Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Szókincs bővítésére alkalmas...

Szókincs bővítésére alkalmas könyvek?

Figyelt kérdés

Szívesen bővíteném a "a kincsesláda tartalmát", bár sajnos nem tudom hol is kezdjem, miféle írásokat volna érdemes átnyálazni. Minden tanácsot megköszönök előre is.

Amennyiben ez segít, kedvelem a régiesebb stílusú beszédet is. Példának okáért a Shakespeare-i nyelvezetet, vagy, a modernebb kor filmográfiájából merítve a V mint Vérbosszú főhőse által használt mondatalkotást, persze nem kritérium. Bármely jószándékú kommentet szívesen fogadom

2022. márc. 17. 20:21
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

Sok-sok klasszikus vagy kortárs szépirodalom, szerintem az is fontos, hogy minél többfélét olvassunk, teháat ha idegenkedsz is egy adott írói stílustól, nem árt megpróbálni ismerkedni vele.

Amúgy Szerb Antal irodalomtörténeti munkái szerintem egész jó szókincs gyarapító írások, vagy mondjuk az esszék.

2022. márc. 18. 06:42
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
Olvastam valahol,hogy szókincs fejlesztésre a legjobb Jókai.
2022. márc. 18. 08:05
 3/9 anonim ***** válasza:
51%

szerintem nem használ olyan sokat a szépirodalom. hiába igényes és gazdag a nyelvezetük, a kifejezések, szófordulatok nagy része túl távol áll a hétköznapoktól, ritka az olyan helyzet, amikor meríteni tudsz belőle úgy, hogy egyúttal ne tűnjön fellengzősnek vagy furcsának az összhatás.

egyszerűen olvass sokat, minél többfélét, figyelj oda mások szóhasználatára (különösen azokéra, akiken úgy látod, hogy jól fogalmaznak), raktározd el magadban, amikor egy frappáns megfogalmazással találkozol, járj utána, amikor homályos jelentésű kifejezéssel találkozol.

2022. márc. 18. 11:30
 4/9 anonim ***** válasza:

Olvass olyasmit, amit nem szoktál. Mindig komfortzónán kívül lehet jól fejlődni.

Ha pl nem szoktál minőségi krimit olvasni, akkor a hozzátartozó szókinccsel sem találkozol.

Én azt javaslom, mérd fel, mit szoktál olvasni általában, és ha ez megvan, keress valami teljesen mást.

2022. márc. 18. 15:36
 5/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, megfogadom a javaslatokat
2022. márc. 18. 16:25
 6/9 anonim ***** válasza:
Jókai összes. Fekete István, Nemere István.
2022. márc. 18. 17:29
 7/9 anonim ***** válasza:

Mikszáth, Móricz

van olyan is, hogy: Nyelvművelő kézikönyv

Könyvtáros is tudhat segíteni, ha jársz.

2022. márc. 20. 00:52
 8/9 anonim ***** válasza:
Én az egyik kedvenc íróm: Rejtő Jenő (P.Howard / Gibson Lavery) könyveit tudnám ajánlani.
2022. márc. 20. 17:21
 9/9 anonim ***** válasza:
49%
Vavyan Fable könyvei :)
2022. márc. 21. 18:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!