Az Egri csillagokból meg tudtok nekem válaszolni pár kérdést?
Eger Veszedelme:
Melyik hónapban kezdődik Eger ostroma?
Mit jelentenek Dobó szavai:” a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében.”?
Holdfogyatkozás:
Mi miatt lázadoznak Hegedűs István és emberei?
Pontosan hány napig tartott Eger ostroma?
Szent ég, miért nem olvasod el a könyvet?
Legalább az ostrom részt, az nagyon klassz.
Az ostrom szeptemberben kezdődik.
Az idézett rész arra vonatkozik, hogy egy vár nem csak egy épület, hanem emberek tömege, akik védik a falakat. Ha az emberek kitartanak, hisznek a győzelem lehetőségében, abban, hogy ők az otthonukat, a családjaikat védik, akkor nincs az az ellenség, aki legyőzhetetlen, legyenek bár 100-szoros túlerőben, mert azok csak hóditani akarnak, érzelmileg sokkal kevésbé motiváltak a védőknél.
Vagyis a falak ereje kevéssé számít jelen esetben, és fontosabb, hogy a védők a hazájukat védik. Az életüket. A magyarságukat. A hitüket.
Hegedűs emberei, a kassaiak nem lázonganak. A "Hadnagy úr" az, aki lázítja őket. Szentigaz, hogy összetartó kis csapat, kevésbé vonza őket a hazaszeretet, mint a többieket, és jobban az ostrompénz, amit Dobó nehezen tudna jelen esetben kifizetni, mivel anyagilag nem támogatja őket senki, a király meg messze van, de ha nem dumálja tele a fejüket Hegedűs, hogy jár az ostrompénz, hogy a török mindenfélét ígérget, Dobó meg semmit sem ad, ők maguktól nem valószínű, hogy léptek volna.
Hegedűs jelenti Dobónak, hogy az öreg katonák hiányolják az ostrompénzt, de az árulást egyértelműen Hegedűs vezeti, más nincs említve név szerint.
Ha mindenáron okot keresünk, az a mocskos anyagiakra vezethető vissza, szokás szerint.
Grr, honnan tudjam, meddig tart az ostrom???
Az biztos, hogy szeptember kilencedikén ül össze a vár összes tisztje Dobónál vacsorára, és számvetést készítenek a vár felszereltségéről. Akkor teszik le az esküt, és a török már a vár alatt áll.
Október 16.-án lövik le azt a kis apródot, Kristófot, és azután megy el a török. Talán 17.-én. Nem tudom.
Számold ki, hány nap ostromoltak. Én azt sem tudom, hány napos szeptember. Meg nem tudom azt sem, hivatalosan mi számít az ostrom kezdetének, az első ágyúlövés, vagy az első roham? Kinek a részéről az első ágyú? Mert Dobóék nem lövettek vasárnap, a török meg igen.
Szóval nem tudom, hány nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!