Mit kell csinálni egy könyvtárba? Hogyan kell kölcsönözni?
Elakarok menni valamelyiket nap egy nagy városi könyvtárba, de gőzöm sincs hogy mit kell csinálni! Van valamilyen kártyám is de nem tudok semmit hogy hogy kell használni ott csak kölcsönözni lehet vagy leülhetek akár tanulni? Nagyon megköszönném ha valaki írna....
16L
Tanulhatsz. Vannak asztalok.
Ha kölcsönözni akarsz (vagyis kivinni a könyvtárból a könyvet, ottani használatnál nem kell), odaviszed a pulthoz a könyvet/könyveket, és a könyvtáros emberke be fogja vinni a rendszerbe. Ehhez kell legyen érvényes kártyád/tagságod. Általában egy hónapig lehet nálad a kölcsönzött könyv, de majd elmondják meg le lesz írva, hogy meddig kell visszavinned. Ha túl későn viszed vissza, pótdíjat kell fizetni.
Előző jól leírta ezeket.
Én igazából csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ha valami nem világos, nyugodtan kérdezz meg egy ott dolgozót. Én is most kezdtem el könyvtárba járni szeptemberben, mert eddig nem volt rá nagyon lehetőségem. Sokat bénáztam eleinte, nem voltam biztos a dolgomban, mit hogyan kell csinálni, de a könyvtárosok kedvesek, segítőkészek voltak, és minden kérdésemre válaszoltak. (16/L)
Kedves Kérdező!
Az előttem válaszolókat összegezve: én a helyedben bátran a könyvtároshoz fordulnék, azzal, hogy most jársz először itt, és szeretnél könyvtárhasználó lenni, mi a teendő? Elmondja az adminisztratív teendőket, és lehet, hogy röviden be is mutatja a könyvtárat, mit, hol találsz. A törvény szerint van lehetőség arra, hogy csak bent legyél, tanulj, használd a szabadpolcos állományt, ehhez elvileg regisztráció szükséges (főleg, ha van vmi beléptető rendszer). Ha kölcsönözni szeretnél, be kell iratkozni. Érdemes előzetesen megnézni a könyvtár honlapját, általában a Szolgáltatások menü alatt vannak hasznos infók. És kérdezz bátran, szeretjük az érdeklődő olvasókat! :) Jó könyvtárazást!
Azért az sem mindegy, melyik könyvtárba mész. Ha az a nagy városi könyvtár Pesten a Központi Szabó Ervint jelenti, ott például nem kell odaköszöngetni a könyvtárosoknak belépéskor, maximum, ha valami kérdésed van, akkor mész oda a pulthoz, de egyébként már a kölcsönzés is automatikusan folyik, tehát elméletben ahhoz sem kell a könyvtáros (bár az első alkalommal szerintem segítenek, ha megkérdezed). És igen, ott kötelező a ruhatár is, és elég komolyan nézik.
De nálunk, a városi könyvtárban (ami megyei könyvtár is), például egyáltalán nem veszik komolyan a ruhatárat sem, és igen, ott illik köszönni.
Egyébként az első alkalommal érdemes tényleg megkérdezni a könyvtárost, hogy mi hogy működik, ez egyáltalán nem gáz, nem te leszel ott az első új ember. Ő valószínűleg már magától mondani fogja a fontosabb infókat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!