Milyen könyveket adnál a kezébe a 14-18 éves gyerekednek?
Én utáltam a kötelező olvasmányokat, utáltam olvasni, mert köteleztek rá. Csak a Rejtő Jenő képregényeket bújtam, azokat imádtam.
Aztán szakközépben irodalomtanár azt mondta hogy Viktor Hugo-tól bármit olvashatunk, de egyet válasszunk. Bementem tehát egy könyvtárba és kértem hogy adjanak akármit, ami nem a Notre Dame-i toronyőr.
Így jutottam el a Nevető ember c. könyvhöz.
Életem meghatározó élménye volt, 2-3 nap alatt kiolvastam, sokkal szebb, magávalragadóbb és megrázóbb történet, mint a másik, sírtam, nevettem, izgultam rajta, nem tudtam letenni. Rádöbbentem, hogy SZERETEK olvasni!
Ez azóta is tart, falom a könyveket, csak rá kellett találnom a saját stílusomra.
Nekem bevállt, hogy maradtok nagy klasszikus írónál, csak kevésbé ismert és agyonhajszolt kónyvénél. Gondokodás nélkül lecserélném a Nevető emberre mindenkinél a kötelező Hugo művet.
Esetleg érdeklődési körén belül keressetek eleve könyvtémákat.
Salinger: A zabhegyező
Ende: Végtelen történet
Keyes: Virágot Algernonnak
Szabó Magda: Az őz vagy Az ajtó
Victor Hugo kb bármi
klasszikus disztópiák, pl 1984, Szép új világ, Kazohinia
Steinbeck: Édentől keletre
Dosztojevszkij: A félkegyelmű
#2 Nekem is a Nevető ember a kedvencem tőle!
George Orwell-Állatfarm
Stephen King: 11/22/63
Robert Merle-Állati elmék, Malevil
Semmilyet nem adnék a kezébe. Ő válasszon a saját ízlésének megfelelően!
Engem a kötelezőkkel ki lehetett kergetni a világból, egyet se olvastam el. Ha a 10 évvel ezelőtti énemnek azt mondtad volna, hogy sokat fog olvasni, kiröhögött volna.
Aztán 17 évesen valahogy a kezembe került Stephen King - Ragyogás c. könyve, és "nézzük mit szeretnek az emberek az olvasásban" elven belekezdtem. Ma már rogyásig vagyok thriller/krimi/horror regényekkel.
A gyereked ízlését tudd meg, mi érdekli? Fantasy, horror, krimi, romantikus? Ha ez megvan, az adott műfajból javasolt egy két írót megmutatni. A lényeg, hogy érdekelje az adott műfaj.
Jonathan Stroud: Bartimeus trilógia
Darren Shan: Vámpír könyvek
Első körben, egy 14 és egy 18 éves nagyon nem egy kategória.
Másrészt, amit már egy mésik válaszoló is írt, semmit. Válasszon ő. Úgysem tudod meghatározni, hogy ő mit fog érezni egy könyv olvasása után. Lehet, hogy neked nagy élmény volt, de nincs olyan könyv, ami univerzálisan jó mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!