Jó ez a felosztás arra vonatkozóan, hogy mi tartozik a Harry Potter világba, és mi nem?
Amennyire észrevettem a fanok többször nem akarják befogadni a Harry Potter és az elátkozott gyermeket a kánonba.
De mi alapján döntenek így?
Az én véleményem:
Kánon:
Minden olyan alkotás, kijelentés, amelyet Rowling írt vagy jóváhagyott.
Nem kánon:
Minden olyan alkotás, kijelentés, amit NEM Rowling írt, és nem is hagyott jóvá.
Ebből kifolyólag az elátkozott gyermek is a Harry Potter kánon része.
Ez nem érv ellene, ugyanis nincs kőbe vésve, hogy az eredeti szerzőnek mindenben követnie kell a történet korábbi eseményeit. Remake, folytatás esetén megtörténhet az, hogy a korábbi történetet átdolgozzák kicsit.
Továbbá:
"Rowling azt mondta, hogy a regényfolyam után a kétrészes darabbal már tényleg mindent elmondott, amit a varázslótörténettel el akart mesélni – idézte a szerzőt a Variety."
Forrás: [link]
Rowling tehát a magáénak érzi az Harry Potter és az elátkozott gyermeket, amiben "mindent elmondott"
Ami azt jelenti, hogy a darabban olvaható/látható események a kánon részei.
Te itt nem kérdezni akarsz, hanem vitatkozni. Kérdezel. Adunk választ, erre nyafikázol, hogy de nem úgy van.
Akkor most minek írtad ezt ki?
Mert kíváncsi voltam.
Elfogadom más álláspontját, csak nem értek vele egyet.
"mindenben követnie kell a történet korábbi eseményeit."
Nem események követéséről van szó, hanem a világ szabályairól! Pl. időnyerővel egy forgatással egy órát lehet visszamenni, nem időgépként utazni összevissza éveket, mert előre utazáshoz nem is használható. Meg Harry csak a horcrux miatt értett párszaszóul, így a csata után nem is lett volna képes rá. A százfűlé főzetet Hermione min. egy hónapig főzi, de Scorpius pár óra alatt összedobja. Fidelius bűbáj mellett nem látták volna a Potter-házat, épp ez a varázslat lényege. Voldemort maga akart uralkodni, nem bízott senkiben. Bellát láttuk a "terhessége" alatt és szülés után is, semmi jele nem volt a dolognak, meg ugye negyven felett is volt. Ron elvette Padmát, akivel csak egyszer ment a bálba, aminek ideje alatt nem is beszélgetett vele; meg ledegradálták egy cukrosbácsivá, semmi más szerepe nem volt. Meg Harry a horcrux miatt került volna a Mardekárba. Albusszal való konfliktus is a semmiből jön. Piton sem olyan személyiség. Stb.
Mert nem illeszkedik megfelelően a korábbi művek világába, illetve az irodalmi színvonala is sokkal alacsonyabb.
Nekem hasonló okokból pl. a Star Wars folytatástrilógia sem kánon, csak az 1-6. + Zsivány Egyes a filmek közül.
De amúgy miért kéne itt vitatkozni? Szerinted kánon, szerintünk meg nem. Nem kell meggyőznünk egymást. Nem is lehet: ha nekem nem tetszik valami, nem fog senki meggyőzni, nem fogom megváltoztatni a véleményemet. Ha neked tetszik, azt meg én nem tudom megváltoztatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!