Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi az oka, hogy a mai világban...

Mi az oka, hogy a mai világban már egyre kevesebb ember olvas könyveket?

Figyelt kérdés

2023. ápr. 7. 17:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
88%
Nem tudom, én még olvasok :)
2023. ápr. 7. 17:56
 2/11 anonim ***** válasza:
93%

Egyrészt, mert a 100+ éves kötelezők miatt, amiket már a megírásukkor sem annak a korcsoportnak szántak, amelyiknek a torkán akarják letuszkolni, a gyerekek tetemes része már fiatalon megutálja az olvasást még akkor is, ha amúgy lenne hajlama rá.

Másrészt meg manapság nem ez az egyetlen szórakozási forma, ami rá tesz még egy lapáttal a fentiekre. Régen ha cowboyokat, űrlényeket, vámpírokat, love sztorikat, stb akartál, leginkább olvastál, mert a filmipar még szegényes volt. Most dunát lehetne rekeszteni a filmekkel, sorozatokkal, animékkel, stb, szóval nem kell ráfanyarodni az olvasásra, amivel a sulis emlékeid miatt alapból negatív tapasztalataid vannak.

Pluszba megemlítenék egy személyes esetet is: 8.-os koromig azt hittem, hogy ami könyv, az vagy 100 éves unalmas hülyeség vagy meséskönyv. Pedig a Narnia krónikáit 10 évesen zabáltam volna kétpofára, ha tudjam, hogy létezik. S 8.-ban is úgy jutottam erre a felismerésre, hogy akkor tombolt az osztályomban a Szent Johanna gimi fellángolás, egyik osztálytársam meg elküldte nekem Messenger-en annak az oldalnak a linkjét, ahonnan letöltötte a könyveket. Én meg csak úgy beírtam a keresőbe annak a filmnek a címét, ami akkor a kedvencem volt. A Predator: A vadászok Szigete 400 oldalát elolvastam 2 éjszaka alatt...

2023. ápr. 7. 18:15
 3/11 anonim ***** válasza:
85%
Az iskolában nem kötelezni kellene a diákokat olyan művek olvasására, amik nem érdeklik, érintik őket, hanem olyan könyveket kellene ajánlani, amik érdekesek, élményt jelentőek lehetnek számukra. Nekem például az lett volna jó, ha az iskolában irodalmi művek mellett bölcseleti és tudományos-ismeretterjesztő irodalmat is ajánlottak volna, mert engem ezek jobban érdekelnek, (szép)irodalmat nemigen olvasok, tőlem az eléggé távol áll. Meg kellene szerettetni a tudásszerzést, illetve elfogadtatni, hogy a világ megértése hasznos és fontos tevékenység - igazából pedagógiai szempontból ez az, ami helyes és normális lenne..
2023. ápr. 7. 20:03
 4/11 anonim ***** válasza:
79%
Szimplán emberek nem figyelnek annyi ideig egy könyvre, amíg annak az elolvassa tart. Azért iskolás korban a kotelezokon kívül is lehet olvasni. Van már akkor is könyvtár, akinek nincs otthon könyve, vagy a szülei nem tartják ezt fontosnak.
2023. ápr. 7. 20:10
 5/11 A kérdező kommentje:
Én is elolvastam a kötelező olvasmányokat, a legtöbbnek a tartalma, története tényleg nagyon rossz, de vannak jó könyvek is
2023. ápr. 7. 20:16
 6/11 anonim ***** válasza:
25%

Sose értem ezeket a kérdéseket, milyen statisztika alapján lehet tudni, hogy régen többen olvastak, mint most?

Azért sem értem, mert igen sokan olvasnak, elég csak megnézni a Moly.hu oldalt, hány aktív tag van, hány értékelés születik stb. Vagy a Goodreads nevű oldalt. A booktube csatornák számát és azok követőit. A NIOK közösségnek kb. 60ezer tagja van. Az egyik megyei városi könyvtárban a téli bezárások utáni első napon 1000+ fő 7ezer könyvet vitt vissza. És akkor még ott vannak azok, akik nem vezetik online az olvasásaikat. Sok embert látni tömegközlekedésen is olvasni.

És lehet, hogy ez a népességnek csak kis százaléka, de rengeteg más hobbival így van ez.

2023. ápr. 8. 08:55
 7/11 anonim ***** válasza:
91%

Már a nyolcvanas-kilencvenes években is az ment, hogy ezek a rühes, mai fiatalok már nem olvasnak. Aztán eltelt 40 év, és még mindig több könyvkiadó létezik, a web-es oldalakat rengetegen látogatják, sokan keresnek letöltési helyeket stb. Szóval ez is a tipikus fiatal generáció szidása "bezzeg az én időmben"! (Fun fact: már az egyik első rádiós adásban is a fiatalokat szapulta egy pap, pont ugyanúgy, ahogy azóta is mindenki. 1902-ben került adásba, ha jól emlékszem.)

Volt erről valami kutatás, hogy a következő generációban azt látjuk hibának, ami nekünk fontos lenne; tekintélyelvűek a tisztelet hiányát, olvasók a nem olvasást. Meg ugye ilyen összehasonlításoknál mindenki magából indul ki a régi korosztály tulajdonságait tekintve, vagyis már az se pontos összehasonlítási alap.

2023. ápr. 8. 10:54
 8/11 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Aktív olvasó vagyok évi 40-50-60 könyv kiolvasásával... '96-os kiadás vagyok
2023. ápr. 8. 11:53
 9/11 anonim ***** válasza:
60%
Kétlem hogy ez így lenne.
2023. ápr. 8. 18:53
 10/11 anonim ***** válasza:
32%
Mert a többségük túl buta hozzá. Ez a hatalom célja.
2023. ápr. 9. 17:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!