Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Frics hogy került a Roxfortba?

Frics hogy került a Roxfortba?

Figyelt kérdés
Hiszen ő nem járt oda, tekintve hogy nem varázsló csak kvibli. Akkor hogyan került oda gondnoki pozícióba?

2022. febr. 23. 21:40
1 2
 11/20 Lilyhunchannel ***** válasza:
0%
Ja igen. A könyvet két éve olvastam, bocsánat a félreértésért. :)))
2022. márc. 14. 20:03
 12/20 anonim ***** válasza:

"Én ebben igazából csak azt érzem kegyetlenségnek, hogy miért pont egy kvibli takarít egy ekkora kastélyt, amit egyébként pálcaintésekkel azért egyszerűbb lenne..."

amúgy nem a házimanók takarítják? Frics meg csak úgy ott van "valamit csinál, ártani nem árt vele, oszt jól van" szívességi alapon

2022. márc. 16. 16:39
 13/20 anonim ***** válasza:
79%

Idézet a második könyvből:

– Jobb lesz, ha gyorsan eltűnsz innen, Harry - csóválta a fejét Nick. -

Frics nincs valami jó kedvében. Influenzája van, ráadásul pár harmadéves

telefröcskölte az ötös tömlöc mennyezetét békaaggyal. Egész délelőtt

takarított. Ha meglátja, hogy összesároztad a folyosót…

Szóval szerintem takarított. Nem hiszem, hogy hobbiból tette volna.

2022. márc. 16. 21:38
 14/20 anonim ***** válasza:

tudom, hogy takarított (sőt volt egy másik rész, ahol Harryre is megorrolt, "neked csak egy kis sár, nekem plusz egy óra padlósikálás")

de egy ekkora kastély takarítása akkor is túl nagy falat egyetlen embernek, akinek ráadásul semmi varázsereje nincs. ezért gondolok arra, hogy jófejségből alkalmazták mint csökkent munkaképességű személyt: hagy csináljon meg annyit, amennyit varázserő nélkül képes, a többit pedig megcsinálták a házimanók.

2022. márc. 16. 21:59
 15/20 anonim ***** válasza:

Jaj értem.

Nem tudom, hogy gondolta ezt eredetileg Rowling. Lehet, hogy a házimanók csak este takaríthattak (hogy ne kezdjék el kihasználni a kedvességüket és szolgálatkészségüket a diákok), Friccset meg riasztották a napközbeni SOS helyzetekhez... bár akkor is, miért őt? Én csípem Dumbledore-t, de még így sem teljesen értem, hogy miért venne fel valakit... lehet Friccs abban reménykedett, hogy ebben a közegben belészivárog valahogy mégis a mágia (hiszen valószínűleg reménykedett, ha Villámvarázs kurzussal szemezett), és kikönyörögte?

Mindenesetre, hálátlan feladat valakinek, aki nem tud varázsolni. (Bár jogos a kérdés, hogy mégis, mi mást csinált volna a kastélyban? Lehetett volna az éjjeli cirkálás a fő feladata. No mindegy.)

2022. márc. 16. 23:06
 16/20 anonim ***** válasza:
0%

"Nem tudom, hogy gondolta ezt eredetileg Rowling."

egyébként nem érdemes túlgondolni. az egész sztori egy mesekönyvnek indult, amit aztán sehogy sem sikerült egy észszerű, logikailag következetes univerzummá alakítani - ehhez alapjaiban kellett volna utólag átírni a dolgokat, na meg nem is igazán Rowlingnak való feladat. a HP-világban egymást érik az ennél sokkal nagyobb logikai defektek.

2022. márc. 17. 00:55
 17/20 anonim ***** válasza:

ma 00:55

Például?

2022. márc. 17. 08:56
 18/20 anonim ***** válasza:
2022. márc. 17. 09:45
 19/20 anonim ***** válasza:
44%

"Például?"

kezdjük ott, hogy egy ennyire súlyosan bántalmazott, traumatizált első 11 év után Harrynek minden orvosi tapasztalat és modell szerint egy lelki roncsnak kéne lennie. ehhez képest egy normális fiú. a halállal való számtalan találkozását szintén kiheveri bármi nyom nélkül.

aztán ott van Dumbledore. aki az iskolába vitt őrizni egy olyan tárgyat, amiért még egy szuperbiztosnak hitt bankba is megpróbáltak betörni, ráadásul a tárgy őrzését a diákok testi épségét közvetlenül veszélyeztető módon oldotta meg. ennek köszönhetően a tanulók majdnem otthagyták a fogukat, Voldemort pedig hónapokon keresztül az iskola falain belül létezett. ezek a csekélységek senkit sem érdekeltek, csak az, hogy jajdejó, Harry megmentette a bölcsek kövét és élve kijutott. miközben egy valamirevaló világban ezek után Dumbledore-nak repülnie kellett volna az igazgatói posztról.

ehhez képest az már semmiség, hogy a Roxfort baromira túlméretezett a tanulói létszámhoz képest (ami viszont meglepően alacsony. még ha feltételezzük, hogy Voldemort rémuralma miatt Harryék generációja feleakkora, mint békeidőben lenne, akkor sincs több tanulója, mint egy átlagos vidéki kisváros középiskolájának, ergó az egész brit varázslótársadalom nagyon kicsi, pár ezer fő. ehhez képest a minisztérium szintén nagyon nagy). a gyerekeknek alig van felnőtt felügyelete, és azok sem nevelők, hanem sima tanárok.

