Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogy tudnak ennyire olcsón...

Hogy tudnak ennyire olcsón eladni?

Figyelt kérdés

Rátaláltam egy oldalra ahol új könyveket árulnak borítóár alatt. Nem régi könyveket, nem selejteseket. Rendeltem onnan próbaképpen és megkaptam amit akartam, tökéletes, új állapotban. Viszont az ára borítóár alatt volt és a legtöbb bolt még akciósan is drágábban adja mint ők.

Ezt, hogy tudják megoldani? Tökre azt gondoltam, hogy kamu az egész. Nem fér a fejembe, hogy kinek éri ez így meg.

Random példa.

Adott egy könyv, ami borítóáron 4000ft. Egy honlapon akciósan 3400ft. Ezen az oldalon 2800ft! Hogy???? :D

2023. jan. 26. 07:37
 1/8 anonim válasza:
100%
Ez egem is érdekelne.
2023. jan. 26. 07:40
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
melyik oldal ez?
2023. jan. 26. 08:07
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Feltehetöen nem megy a könyv, és így ugyan veszteségesek, de kisebb a veszteség, mintha 0 Ft-ért a raktárban marad.
2023. jan. 26. 08:17
 4/8 A kérdező kommentje:

#2 joarshop.hu

#3 Én is ezt gondoltam, de vannak ott Fumax kötetek is, amik azért nem a veszteséges kategóriába tartoznak és még így is olcsóbban adják mint maga a kiadó.

2023. jan. 26. 08:21
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan nem tudom, de lehet, hogy egy-egy üzletben a raktárkészletet akarják csökkenteni vagy megszüntetni (pl üzlet megszünése miatt), és a veszteséget akarják csökkenteni.

Szerintem mindenképpen az a cél, hogy minél kevesebb vesztesége legyen az eredeti forgalmazónak, akármilyen okból akarják is a könyveket eladni.

2023. jan. 26. 08:30
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A jóárshopnak ez a profilja, hogy állandó 25-31% kedvezménnyel árulnak.

Hogy értsd, ismerned kell a kereskedői árréseket. Egy könyv ára úgy van kalkulálva, hogy mikor kereskedelmi forgalomba kerül, ott 50-60%-os árrés van rajta. Tehát, ha példádnál maradva te egy fumax könyvet megveszel a libriben, akkor az árának az 50-60-a megy a librihez, a maradék a kiadóé (és ebben van benne a nyomdaköltségtől kezdve minden).

(Nyilván az árrések nem fixek, és pontos számokat nem tudok, nem vagyok napi szinten a könyvkereskedelemben, de nagyjából ez az 50+% az átlag, legalábbis a válság előtt ez volt.)

Zárójel: ezért teszel jót a kiadókkal, ha közvetlen tőlük vásárolsz, mert a legtöbb helyen van 20-25% állandó kiadói kedvezmény, de még így is több marad a zsebükben, mint a kereskedők után... tehát támogatod őket még az akciós könyvekkel is. Zárójel bezár. :)

Na most, ha te akciósan veszel egy könyvet, az két verzió lehet. Az egyik az, hogy a kiadó mondja azt, hogy fú, már nagyon szeretnék X könyvektől megszabadulni, mert a raktár, mert a sok visszáru, mert lejárt az író szerződése, bármi. Ekkor jelez a partnereinek, hogy X könyveket legyenek szívesek leakciózni, amik náluk vannak. Ez esetben az akció miatti árkülönbség a kiadót terheli, annyival kevesebbet kapnak az eladott könyvek után a kereskedőtől. (A könyvek ugyanis bizományi rendszerben mennek általában, tehát utólag fizetik ki a kiadót az eladott könyvek után X időnként.)

A másik, ha a kereskedő mondja azt, hogy akciózik, megteheti bármikor - viszont ilyenkor az ő hasznát csökkenti a különbözet, azaz annyival kevesebb lesz az a böszme nagy árrés, de ugye még így is marad haszna, csak kevesebb.

A Jóárshop nem tart fel könyvesboltot sajátot, mint cég, tehát erre nem kell költeniük. Ha megnézed a honlapot, picit "fapados", tehát nyilván a fullos grafikuson is spórolnak. Van egy raktáruk Pesten, az az átvételi pont.

Ha ők is a fent említett átlagos árréssel dolgoznak (ezt nem tudhatom, csak feltételezem, hiszen megéri nekik valamiért), akkor a jellemző 25-31%-os kedvezmény után MÉG MINDIG marad bevételük afelett, ami a kiadót illeti. És mivel ebből kevesebb dologra kell fordítsanak, mint egy nagyobb kereskedőlánc, ezért valószínűleg simán megéri nekik.

Ők voltak egyébként régen a Westendes Könyvkölcsönző bolt mögött is (megvetted a könyvet, de ha visszavitted egy olvasás után, akkor te kedvezményt kaptál, ők meg eladták a használtat olcsóbban), tehát ha belefutsz a könyvkölcsönző webshopba, nem véletlen a hasonlóság, a nevet megtartották, bár a bolt már bezárt pár éve. :)

2023. jan. 26. 11:45
 7/8 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ #6os!

Így már értem a dolgot :)

2023. jan. 26. 12:16
 8/8 anonim ***** válasza:
Én a konyvtunderrol rendeltem így. Bár ott leakcioztak, de a 3500, 4000-res könyveket 599-ert adtak.
2023. jan. 27. 07:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!