Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Miért nincsenek kortárs...

Miért nincsenek kortárs eposz/drámaírók?

Figyelt kérdés
Ennyire senkit sem érdekelnek? Vagy senki nem veszi a fáradtságot a megírásra? Ha vannak is modern drámaírók, ők színházaknak dolgoznak, és sosem lesznek könyvben kiadva a műveik. Miért?

2023. jan. 3. 15:25
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Biztos vannak, hiszen pályázatokat is írnak nekik ki.

Szerintem alapból nincs akkora igény a színházra. A fiatalok nagy része Youtube-on, Tik-Tok-on él, az idősebbek meg ha színházba mennek vagy klasszikusra, vagy pedig olyan modern darabra, ami valami miatt (akár író, akár rendező, akár téma) megfogja őket.

Nekünk tavaly volna lehetőségünk elmenni egy nevesebb rendező darabjára, ajándékba kapta meló hely a jegyeket. Két kolléganőm elment együtt, mert ők a rendezőt ismerik, és jóban vannak, jó kis közös program lesz. Alapból nem volt sok néző (gondolom ezért osztogatták végül a jegyeket), és annyira modern volt az egész, hogy az első szünetben közös megegyezéssel leléptek. Nem sokan maradtak a kevésből sem, pedig még beszélgetést is hirdettek a művészekkel előadás utánra.

Ismeretlen szerzővel meg a költségeket figyelembe véve nem hiszem hogy csak úgy leszerződne bármilyen színház is. Ahhoz valami rettenetesen jót kell megírni.

2023. jan. 3. 15:44
 2/9 A kérdező kommentje:

Akár könyv formájában is kiadhatnák, én pl nagyon szeretek drámát olvasni

Vagy akár helyi amatőr színtársulatok is előadhatnák őket

2023. jan. 3. 15:48
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos ahhoz nagyon anyagias a világ.

Pusztán az előadásért nem hiszem, hogy valaki közkinccsé fogja tenni a munkáját.

A világ végére elutaznál egy ismeretlen ember darabja miatt, mert előadja egy helyi színtársulat? Mellékesen annak idején a suli szakkörbe már bárkit bevett a tanár, mert annyira kevesen voltunk, tehát nem biztos, hogy minőségi előadás lesz.

Mellesleg nálunk közel s távol egyáltalán nincs amatőr színjátszó csoport.

A könyv kiadás sem olcsó.

2023. jan. 3. 16:02
 4/9 A kérdező kommentje:
Nálunk van a városban, ráadásul az egyik tagja a város egyetlen költője/írója. De színdarabokat nem ír
2023. jan. 3. 16:08
 5/9 anonim ***** válasza:
82%

Vagy legalábbis nem tudtok róla.

Wattpadon nincsenek esetleg?

2023. jan. 3. 16:34
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Az eposz elveszítette a jelentőségét. Régen egy hatalmas műben (eposzban) meséltek el egész legendákat. Ma erre nincs igény, nagy sztorik és legendák zsákszámra elérhetők regényes formában, és az olvasóközönség jobban is szereti, mert könnyebb befogadni.

A dráma meg jobban mutat színpadon.

2023. jan. 3. 20:20
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Azért egy eposz egy Vv vagy Bb vagy Tiktok vagy Twitter esetleg Insta "hősről" vicces lenne.
2023. jan. 3. 20:46
 8/9 anonim ***** válasza:
50%

Off, de hogy kell drámát olvasni? Nekem olyan mintha egy forgatókönyv lenne. Hogy mindig oda van írva ki mondja, mit csinál.

Én valahogy sosem élveztem ezt, de szeretném jobban értékelni a műfajt.

Nektek ez miért élvezetes? Mit ajánlanátok?

2023. jan. 12. 15:00
 9/9 anonim ***** válasza:
#8 Én sem vagyok oda a műfajért, mint olvasmány. A kötelezőkön kívül nem is sűrűn olvasok, utoljára könyves csoportban a Faust-ot olvastuk kibeszélőn.
2023. jan. 12. 15:15

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!