főleg az első könyv tényleg rengeteg apró hülyeséggel van tele, például hogy Ron megpróbál versikét ráolvasni "legyen ez a patkány sárga", mert a bátyjai azt mondták. (mi a f..? tizenegy év alatt egyszer sem hallotta a szüleit varázsolni?)

de a későbbi könyvek is. van egy nyilvánvalóan baromi veszélyes hely, a Titkok Kamrája. a második könyv történései után addig nem lett volna szabad kinyitnia az iskolának, amíg alaposan fel nem tárják és ártalmatlanná teszik. ehhez képest úgy tűnik, senki nem foglalkozott vele, öt évvel ugyanúgy ott hevert a baziliszkusz teteme, viszont egy kis próbálkozás után még Ron is ki tudta nyitni a bejáratot. annak a helynek a bejáratát, amit évszázadokon át kerestek, de nem találtak a legjobb varázslók sem. amikor pedig meglett, úgy tűnik, senkit sem érdekelt.

stb. stb.

egy egész könyvet meg lehetne tölteni a HP-világ logikai ellentmondásaival

2022. márc. 17. 10:21
 20/20 anonim ***** válasza:
61%

márc. 17. 10:21

Azért ezeket én nem feltétlenül nevezném logikai ellentmondásnak, szerintem mindenre van - a HP univerzumban logikus - magyarázat.

1. Harry személyisége: nagyon sok példa van a könyvekben arra, egész fejezetek is szólnak róla, hogy mennyiféle mentális defektje van Harry-nek a Voldemortal való korai találkozás és az őt ért traumák miatt. Rémálmok, látomások, személyiségbeli elváltozások, amit akarsz.

2. Bölcsek köve őrzése: szuperbiztos a Gringotts, valóban, de Hagrid elmondja, hogy a "Roxfort még biztonságosabb". Pont ezért viszik oda, mert gyanítják, hogy a kő védelemre fog szorulni. A diákok épségét nem közvetlenül, hanem közvetetten veszélyeztették, mert Dumbledore bejelentette a tanév elején, hogy tilos bemennni arra a folyosószakaszra annak, aki nem akar meghalni. És amúgy az ajtó zárva volt (oké, hogy egy teljesen alap bűbáj nyitotta, amit mondjuk egyébként Harry és Ron magától nem tudott volna). Ennyi erővel a Tiltott Rengeteg kapcsán is mondhatnánk, hogy felelőtlenül építették a Roxfortot a diákok épségét közvetlenül veszélyeztető erdő mellé. De nem mondjuk, mert oda is tilos bemenni. Többször kiderült az is, hogy Dumbledore kb. a legbefolyásosabb és legnagyobb hatalmú varázsló talán a világon, de a brit társadalomban mindenképp. Kinek kellett volna őt kirúgnia, és főleg, miért?:) Mert nem vette észre, hogy a tizenvalahány éve halottnak hitt sötét varázsló egy iskolai tanár tarkójában bújkál? Dumbledorenak köszönhető hogy Voldemort nem jutott hozzá már egy évvel korábban (a Gringottsban) a kőhöz.

3. Méretek: nem tudhatjuk, hogy amikor valahányezer éve megalapította a Roxfortot a Griffendél Godrik, meg a Mardekár Malazár, meg az egész banda, meg elkezdett a varázslótársadalom államosított keretek között működni, akkor mekkora volt a létszám. Ettől függetlenül is, az, hogy minden épület egy hodály, nyilvánvalóan varázslat műve, akkor meg miért ne csinálnának mindent létszámtól függetlenül akkorára, hogy arra is legyen hely, amire nem kell?

4. Ron "versikéje": nyilván hallota a szüleit varázsolni, akik (és amúgy mindenki más is) a könyvek tanúsága szerint szinte kizárólag bűbájokat és átkokat szórtak, miért ne lehetne, hogy egy 10 éves elhitte hogy a testvérei valódi ráolvasást tanítanak neki?

5. Titkok Kamrája: nem "meglett" a bejárat, hanem Harry találta meg és egyúttal elpusztította az ott lakó szörnyet meg Voldemort lélekdarabját is ami a kamrát állandóan nyitogatta. Ezek után túl sok indok szerintem nem szólt volna az iskola bezárása mellett, mit kellett volna vizsgálódni? Meghalt az elkövető és a felbújtó is. És amúgy nem tudhatjuk, hogy Dumbledore, a Minisztérium, bárki, nem ment-e le oda megbizonyosodni róla hogy elmúlt a veszély. A kamrát egyébként párszaszó használatával lehetett kinyitni, amit Ron azért tudott megcsinálni, mert Harry annyit beszélt álmában kígyó nyelven hogy Ronra is ragadt valami belőle. Addig próbálgatta, amíg sikerült.

Úgyhogy azért vitatkoznék azzal, hogy egy egész könyvet meg lehetne tölteni a HP logikai ellentmondásaival, ezek közül én egyet se vettem meg:)

2022. márc. 23. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!