Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Írt már valaki light novelt?

Írt már valaki light novelt?

Figyelt kérdés

Az érdekelne, hogy akinek van tapasztalata light novel írása terén, az tudna-e segíteni abban, hogy milyen sajátosságai vannak ennek a műfajnak?

Természetesen utána néztem, de nem sok mindent találtam róla. Egy japán regény fajta, amiben a párbeszédek és a szereplők vannak előtérben. Elsősorban nem arra törekszik, hogy művészi legyen, hanem a könnyedségre.

Ezt nagyjából hogyan kell elképzelni? Tehát, hogy körülbelül hogyan oszlik el a párbeszédek és a leíró részek aránya? Milyen hosszúak a mondatok? Mennyire fontos benne a jó fogalmazásmód és az, hogy izgalmasra legyen megírva?

Mitől lesz egy könyv light novel, azaz könnyed regény?

2023. jún. 25. 07:52
 1/2 anonim ***** válasza:

Japánban ez azért külön műfaj, mert ott nehezebb a nyelvtan, Európában nem akkora truváj. A light novel varázsa abban áll, hogy lexikálisan is és nyelvtanilag is egyszerű, gyakran rövidebb mondatokból állnak, mint egy klasszikus regény. Illetve a terjedelme is rövidebb. Ezért könnyebb olvasni azok számára is, akik az írott nyelvben nem annyira pengék.

Ha minden áron ilyen műfajban akarsz mozogni, szerintem ruházz be egy light novelre és olvasd el. Látni fogod, miben más, mint egy hagyományos regény.

2023. jún. 26. 13:52
 2/2 anonim ***** válasza:

Nekem az első regényem egy light novel volt, persze csak amatőr szinten írok, és Wattpadra meg Merengőre szoktam feltölteni. Az ötlet onnan jött, hogy a korábban nézett animéknél úgy éreztem, többet is ki lehetett volna hozni a cselekményből, aztán úgy döntöttem, írok egy saját original verziót, ami leköveti ezeket a tipikus animés/mangás mintázatokat, de mégsem lesz lapos a cselekmény. Nem kerül fel idegesítő kishúg, nem révednek vissza a szereplők 3 fejezeten keresztül a múltba, a háremben a love interestek valódi szerepet kapnak, nem csak annyit, hogy az eddigiek mellé becsatlakozva a főhős nyakába ugranak állandóan.

Persze aztán kérdés, hogy egy ilyen magyaros light novel mennyire hasonlítható az eredetihez. Az eredetikbe szoktak mangás rajzok is lenni, van egy illusztrátor is, nálam ez kimaradt idő és a rajzos képességeim hiánya miatt. Hosszra a 43000 szavával mondjuk megfelel, vagyis néhány óra alatt kiolvasható.

Ha kedved támadna ilyet írni, van egy ötleted, vágj bele nyugodtan, aztán majd alakul valami, túlgondolni nem érdemes. Én, ahogy korábban néztem, nem nagyon van Magyarországon light novel, ami original és nem fanfiction, de pont ettől lehet egyedi ez a műfaj, ami az animéket/mangákat kedvelőket célozza meg, csak írott formában. :)

2023. jún. 27. 16:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!