Magyarországon miért ilyen gáz az e-book felhozatal?
Gondolok itt kb mindenre. Egy csomó nem jelenik meg egyáltalán. Amelyik megjelenik alig olcsóbb a papír konyveknel. Amerikai oldalakon simán félárban vannak az e-bookok és a friss megjelenések együtt startolnak a papír könyvekkel. Itt miért nem tudjuk ezt az ideális állapotot elérni?
Sírunk, hogy az e-book tönkreteszi a szerzőt, mert mindenki lopja, de közben nem ismerjük fel, hogy normálisan kezelve ezt a kérdést a szerző is jobban járna, mert pl én is jobban szeretek legálisan megvenni tartalmakat, ha van és ha nem pofátlanul tularazott. Pl zenekkel tok jól megoldották a spotyval, nem is töltöttem le egy zenét se jópár éve.
Szerintetek lesz ebben itthon változás a könyvek terén? Évek óta reménykedem, de alig mozdul valami.
Ez azért van, mert balkáni tempóban tolunk mindent. Mindenre van egy okos (azaz illegális, de ingyenes, vagy sokkal olcsóbb) megoldásunk. Ennek tudatában forgalmaznak és áraznak a kiadók ebookot.
Ahhoz, hogy ez változzon, le kéne cserélődnie a teljes politikai felhozatalnak valami olyanra, ami nem támogatja, sőt egyenesen üldözi az okos megoldásokat. Illetve a lakosságnak is le kell cserélődnie egy szellemileg fejlettebbre, akik nem az okos megoldásokat keresik.
Úgy saccolom, erre kB 50-100 évet várnunk kell.
Mintha nyomtatott könyveknél sokkal jobb lenne a helyzet. Én Romániában élek, pár hete voltam Magyarországon. Amint lehetett húztam a debreceni nagy Libribe. Cseszett nagy, de hogy egy rendes kis listám volt, hogy mit vennék meg (a Libri oldaláról nézve), és semmit se kaptam, mert vagy nem volt, vagy csak a sokadik részek voltak meg a sorozatból, el se hittem.
Arról nem is beszélve, hogy van egy alapvető probléma nálunk és nálatok is. Méghozzá az, hogy a gyerekkekkel már kisiskolás korban egy életre megutáltatják az olvasást. Ahol nem nyomatják a kötelezőket, ott a gyerekek többszáz oldalon keresztül falják a Harry Pottert és társaikat, itt meg örül a tini, ha elvégzi az iskolát, s többet nem kell könyvet lásson.
A szülők hozzáállását meg meg se említem. Engem anyám szabályosan lecseszett amikor 11.-ben egy magyarországi osztálykiránduláskor könyvet vettem. Pedig az fizikai volt. Bele se mernék gondolni, hogy mi lett volna, ha e-book-ot veszek, s megtudja...
Nincs ki olvasson, így nem is igazán éri meg ez az egész.
Tegyük hozzá, Európában kb. mi vagyunk az egyetlenek, ahol ez így van... :( Az ekönyv mindenhol könyvnek számít, nálunk digitális terméknek (ezért a magasabb áfa).
Nevetséges.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!