Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ezek között a „szépirodalmi”...

Ezek között a „szépirodalmi” „művek” között akad olyan, amelyik méltó arra, hogy akár egy sort is elolvassunk belőle?

Figyelt kérdés

[Nő vagyok.]

A Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma szerint 2021-ben a húsz legfontosabb szépirodalmi díjjal elismert szerző 39,39 százaléka volt nő, vagy női szerzőségű könyv, ha a kötetre adták a díjat. Ez egy kiugróan magas szám, abban a tekintetben biztosan, hogy a korábbi kutatások szerint a nagy kiadóknál megjelent női szerzőségű könyvek számaránya jó ideje 25-29 százalék között mozgott. Horváth Györgyi [„irodalomtudós”] ez alapján úgy véli, 2021 egy „kompenzációs év” volt, amivel a szakma az eddig méltánytalanul nem díjazott női szerzők elismerését igyekezett „kipipálni”.

forrás: Magyar Narancs

Azon túl, hogy utálom, amikor felhozzzák, hogy ezt nő/férfi írta, tudna valaki olyan magyar szépirodalmi könyvet mondani az elmúlt 30 évből, amelyik valódi szépirodalom, és érdemes elolvasni?

Azt általam nem sokra tartott Krúdy jut eszembe, ha már színvonal:

A Nyugat szerkesztőjének megtisztelő felhívására az éjszaka ismét (másodszor) is elolvastam Móricz Zsigmond legújabb regényét, amelynek címe: Kivilágos-kivirradtig, - utána Babits Mihály cikkét A fiatalok-ról a Nyugat legutolsó számában, amely cikkről annyi mindenféle véleményt hallottam az elmúlt napokban, még azon tavaszi viharokkal, bokáig érő sarakkal elátkozott szigeten is, ahol azt hiszem, hogy magányos életet folytatok... Nini, mondom magamban, Móricz Zsigmond is ugyanabban időben ír a "fiataloknak" némi csöndreintést, amikor Babits azt rója fel ezekről a gyerekekről, hogy, "sokszor, többé-kevésbé burkolt formában, értésünkre is adták, hogy hajlandók bennünket lebunkózni". Hát írjanak tíz olyan sort, amilyen a legfrissebb Móricz regényében lépten-nyomon található... írjatok jobbat, különbet, tárogatósabbat...

2022. jún. 23. 19:15
 1/5 anonim válasza:
16%
Nincs. A XXI. században a kultúra minden szegmense elromlott. A női írókkal az a probléma, hogy sok köztük a feminista, és inkább az ideológiai elfogultságukat díjazzák, mint a tehetségüket.
2022. jún. 23. 19:45
 2/5 TR75 ***** válasza:
95%

Nem tudom, mennyire szépirodalom (egyáltalán, mi az?), de nekem például nagyon tetszett Bozai Ágota Tranzit glória című könyve.

A folytatásai nem annyira, de az említett könyv nagyon.

2022. jún. 23. 20:29
 3/5 anonim ***** válasza:
98%

Most mi is a kérdés? mert ez inkább indokolatlan dühöngésnek tűnik, semmint valódi, válaszra váró kérdésnek.

Ott kezdődik, hogy te mit tekintesz szépirodalomnak? Ha már Krúdyt sem tartod sokra. ( Azért idézni idézed...)

De az elmúlt évek szerintem elolvasásra méltó hazai kortárs művei ( nem t3eljes lista, csak azok közül amiket én olvastam):

Bornai Tibor: Lőj az ördögre!

Bartis Attila: Nyugalom

Tóth Krisztina: Párducpompa

Asperján György: Csapataink harcban állnak

Molnár Zoltán: Orgia

Para-Kovács Imre: A horror vakui

Vámos Miklós: Szitakötő

etc...

2022. jún. 23. 20:39
 4/5 anonim ***** válasza:

Bocs, helyesen:

Zoltán Gábor: Orgia.

2022. jún. 24. 08:59
 5/5 anonim ***** válasza:
94%

Mondjuk szerintem ez a kérdés inkább egy magándühöngés/fintorgás, mint valódi kérdés, de akkor válaszolok:

Igen, van.

Tóth Krisztina versei, novellái, regénye (Akvárium)

Dragomán György regényei

Tar Sándor novellák (pl. a Te következel c. kötet)

Polcz Alaine művei

Gergely Ágnes: Őrizetlenek

Szabó Magda: A pillanat

Esterházy Péter: Hasnyálmirigynapló

Terék Anna versei, drámái

Nádasdy Ádám művei

Barnás Ferenc: A kilencedik

Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj

Kalapos Éva Veronika: Arccal a hóban (drámák)

László Noémi versei

Kertész Imre: A ​gondolatnyi csend, amíg a kivégzőosztag újratölt

Most ennyi hirtelen.

Amúgy szerintem sem jó dolog ez a nőírózás, semmi értelme. Erről Szabó Magdának is megvolt a véleménye, amit interjúkban ki is fejtett... Pl.:

- Szóval vannak-e speciális alkotáslélektani jegyei a nőiségnek, esztétikai kategória-e a női irodalom?

- Nem. Ha volna, nincs Németh László Iszonya és Nemes Nagy Ágnes Ekhnáton-látomása.

- Mit szól ahhoz, ha írónőnek nevezik?

- Világéletemben utáltam a nőket, akik csak nők. Az irodalom egy. Aztán születnek olyan írók, akik férfinak születnek, és olyanok, akik nőnek, a nagyon művelt apácáktól kezdve, akik már az Árpád-korban kéziratokat másolnak, és van érzékük az irodalomhoz. A jó író jó író, a rossz író meg rossz író. Ezt onnan tudom megkülönböztetni, hogy erre képeztek az egyetemen. Eszerint magam is író vagyok, meg tudom ítélni. Egyet biztosan tudok: ha a halálos ellenségem jót ír, akit úgy utálok, hogy ha ránézek, akkor rossz napom van, akkor azt mondom, zseniális, amit letett az asztalra, és köszönöm neki a magyar irodalom nevében. Nem mondaná meg különben, hogy mikor szült Tolsztoj? Vagy mikor nézte meg a feleségét, hogy az hogy szül? Mert nem hinném, hogy megnézte. Mégis tudta, hogy van az. Vagy nem mondaná meg, hogy én mikor voltam Béla király? Mert nekem a színész mondja vissza: hogy lehet az, hogy te színész is vagy, meg férfi vagy és nő egyszerre, meg özvegy öregasszony és gyerek? Sose voltál férfi, de tudod, hogy milyen a férfi. Soha életében nem volt jó író, aki csak nőíró volt.

2022. jún. 26. 12:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!