Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mit gondolsz a könyvek átírásá...

Mit gondolsz a könyvek átírásáról („rasszizmus”, „szexizmus” miatt), úgy, hogy ezeket a változtatásokat az írók (Dahl, Fleming, Stine stb.) nem hagyták jóvá?

Figyelt kérdés

Nem sok magyar cikket láttam ezzel kapcsolatban, ezért teszem fel itt a kérdést.

Rengeteg szó kicserélésén-eltávolításán kívül sokszor egész mondatokat, vagy éppen hosszabb részt is kihagynak az eredeti szövegből.

Vagy éppen most már a meséket is elérte a ez a változtatási hullám, és muszáj lesz őket átírni, mert az „tűrhetetlen” és „kirekesztő”, hogy a szereplők fehérek, és például a herceg a királylánnyal esik szerelembe, nem pedig egy másik herceggel.

2023. márc. 12. 09:06
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

Átírni egy meglévő sztorit, hogy jobban passzoljon a korszellemnek, szerintem baromság és totál képmutató, ráadásul sokszor inkontinenssé teszi a történetet.

Pláne ha önkényesen teszik.

Kitalálni egy új történetet, ami megfelel a korszellemnek, kreatív tevékenység, támogatom.

2023. márc. 14. 21:13
 12/15 Sunshinedoll ***** válasza:
56%

Én abszolút támogatom a reprezentációt, legyen minél több új könyv, film meg sztori mindenféle színű meg szexuális és nemi hovatartozású emberrel, nekem ezzel az égvilágon semmi bajom nincs.

Már meglévő történetek cenzúráját abszolút nem támogatom. Egyrészt, fogadjuk el, hogy az adott szerző vagy éppen a narrátor (aki nem feltétlen azonos a szerzővel) éppen rasszista vagy szexista. Ha ez minket zavar, akkor nem kell tőle olvasni többet, nekem is vannak ilyen szerzők, akiktől falra mászok, valahányszor nőkről írnak. Ennyike. De sztem fontos tudni, hogy ők ilyenek, és nem kell ezt elmaszatolni cenzúrával.

Már meglévő, régi történetek újra gondolását más szereplőkkel, pl.fekete kishableány meg meleg tündérkeresztanya, mittudomén, azért nem támogatom, mert egyrészt szerintem csak rontja a közhangulatot, nem old meg semmit, cserébe egy csomó embert kiborít, és azért joggal okoz csalódást is sokaknak. A kishableány a létezése óta fehér kislány volt, a mesében, az animációkban, a mesekönyvekben, mindenhol.

Tudjátok ki volt a létezése óta fekete? A fekete párduc.

Szerintem egy fekete kisgyerek is megérdemel egy olyan karaktert/főhőst, aki a kitalálása óta fekete vagy kelet-ázsiai vagy akármi. Ott van pl. a Moana, a Mulán meg Tiana, Jázmin hercegnő stb. stb.

Egy szó mint száz, nem meglévő sztorikat kell cenzúrázni meg meglévő történeteket átírni hogy pc legyen, hanem változatos, reprezentatív karaktereket és történeteket kitalálni, megírni, megfilmesíteni, marketingelni.

Arról nem beszélve, hogy pl. fekete színészeknek lepasszolni egy-egy ilyen karaktert nemcsak hogy kreatívitás szempontjából lusta dolog, de sztem kifejezetten hálátlan is.

2023. márc. 17. 15:32
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem értek vele egyet. Ha akkor az volt a korszellem, akkor miért kell eltüntetni olyan gondolatokat, amik valamikor igazak voltak? (vagy most is azok, csak most már egyeseknek nem tetszik.)
2023. ápr. 5. 19:43
 14/15 gungasam ***** válasza:
Az író belegyezése hiányában hamisítás. Úgy kellene címezni azokat a könyvelet, hogy XY író nyomán írta (átirta) VZ.
2023. máj. 13. 18:02
 15/15 anonim ***** válasza:
#14: Ez a minimum. Az átdolgozáshoz ugyanis a szerző beleegyezése szükséges, anélkül az átdolgozó megsérti a szerzői jogot. A szerző nem véletlenül írta úgy és gyaníthatóan nem azért mert nem tudta, hogy majd idővel lesz egy idiótán szélsőséges szemléletváltás, ahol üldözni fogják a normalítást. Ráadásul átírva már teljesen valótlan képet is fog festeni a mű, mert amikor készült, még nem gondolkodtak ilyen eltúlzottan pc-n.
2023. máj. 14. 10:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!