Párbeszédnél csak a szereplők mondatai után szerepelhet leírás?
Vagyis pont fordítva kell leírom a következő jelenetet, beletéve a "mondta" narrációt:
A parancsnok hideg tekintettel nézett le a sárban fekvő, véres arcú fiatalra. Megfordult, és folytatta az útját.
Miután összeszedte magát, Kartal felkelt a földről, és utána kiáltott:
- ÉN MÁR KÉSZEN ÁLLOK!
Aurin megfordult, lassan kihúzta a kardját, és felvette az alapállását:
- Akkor had lássam.
Kartal: régi magyar férfinév, a jelentése: sas
Aurin: egy általam alkotott név az aulum szóból, ami az arany latin neve.
Nem, jó ez így. Bár én a kettőspontokat lehagynám.
(Hozzátéve, nem tudom mi az irodalmi hagyomány, de biztos láttam már ilyen sorrendben is írva párbeszédet.)
Előre szólok, nem vagyok biztos, hogy jó/helyes lesz amit írni fogok, de én így gondolom.
Először is szerintem a mostani megfogalmazás is érthető, nem feltétlenül kell a "mondta", és a mondatok is jó sorrendben vannak.
De ha mindenképp bele szeretnéd írni, vagy szerinted úgy lenne helyes ha megvariálnád a mondatokat, akkor én így csinálnám:
1.
A parancsnok hideg tekintettel nézett le a sárban fekvő, véres arcú fiatalra. Megfordult, és folytatta az útját.
A fiú össze szedte magát, és felkelt.
- ÉN MÁR KÉSZEN ÁLLOK!-kiáltott utána, leporolva ingjét.
Aurin felvont szemöldöke megfordult.
- Akkor had lássam.-mondta, majd kivonta kardját, és felvette az alapállását.
2.A parancsnok hideg tekintettel nézett le a sárban fekvő, véres arcú fiatalra. Megfordult, és folytatta az útját.
- ÉN MÁR KÉSZEN Állok!-kiáltott utána Kartal, és felpattant a földről, összeszedve magát.
- Akkor had lássam. - mondta Aurin/azzal Aurin kivonta kardját, és felvette az alapállást.
Nekem ilyen ötleteim vannak, remélem legalább egy kicsit segitett
2
Ha már így is érthető, akkor nem változtatok rajta.
A kérdés egyébként magára formára a vonatkozott, ha így is lehet írni, akkor megnyugodtam.
felcseréltem (nem tudom hogy)
Magára a formára vonatkozott
Lehet, hogy nekem van késő, de nem teljesen értem a kérdést. Lehet a párbeszéd köze is elé is és mögé is beékelni leírást.
Egyébként ahogy írtad az úgy teljesen jó, csak én sem tennék kettős pontot oda. Igazából sok féleképpen le lehetne írni, csak mindenki a maga stílusában ír. Annyi zavar engem, hogy sokszor szerepel benne az és szó, de ez csak engem zavar.
2-es:
Egyébként a tied is jó lenne, csak a párbeszéd leírása nem jó. Első példa utólsó párbeszédnél semmiképp se teszünk pontot. Második példa szintén az útolsó párbeszéd: Ha az szerepel utána, hogy mondta, akkor nem kell pont, ha az szerepel, hogy azzal, akkor kell a pont, és az azzelt nagy betűvel írjük.
Köszi utolsó, ma is tanultam valamit!
Második válaszoló voltam
A parancsnok hideg tekintettel nézett le a sárban fekvő, véres arcú fiatalra. Elindult, hogy folytassa megkezdett útját.
Kartal eközben összeszedte magát, felkelt a földről, és a férfi után kiáltott.
- Én már készen állok!
Aurin lassan megfordult. Élvezettel húzta ki kardját a hüvelyéből. Felvette az alapállást.
- Had lássam!
Így nincsenek benne szóismétlések. Tetszik egyébként ahogy te írtad, csak én szeretek átfogalmazni 🙂 Nekem egyébként nem tetszik egy szövegben, ha sokszor le van írva, hogy mondta, mutatta, kérdezte meg ilyesmi.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!