Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Tényleg ekkora gond, hogy a...

Tényleg ekkora gond, hogy a Harry Potter főszereplői fehérek és heteroszexuálisak, (és keresztények)?

Figyelt kérdés

Komolyan mondom, mindig van lejjebb.

[link]

„University of Chester English Department puts trigger warning on Harry Potter And The Philosopher's Stone saying that studying the children's book 'can lead to difficult conversations about gender, race, sexuality, class and identity'”

2022. jan. 28. 09:32
1 2 3
 1/26 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem ez nem akkora baj, de azért valljuk be, hogy a reprezentáció ezen a téren nagyon kicsi.

Engem nem zavar, hogy kicsi, mert szerettem ettől még, de azért el kell szerintem ismerni, hogy ez nincs benne.

2022. jan. 28. 09:33
 2/26 A kérdező kommentje:

De miért baj, hogy a kilencven években játszódó történet a kilencvenes éveket tükrözi vissza?

Kényszerít bárki is valakit arra, hogy ezeket a könyveket olvassa?

Vagy mint tegnap a Guardian lapban: Tolkien milyen gonosz volt, hogy fehérek a szereplők (ezért is írt a szerző egy fekete szereplős könyvet), vagy néhány napja egy netes újságban már azt az álhírt terjesztették, hogy Tolkien nem szőtte tele keresztény elemekkel a GYU-t, pedig elég sok levelben, feljegyzésben, interjúban elmondta, hogy igen, nem volt ez véletlen.

A más bőrszínűek, 7 milliárd ember, tényleg nem lenne képes arra, hogy olyan könyveket írjanak, amelyekben hozzájuk hasonló kinézetű emberek szerepeljenek? Ez nem így van, tudjuk nagyon jól.

Az irodalom egyik célja pontosan az (lenne), hogy más emberek bőrébe bújjunk, tehát akinek gondot okoz, hogy bizony a (minőségi) irodalom szerzői és szereplői Európában és az USA-ban fehérek stb., akkor azokkal van gond, akik ezeket a tényeket, és a fehér embereket nem tudják elviselni.

2022. jan. 28. 09:48
 3/26 anonim ***** válasza:
69%
Engem az zavar, hogy az osszes filmben van egy fekete, egy meleg meg meg egy másik rassz, vagy egy zsido, mintha kotelezo lenne, különben azt mondanak, hogy nem eleg elfogadok. Es sokszor latszik, hogy ezek a kafakterek eroltetve vannak, foleg a netflixnel.
2022. jan. 28. 10:15
 4/26 anonim ***** válasza:
87%
Előző voltam, latom közben hogy könyvek kategória, de ott kb ugyanaz a helyzet. Vagy pl a könyvben leirja az iro, hogy fehér, kekszemu a foszereplo, erre megfilmesitik egy negerrel. (lasd: A setét torony)
2022. jan. 28. 10:17
 5/26 anonim ***** válasza:
92%

Egy filmben/könyvben nem szoktam felmérni, hogy milyen a szereplők, akármilyen megoszlása. Vagy jó valamiért és tetszik, leköt. Vagy nem jó, unalmas. A többi nem érdekel.

Ezek olyan mesterkélt, belemagyarázós "problémák".

Lassan már semmit se lehet csinálni.

2022. jan. 28. 10:21
 6/26 A kérdező kommentje:
Még annyit, hogy régen mennyit támadták Rowlingot, hogy keresztényellenes, de az utóbbi években már az is baj, hogy ilyen szavak szerepelnek benne: keresztapa, karácsony, húsvét stb., arról nem is beszélve, hogy a hetedik könyv gyakorlatilag egy keresztény himnusz (kis túlzással).
2022. jan. 28. 10:38
 7/26 anonim ***** válasza:
98%
Ez olyan mintha egy fekete Afrikában játszódó történetet azért kritizálnának, mert fekete szereplők vannak benne, meg törzsi szokásos, hagyományok. :D
2022. jan. 28. 10:44
 8/26 anonim ***** válasza:
90%
A kereszténységről szó sem volt.
2022. jan. 28. 10:52
 9/26 anonim ***** válasza:
100%
Jajj, kérdezőkém. A Dailymail nem azt akarja elérni, hogy nagyobb figyelem és kritika irányuljon a közelmúltbéli társadalmi változások problémáira. Azt akarja, hogy az átlagember olvasó felcsessze magát, felháborodva bólogasson, és érzelmi alapon a többi cikkükre is rákattintson.
2022. jan. 28. 11:03
 10/26 anonim ***** válasza:
85%
Tolkien műveivel kapcsolatban egyébként leginkább a rassizmusra hajazó vonalat szokták felróni. Bár tudatos szinten ellene volt a faji megkülönböztetésnek, a könyvben szereplő emberszerű fajok elég világosan predesztinálva vannak magasztosnak vagy alantasnak tartott értékekre és tettekre, és hát elég nehéz nem észrevenni, hogy a sudár, magas termetű, kecses mozgású faj a művelt és bölcs, az alacsony, kövér, szőrös faj a szűklátókörű és mohó, a sötét bőrű, torz nyomik pedig menthetetlenül gonoszak és züllöttek.
2022. jan. 28. 11:19
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!