Mik azok a dolgok a Harry Potterben, amik bár a sztori szempontjából jók, amúgy logikátlanok?
Ami engem nagyon zavart, az az, hogy őket nem igazán dobja fel a varázslás. Ha én 11 évesen megtudtam volna, hogy tudok varázsolni, állandóan ezzel foglalkoznék. Ezek meg unják az órákat, Hermione is csak azért tanul mert stréber. És bár varázslók, csomó dolgot kézzel csinálnak. Pl Weasleyék varázsolhatnának pénzt.
Ami szintén nem tetszett, hogy tök fiatalon szuperhősnek képzelik magukat. Három 11 éves gyerek 1 tanévnyi varázstudománnyal rohan a halálba, de miért is? Azért mert ilyen jó emberek? Mi a motiváció? A titkok kamrájában is miért nem rohantak, hogy tanárnő, egy b@szottnagy kígyó van a pincében, segítsenek már!
A Roxfort kész életveszély. A mellette lévő erdőben halálos szörnyek élnek, a fúriafűzről nem is beszélve, a lépcsők eltűnnek, kész is a lábtörés. A Malfoy féle szülők nem reklamálnak? És amikor Harryék lementek a kamrába, hogy nem kaptak intőt? Oké, megmentették a sulit, de azért szinte a pokolba mentek, de semmi letolás nem volt. Nekik miért érdekük ez az egész? Normális diák ilyenkor a tanároktól kér segítséget.
Ráadásul Harry hogyhogy nem valami pszichopata? 10 éves koráig senki nem szerette, csak akik nem ismerték személyesen, a Roxfortban meg ugyanolyan boldog mint a többi gyerek.
És a harmadikban mond valami olyat hogy abban a pillanatban hallotta először az anyja hangját, de ez nem igaz, a Voldis eset előtt pár hónapig az anyjával élt, nem hinném hogy addig Lily megnémult volna.
És James egész rokonsága meghalt? Muszáj volt Dursleyékhoz rakni őt? És Petunia szülei nem éltek? Mert ugye ők szerették Lilyt szal valszeg Harryt is.
Az Odú pusztulása, miközben simán vissza tudnak állítani mindent eredeti állapotába.
Harry szemüvege :D - értitek, na.
Igen, minél jobban kibontakozik a történet, annál több vele a baj. Én az időnyerőt érzem problémának, meg azt, hogy a varázslók időben teljesen lemaradva élnek. Miért? A varázslás nem fejlődik? Ezerévek alatt nem oldottak meg alapvető dolgokat, de az ikrek vicces tárgyakat azért ki tudnak fejleszteni?
És tényleg problémásak a pénzügyek is, ha pl. egy egeret bögrévé lehet varázsolni, akkor miért kellene fizetni bármiért is? Miért nem lehet szuper seprűt varázsolni az ócskából? Miért nincs varázsige Ron ocsmány dísztalárjára, ha még tanulják is a transzformációt? Oké, hogy aranyat nem tudnak, de egy
Sok a problémás terület, de közben az egész mégis működik, ezért elnézzük ezeket a dolgokat.
Mert szerintem a pénzre ugyanaz a szabály érvényesül, mint mondjuk az ételre. Hogy azt sem lehet a semmiből elővarázsolni. Vagy nem lehet dolgokat pénzzé változtatni. (A pénzen például rajta van az azt készítő kobold száma, irtó könnyen észrevennék a hamist pénzt.)
Ami szerintem baki, hogy Hagrid azt mondja, hogy James és Lily iskolaelsők voltak a maguk idejében. Lily talán, de James biztos nem, belőle még prefektus sem lett
+1 az időnyerőre, az ilyen téma mindig rettentő rizikós, itt is rengeteg kérdést felvet, Dumbledore miért nem ment vissza az időben hogy megölje Voldemortot fiatalon, meg minden hasonló dolog.
Nekem az is fura továbbá, hogy ez elvileg egy iskola, tele gyerekkel, mégis tele van életveszélyes dologgal, hovatovább még célirányosan oda is hordják azokat máshonnét (pl. miért a Roxfortban kell a Bölcsek kövét őrizni? Más hely nincs rá?)
Azt is érdekesnek találom hogy ennyire titkolózik a varázsvilág mikor kb. minden második tanuló családjában van mugli, egyszerűen életszerűtlen hogy ne terjedjen az első ilyennél futótűzként el a hír hogy varázslók élnek.
A dementorok elpusztíthatatlansága is sok kérdést felvet, elvileg ugye nem lehet őket fizikailag megölni, és ha zord idők járnak szaporodnak, de akkor mégis mi lesz velük amikor vidám idők térnek vissza? Elmennek az óceán fölé körözni vagy mi? Hova lesznek ha nem halhatnak meg?
Voldemort full kretén, pedig elvileg minden idők legnagyobb sötét mágusa: tudja jól hogy Harry milyen veszélyt jelent rá, mégis jól szórakozik vele például a 4. rész végén, sőt még ki is engedi őt a csapdából, mikor azonnal meg kéne próbálnia küldenie rá egy Avadát... Jó tudom akkor nem lenne sztori. :D
Amúgy mindezeket úgy írom hogy kisgyerekkorom óta imádom a Harry Pottert, toronymagasan a kedvenc regényeim.
Harry Potter és a Végtelen Plot Armor
A főhős nagyon passzív, többségében inkább szerencsés mint ügyes vagy okos, de mindent túlél. Mindent is. Hiszen ő a főhős, aki nem halhat meg.
Hát ez az. A főhőst nem a döntései mentik meg, hanem a Plot Armor. A negyedik részben pl simán meg kéne halnia. Milyen jó, hogy van valami nagyon spec, nagyon ritka jelenség, ami miatt a testvér pálcák nem tehetnek kárt egymásban.
Ötödik részben a nagy maffialeszámolásban szintén meg kéne halnia, de egy deus ex Dumbledore megmenti.
Hatodik részben az öreg Dumbledore magatehetetlenre mérgezi magát, de pont van ereje egy tűzörvényt megidézni, mielőtt a főhőst széttépnék a vízihulla-zombik.
És még lehetne sorolni.
Tudom, nem vagyok népszerű ezzel a véleménnyel, de fenntartom, hogy az egyik legfájóbb logikátlansága a szériának, hogy plot armor védi a főhőst, és nem a saját döntései vagy ügyessége, esetleg esze.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!