Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mennyi idő megírni egy regényt?

Mennyi idő megírni egy regényt?

Figyelt kérdés

Csak mert a híresebb íróknak általában több tucat kiadott könyve van már. Hogy csinálják? Leülnek és pár nap alatt kitalálnak valamit, aztán hetek alatt meg is írják?

Neked mennyi időbe telt, ha már írtál?

Én ha évekig írnám se lenne jó szerintem. Kivéve, ha szerelmes gyerekregényt írnék, arra elég pár hét. (Persze nem volna jó, meg abból annyi van, hogy úgyse érdekelne senkit.) De egy fantasy-val vagy sci-fivel biztos évekig lehet pepecselni.

2023. márc. 2. 12:30
 1/10 anonim ***** válasza:
92%

Nem függ a műfajtól, ebben tévedsz. Nem hiszem, hogy bárki is számolgatja, mennyi időt töltött el tételesen az írással. Már csak azért sem, mert lehet, hogy éppen a napon süttetem a hasam, nézem az úszkáló kacsákat, finom bort kóstolgatok, és holnap hajnali kettőkor leülök a gép elé, és megírok hat fejezetet egy lendülettel.

Ugyanis a tudatalattimban akkor született meg egy gondolat, amelyet már csak szavakba kell önteni.

Vannak olyan írók, akik nagyon tehetségesek, és alkalmasak is arra, hogy megrendelésre írjanak, de ritka hogy regényfolyam lesz belőle.

Inkább olyan, hogy Pistám, holnapra ír egy novellát. Nem érkezik meg a tudósítás a Pimpuli díjátadóról, és ki kell töltenem a helyet.

Nem egy regény akár nyolc-tíz évig is készül, de ez nem folyamatos munkát jelent, hanem hetekre, hónapokra leáll vele az író. Vagy hová számítod mondjuk Gárdonyinál az Egri Csillagok írását megelőző kutatásait?

2023. márc. 2. 12:59
 2/10 A kérdező kommentje:
De bármelyik híresebb írónak, ha megnézzük a munkásságát, kiadott műveit, lesz legalább 50 regénye. Tehát lehet cikkezni, hogy 7 évig meg 10 évig tartott a megírása. Jó, elhisszük, de akkor miért van 50 regénye +-40 évesen? Amíg írta azt az egyet 10 évig, közben megírt 25 másikat is unalomból, vagy ezt hogy kell elképzelni?
2023. márc. 2. 13:23
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Tudnak többet írni egyszerre is, igen.
2023. márc. 2. 13:26
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem mindegy a terjedelem sem. Az egyik csúcstartó 1100 kötettel zömében 2-300 oldalas ponyvákat írt csak.
2023. márc. 2. 13:30
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Változó.

Valakinek elég egy hónap, valakinek pedig egy évtized kell.

2023. márc. 2. 13:56
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Változó, és a zsáner nem feltétlenül befolyásoló tényező. Függ az írói igényességtől is (utánanéz-e mindennek a hitelesség érdekében?), attól, hogy milyen munkametódussal dolgozik, illetve hogy mennyi időt tud/akar az írásra áldozni egy nap/egy héten,stb.

Első vázlatot gyorsan meg lehet csinálni, ha valaki motivált és van önfegyelme, de érdemes ülni rajta egy darabig az első átírás előtt, hogy érzelmileg elszakadjon tőle az ember. És akkor ez még nem a kész kézirat, ugye. De valaki csak azt nézi, hogy mikor kezdte el gépelni és mikor ért az utolsó fejezet első szavához: ez viszont nem kész kézirat, és aligha lesz abban az állapotban, hogy kiadják. Sajnos magánkiadásban sokszor látni olyat, ahol ezt is kiadatják az írók, aztán könyörögnek a barátoknak meg a szomszédoknak, hogy egy tábla csokiért értékeljék ugyan má' öt csillagra molyon, mert amúgy nem olvassa senki.

Amúgy meg egyéni tényezők is szerepet játszanak, pl. Youtube-on van vicces videó, ahol George R.R. Martin és Stephen King beszélgetnek, és pont szóba kerül ez a téma. King híresen gyorsan ír és nagyon fegyelmezett, Martin meg, hát, kevésbé :) De látod, mindkettőjüknek van elég kiadott regénye és sikeresek is.

2023. márc. 2. 15:30
 7/10 NTBS ***** válasza:
75%
Néhány hónap.
2023. márc. 2. 18:05
 8/10 Sunshinedoll ***** válasza:
100%

Hát ez nagyon sok dologtól függ.

Ki írja, mit ír, mi a történet, igényel-e komolyabb kutatómunkát, mennyire hosszú a történet, mennyi ideje van írni.

2023. márc. 2. 19:45
 9/10 Creepy Me ***** válasza:
87%

Halihó!

Témában van némi tapasztalatom. Egy könyv megírása úgy általában egy két év, mire ki is adják a szerkesztő és egyéb munkák miatt egy háromtól öt évig kiterjed. Egy átlagos író egy két év alatt tudja megírni a kb négyszáz oldalas könyvét és ezt az is bizonyítja, hogy nekem is így sikerült. De ez függ attól is, hogy milyen gyorsan ír valaki és mennyire tudja azt leírni ami a fejében benne van, más szóval hányszor fogja átírni. Én napi öt nyolc órával kezdtem ami alatt kb 10/15 oldalt írtam. Vagyis ez azt jelenti, hogy tíz nap alatt 100 oldal, negyven nap alatt, vagyis kicsit több mint egy hónap alatt 400 oldal. Azonban néhány nap után időrendben változott a napom és csak másfél két órát írtam ami alatt legfeljebb három oldal sikerült. De így is ha egy hónap alatt írsz kb kilencven oldalt, az azt jelenti, hogy 5 hónap alatt 450 oldalas könyved van. De vannak hibák és sarokba írások meg változó személyiség=változó könyv. De ne aggódj. Egy vagy két év. Van akinek tényleg kevesebb idő, de senkinek sem hetek. De nem is hosszú idő, Kivéve ha trónok harcát írsz mert a kedves író már öt éve írja asszem a negyedik könyvet (közben pedig a sorozatot is befejezték már) és a tata csak száz oldalnyi könyvvel ül otthon és várja az ihletet. Hát az nagyon nem jön neki úgy hogy meg fog szerintem halni mielőtt befejezné a könyv sorozatot...

2023. márc. 3. 12:43
 10/10 anonim ***** válasza:

Változó. Van író aki az egyik könyvét 1 hét alatt írta meg, de a többséget évek alatt.

Én csak a magam szórakoztatására írok,eddig 2 kisregény jött össze, ezek megírása, 1 év volt. A novelláimat pedig úgy szoktam, ha eszembe jut egy történet alapja, lejegyzetelem, és max egy hétvége alatt meg is írom, csak akkor ülök neki ha tudom hogy lesz rá időm.

2023. márc. 8. 21:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!