanóban tetszett, utóbbi kevésbé "Márais" talán, de mindenképp szórakoztató.
„Az ember lassan megérti a világot, s aztán meghal." (A gyertyák csonkig égnek)
Erről szól ez a regény. Olyan érzelmekről, amelyeket egy 19 éves ember még nem tapasztalhatott, és ne is tapasztaljon még meg. Márai ebben a műben olyan nyomasztó gondolatokat boncolgat, amelyek nagyon-nagyon mélyen szántanak az ember lelkében. Véleményem szerint ehhez a regényhez meg kell érni, a lelkünket meg kell érlelni.
(Első hozzászóló vagyok.)
„Füves könyv?”
Márai azt írta erről (jóval később – évtizedek múlva), hogy sokat tanult belőle. :)
Akkor csak megírta, később viszont meg is értette. :)
Alapból korábban érő típusnak gondolom magam, írom ezt a legnagyobb szerénységgel. Nem mondanám hátránynak, sőt. Viszont néha nem egyszerű, úgymond nem a többséghez tartozni.
Ennyire furcsa lenne, ha 19 évesen a halálról olvasnék, vagy az öregedésről, érzelmi kapcsolatokról? Valójában én is úgy érzem, hogy okulni csak így tudok másoktól.. Talán egyszer-egyszer eszembe is jut majd egy-egy gondolat életem során, ami könyvek nélkül nem menne..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!